Exemplu elocvent de conlucrare a Academiei de Ştiinţe a Moldovei cu universităţile

2013-08-30
 

La 30 august curent, la Grădina Botanică (Institut) a fost lansată Instalaţie-pilot „Turbina eoliană pentru producerea energiei electrice”. Aceasta are o putere de 10 kw şi urmează a fi utilizată la iluminarea parcului Grădina Botanică, pomparea apei pentru irigare şi producerea căldurii pentru plantele tropicale din serele instituţiei.

Proiectul a fost realizat de o echipă de cercetători, în cadrul unui Program de Stat, condus de acad. Ion Bostan, rector al Universităţii Tehnice din Moldova, finanţat de Academia de Ştiinţe a Moldovei.

Preşedintele AŞM, acad. Gheorghe Duca a felicitat echipa pentru această realizare performantă şi competitivă, specificând că proiectul este o realizare autohtonă şi lansarea turbinei eoliene pe teritoriul Grădinii Botanice este o istorie de succes şi poate convinge societatea că savanţii noştri, în frunte cu acad. Ion Bostan, prin atare acţiuni contribuie la dezvoltarea ţării noastre. Vorbind despre avantajele acestor turbine, preşedinte a sugerat că acestea pot fi procurate la AŞM şi UTM, cheltuielile fiind compensate în termen de la 2 la 4 ani.

Prezentă la evenimentul lansării, viceprim-ministrul Tatiana Potâng, a remarcat că lansarea turbinei eoliene este un prilej de mândrie pentru noi toţi, dar mai ales, pentru realizatorii acestui proiect. Oficialul a menţionat nu doar aspectul eficienţei acestei turbine, ci şi cel ce ţine de mediu, precizând că „această formă de producere a energiei este una ecologică şi din această cauză ea nu poate să nu placă şi să nu funcţioneze în beneficiul nostru”. Ministrul a subliniat şi alt aspect al acestor turbine care se înscrie perfect în ambientul natural şi formează un cadru estetic de apreciat.

Menţionând importanţa evenimentului, viceministul Economiei, Tudor Copaci, a subliniat că tot ce este legat de promovarea energiei din surse regenerabile este foarte important pentru economia naţională. Vorbind despre cifre, viceministrul a declarat că Guvernul îşi propune ca până în anul 2020 să instaleze în Republica Moldova până la 400 mw putere pentru energia din surse regenerabile. „Este un bun început şi mă bucur că cercetătorii noştri sunt implicaţi în promovarea energiei regenerabile, să fie de bun augur şi să fie instalate şi mai multe asemenea turbine eoliene”, a declarat oficialul.

Acad. Ion Bostan, rectorul Universităţii Tehnice din Moldova şi conducătorul acestui proiect a menţionat că până în anul 2020, Republica Moldova trebuie să producă 400 de mw de energie electrică. Aceasta este cota de aproximativ 20% din consumul total de energie electrică. Savantul susţine că avem potenţial, capacităţi, iar datorită reliefului de care dispunem, avem şi viteze foarte bune, conform Cadastrului vitezelor în Republica Moldova. Toate acestea conduc la speranţa că şi Guvernul va depune eforturi pentru a aduce investiţii pentru turbinele eoliene mari. Conducătorul proiectului a subliniat că acesta este un exemplu elocvent de conlucrare a Academiei de Ştiinţe a Moldovei cu universitățile, iar având un sprijin al cercetării din partea Guvernului, aceste realizări pot aduce mari beneficii societăţii. Acad. Ion Bostan a specificat că în curând, la poligonul UTM, va fi instalată încă o turbină eoliană cu orientare mecanică, în speranţa că se vor mai găsi fonduri şi pentru elaborarea altor sisteme de conversie a energiei regenerabile şi asta pentru că turbinele sunt fabricate în exclusivitate la întreprinderile din Republica Moldova, ceea ce înseamnă locuri de muncă, un venit pentru întreprinderile care produc, o asigurare a securităţii energetice şi multe alte avantaje care urmează a fi înţelese şi valorificate.

Directorul Grădinii Botanice, dr. Alexandru Teleuţă, a exprimat recunoştinţă echipei de cercetători, conducerii AŞM pentru această selectare de amplasare a turbinei eoliene pe teritoriul Grădinii Botanice ca poligon al instrumentelor şi mecanismelor de promovare a eficienţei în energetică. Directorul consideră că instalarea acestei turbine va contribui semnificativ la diminuarea cheltuielilor pentru întreţinerea Grădinii Botanice, iar aceste iniţiative de un management durabil al Grădinii Botanice merită să fie continuate.

Venind cu mulţumiri speciale către echipa de cercetători, conducerea AŞM, Mihai Stratan, directorul Agenţiei pentru Eficienţă în Energetică a remarcat exemplul bun şi simbioza perfectă între tehnologie şi natură. „Natura este o sursă naturală care dă un potenţial foarte mare de a produce energie în folosul nostru, al societăţii”, a menţionat funcţionarul.

Panglica inaugurală a fost tăiată de preşedintele AŞM, acad. Gheorghe Duca, viceprim-ministrul Tatiana Potâng, viceministrul Tudor Copaci şi acad. Ion Bostan, rector UTM.

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM