Prin forumuri ştiinţifice de anvergură – spre ORIZONT 2020

2013-08-20
 

Comunitatea cercetătorilor în informatică s-a reunit, la Chişinău, pentru a participa, timp de trei zile, la două evenimente ştiinţifice de excepţie  - ediţia XIV-a a Conferinţei internaţionale „Calcule cu Membrane – CMC14”, organizată de Institutul de Matematică şi Informatică AŞM şi cea de-a II-a ediţie a Conferinţei internaţionale „Sisteme Informatice Inteligente - IIS 2013”, organizată de aceeaşi instituţie, în cooperare cu Institutul Dezvoltării Societăţii Informaţionale.

Deschiderea oficială a forului s-a desfăşurat astăzi, 20 august, în Sala de conferințe a Bibliotecii Științifice Centrale a AŞM „A. Lupan”. Evenimentul a întrunit participanți din 15 țări, printre care cercetători din Austria, Cehia, Filipine, Franța, Italia, Marea Britanie, Noua Zeelandă, Spania, Serbia și altele.

Potrivit directorului Institutului de Matematică şi Informatică al AŞM, dr.hab., prof.univ. Svetlana Cojocaru, care a avut şi calitatea de moderator al reuniunii, a specificat că evenimentele deschid suita de manifestări, dedicate aniversării a 50-a de la fondarea Institutului de Matematică şi Informatică AŞM (primăvara anului 2014), exprimând, totodată, speranţa că organizarea acestor două evenimente în paralel va spori şi mai mult comunicarea specialiştilor în aceste domenii, va produce un efect sinergetic şi va genera noi cunoştinţe, noi relaţii, noi rezultate.

La inaugurarea lucrărilor forului internaţional a participat prim-vicepreşedintele AŞM, acad. Ion Tighineanu, care a adresat un mesaj de salut participanţilor la aceste importante evenimente ştiinţifice. În numele conducerii AŞM, prim-vicepreşedintele a felicitat participanţii cu ocazia deschiderii acestor două conferinţe de excelenţă, unul dintre acestea fiind ediţia a 14-a a unui forum internaţional, care a fost iniţiat, în 2000, de către acad. Gheorghe Păun în România, dar cu timpul a devenit o conferinţă internaţională de mare anvergură. Ultimele două ediţii au avut loc la Paris, Franţa şi Budapesta, Ungaria, anul acesta evenimentul fiind găzduit de ţara noastră.

În context, acad. Ion Tighineanu a menţionat că Republica Moldova a devenit ţară asociată la Programul Cadru 7 şi organizarea unor evenimente ştiinţifice de atare amploare la Chişinău, cu siguranţă, va da un impuls iniţierii de noi contacte, noi proiecte europene care vor aduce granturi comune. Mai mult, desfăşurarea acestor evenimente în Republica Moldova constituie şi un pas spre asociere la următorul program european Orizont 2020, care va demara în 2014. Un alt aspect important la care a făcut referinţă prim-vicepreşedintele AŞM a vizat pregătirea tinerilor. În acest scop, a specificat Domnia Sa, în cadrul conferinţei sunt organizate sesiuni speciale, dedicate contribuţiei tinerilor în cercetare, acestea fiind un training pentru tinerii noştri şi o şcoală la cel mai înalt nivel internaţional.

În numele Societăţii Fizicienilor din Moldova, dar şi al Consiliului Naţional pentru Atestare şi Acreditare, participanţii la for au fost salutaţi de acad. Valeriu Canţer, preşedintele CNAA. Domnia Sa a menţionat că, de fapt, de rând cu desfăşurarea acestor importante conferinţe, care marchează şi jubileul de 50 de ani de la fondarea Institutului de Matematică şi Informatică al AŞM, mai este un eveniment important - Ziua Independenţei. În acest context, preşedintele CNAA a specificat că progres în ţară nu poate fi fără o ştiinţă bine fundamentată şi matematica, de fapt, joacă un rol important, în acest sens. Savantul a mai precizat că tot acum sunt aniversaţi şi cei 15 ani de la lansarea domeniului Calcule pe Membrane, autorul căreia este savantul de notorietate internaţională, acad. Gheorghe Păun din România şi care este considerat de fapt, „tatăl” acestui domeniu. Şi dacă genericul Conferinţei este inteligenţa, prin inteligenţă combinată, susţine academicianul, ne putem mişca înainte.

Prezent la eveniment, Gheorghe Păun, membru deplin al Academiei Române şi cel care a iniţiat domeniul, a menţionat că acesta are deja o vârstă frumoasă de 15 ani, iar în informatică e clar dacă e un domeniu „tânăr” sau unul „bătrân”, se judecă după bibliografie şi aplicaţii şi acesta este deja un domeniu matur şi bine stabilit. Foarte interesant şi foarte optimist cel puţin, pentru Domnia Sa este faptul că domeniul are încă foarte multe probleme deschise, se dezvoltă în continuare foarte bine. O dovadă e şi volumul actualei conferinţe, care, susţine academicianul, conţine multe lucrări, cu multe rezultate, multe probleme deschise. "Seria de conferinţe a început în Curtea de Argeş în 1990. În cadrul primelor 10 ediţii au fost organizate workshop-uri, pentru că vroiam mai mult să lucrăm decât să prezentăm, dar cunoscându-i pe participanţi, pe colegii din calculul celular, organizăm aceste conferinţe, cu planuri concrete pentru anii viitori”, a subliniat oaspele român.

Acad. Mitrofan Ciobanu, preşedintele Societăţii Matematicienilor din Moldova a accentuat, în luarea sa de cuvânt, că în cadrul acestor conferinţe, comunitatea ştiinţifică internaţională, apreciază înalt rezultatele obţinute în informatică şi aplicaţie de către Institutul de Matematică şi Informatică şi aceste rezultate se vor vedea în timpul cel mai apropiat. Aceste întruniri sunt importante nu doar pentru cei prezenţi, dar şi pentru viitorul ştiinţei cu impact asupra societăţii.

Participanții au avut posibilitatea să asculte mai multe prelegeri, printre care cea a profesorului Josef Gruska (Cehia), care a vorbit despre noi tendințe în informatică. Academicianului Academiei Române Gheorghe Păun - fondator al direcției de cercetare de calcul cu membrane, în prelegerea sa a prezentat un şir de probleme deschise în trei ramuri ale calculului celular, probleme care au acum nevoie de efort pentru a fi rezolvate, au şi importanţă teoretică şi de prevăzut că vor avea şi aplicaţii.

Jumătatea a doua a zilei de 20 august va fi dedicată tinerilor şi va include o sesiune de comunicări ale doctoranzilor și susținerea tezei de doctor habilitat de către doctorul în informatică Artiom Alhazov. La doar 34 de ani, domnul Alhazov este deja un cercetător cu renume internațional, cunoscut prin rezultatele sale de valoare, ce contribuie la fundamentarea teoretică a calculatoarelor viitorului, bazate pe modele biologice. Teza va fi examinată de un juriu, format din specialiști cu renume din șase țări: Cehia, Franța, Polonia, România, Ungaria și Republica Moldova.

Galerie foto

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM