Contribuţie reală a Ungariei în dinamizarea relaţiilor de colaborare în domeniul cercetării

2013-08-29
 

Preşedintele AŞM, acad. Gheorghe Duca, a avut o întrevedere, la 29 august curent, cu şeful Secţiei Consulare a Ambasadei Ungare la Chişinău, Gyula Levente Sass.

În cadrul întâlnirii, părţile au discutat situaţia actuală şi perspectivele relaţiilor de cooperare între Academia de Ştiinţe a Moldovei şi Academia de Ştiinţă a Ungariei. Preşedintele AŞM a apreciat relaţiile moldo-ungare ca fiind foarte bune pe dimensiunea ştiinţifică, specificând că în baza Acordului bilateral încheiat între cele două instituţii academice, se efectuează schimbul echivalent de cercetători, care asigură mobilitatea academică pentru ambele instituţii. Preşedintele AŞM a precizat că Academia de Ştiinţe a Moldovei este interesată în dezvoltarea unor relaţii de colaborare de perspectivă cu Academia de Ştiinţe din Ungaria, care ar facilita participarea comunităţii ştiinţifice în diverse programe comune. În context, Preşedintele AŞM a menţionat succesul cercetătorilor moldoveni în diverse domenii, fiind deja câştigate 53 de proiecte din 305 propuneri, în circuitul european de cercetare participând activ peste 2000 de cercetători.

Luând în considerare statutul director al Ambasadei Ungare, care asigură funcţionalitatea Centrului Comun de Vize, preşedintele AŞM a solicitat intervenţia Secţiei Consulare în vederea facilitării eliberării vizelor pentru reprezentanţii delegaţi ai comunităţii ştiinţifice şi Punctelor Naţionale de Contact care circulă în spaţiul european de cercetare. Preşedintele AŞM a specificat că reprezentanţii Republicii Moldova în comitetele de programe din cadrul PC7 se întrunesc frecvent în şedinţe, fiind necesară deplasarea în diverse ţări europene. Suportul acordat de Secţia Consulară a Ambasadei Ungare ar asigura şi facilita participarea cercetătorilor la aceste importante întruniri. Totodată, preşedintele AŞM a solicitat extinderea termenului de valabilitate a vizelor acordate pentru cercetătorii moldoveni care participă în proiecte europene, acestea fiind acordate în baza unei liste eliberate de Academia de Ştiinţe a Moldovei, în funcţie de durata acestora.

Şeful Secţiei Consulare a Ambasadei Ungare la Chişinău, Gyula Levente Sass, a mulţumit, la rândul său, preşedintelui AŞM, acad. Gheorghe Duca, pentru primirea caldă şi prietenoasă de care a beneficiat în cadrul vizitei, dar şi pentru informaţia oferită vizavi de activităţile comunităţii ştiinţifice din Republica Moldova. Oficialul a rămas impresionat de potenţialul ştiinţific de care dispune ţara noastră, exprimând cuvinte de apreciere, în acest sens, preşedintelui AŞM.

Diplomatul a reiterat importanţa participării cercetătorilor moldoveni la proiectele comunitare de cercetare şi a exprimat deschidere şi susţinere pentru dinamizarea relaţiilor de colaborare în domeniul cercetării-dezvoltării. Şeful Secţiei Consulare a manifestat disponibilitatea de a contribui la aprofundarea relaţiilor bilaterale între cele două Academii, dând asigurări că va depune eforturi în vederea facilitării eliberării vizelor pentru cercetătorii moldoveni şi extinderii termenului de valabilitate. Acestea urmează a fi acordate, în funcţie de durata proiectului, în baza unei liste prezentate de Academia de Ştiinţe a Moldovei. În acelaşi context, Domnia Sa a reconfirmat sprijinul Secţiei Consulare a Ambasadei Ungare în eforturile comunităţii ştiinţifice din Republica Moldova în spaţiul european de cercetare, aceasta fiind o contribuţie reală a Ungariei în parcursul european al ţării noastre.

După întrevedere, oaspetele a vizitat Muzeul AŞM, fiind plăcut impresionat de cele văzute. Diplomatul ungar a remarcat că preşedintele AŞM, Gheorghe Duca nu vrea să se laude, dar, în opinia Domniei Sale „el trebuie să se laude, pentru că are cu ce”. La plecare, oficialul a lăsat un mesaj în Cartea de onoare a muzeului.

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM