„Simt o adâncă mândrie pentru onoarea ce mi s-a acordat de a purta înaltul titlu de Doctor Honoris Causa al AŞM”

2013-08-31
 

De Ziua Sărbătorii Naţionale „Limba noastră cea Română”, comunitatea academică a trăit momente de excepţie, cu totul memorabile. În cadrul unei reuniuni solemne, Academia de Ştiinţe a Moldovei i-a decernat titlul onorific de Doctor Honoris Causa al AŞM unei personalităţi marcante din viaţa cultural-muzicală, distinsului tenor Mihai Munteanu.

La festivitate au participat membrii AŞM, membrii Asambleei, parlamentari, miniştri, reprezentanţi ai corpului diplomatic, cercetători, oameni de cultură şi artă.

Evenimentul festiv a fost onorat de prezenţa ministrului Culturii RM, Monica Babuc; ministrului delegat pentru românii de pretutindeni din cadrul Ministerului de Externe al României, Cristian David; vicepreşedintelui Academiei Române, acad. Marius Sala; Ambasadorului României în Republica Moldova, Marius Lazurcă.

Şedinţa a fost prezidată de preşedintele AŞM, acad. Gheorghe Duca, care a adresat distinsei asistenţe, corpului academic, întregii comunităţi de cercetare din ţară un mesaj de felicitare cu prilejul Sărbătorii Naţionale „Limba noastră cea Română”, care rămâne a fi una din cele mai mari şi valoroase cuceriri a neamului nostru. „Pentru întreaga comunitate ştiinţifică, o astfel de sărbătoare este un indicator pregnant al faptului că Limba este cea mai importantă dimensiune a identităţii unui popor, alături de istoria neamului, tradiţii, cultură şi credinţă ortodoxă strămoşească”, a declarat preşedintele AŞM, îndemnând în acest context pe toţi, în măsura pregătirii intelectuale şi funcţiilor pe care le deţin în societate, să-şi folosească cunoştinţele şi capacităţile pentru a-i conferi Limbii Române locul pe care îl merită în societate.

În deschiderea şedinţei solemne, Cristian David, ministrul delegat pentru românii de pretutindeni din cadrul Ministerului de Externe al României a rostit un discurs, în care a subliniat onoarea de a se afla la Academia de Ştiinţe a Moldovei cu prilejul sărbătoririi Zilei Limbii Române, care, pentru prima dată, se serbează în acelaşi timp şi în România. „Sentimentele pe care le încercăm astăzi sunt cu atât mai puternice, cu cât inimile românilor de pretutindeni bat la unison. Limba, aşa cum spunea şi dl preşedinte Gheorghe Duca, este cel mai important element de identitate al unui popor. De aceea, momentul redobândirii dreptului la propria limba este unul plin de semnificaţie istorică şi merită pe deplin să îl cinstim”, a declarat oficialul român.

Subliniind onoarea de a-l avea în rândurile comunităţii academice pe maestrul Mihai Munteanu, preşedintele AŞM a remarcat valoarea şi prestigiul cultural, dar şi notorietatea dobândită ca profesor universitar al celui care primeşte acest titlu, oferind cuvântul pentru a rosti Laudatio dr. hab, Aurelian Dânilă, academician-coordonator al Secţiei Ştiinţe Umaniste şi Arte.

„Mihai Munteanu este o legendă vie a artei interpretative din Republica Moldova. Domnia Sa întruchipează personalitatea emblematică a artistului realizat pluridimensional, fiind o stea de primă mărime a Operei Naţionale şi un solist îndrăgit şi aşteptat în cele mai redutabile bastioane ale lumii”, a menţionat în discursul său Aurelian Dănilă. Domnia Sa a evidenţiat prezenţa activă şi astăzi a maestrului Mihai Munteanu în lumea teatrului muzical, referindu-se la farmecul şi frumuseţea timbrului vocal, simţul muzical, dublat de o vastă cultură lirică. Fiind înzestrat cu o indiscutabilă carismă, Mihai Munteanu a acumulat poate cel mai reprezentativ repertoriu solistic dintre toţi cântăreţii din stânga Prutului din ultimele patru decenii, formând peste 30 de roluri.

După ce i-a fost înmânată diploma şi însemnele care consfinţesc titlul de Doctor Honoris Causa, Mihai Munteanu a rostit Oratio Gratitudinis cu genericul „Poezia şi muzica”. Fiind fascinat de creaţiile marilor poeţi - Mihai Eminescu, Grigore Vieru, Dumitru Matcovschi, Nicolae Dabija, proaspătul Doctor Honoris Causa al AŞM a ţinut să remarce deosebita muzicalitate a textelor acestora. „Se spune că poeţii sunt fericiţi când le vine muza. Cu siguranţă, cuvântul muzică provine de la cuvântul muză”, consideră maestrul, deşi nu insistă pe această notă. Mulţi compozitori n-au putut rezista în faţa frumuseţii cantabilităţii limbii române, asigură artistul, iar versurile celui mai luminat poet al neamului românesc „De e nu-mi vii”, „Pe lângă plopii fără soţ” şi multe altele au devenit nemuritoare şi datorită faptului că sunt mereu cântate de tot românul.

În aplauzele publicului, Mihai Munteanu, a exprimat cuvinte de mulţumire şi consideraţie conducerii AŞM, personal preşedintelui AŞM,acad. Gheorghe Duca, forului academic, tuturor celor prezenţi la ceremonie, pentru onoarea de a se învrednici de acest înalt titlu. „Cu siguranţă, azi trăiesc una din cele mai emoţionante zile din viaţa mea, simt o adâncă mândrie pentru onoarea ce mi s-a acordat de a purta înaltul titlu de Doctor Honoris Causa al AŞM”, a spus pe final tenorul.

Mihai Munteanu este al 20-lea Doctor Honoris Causa al Academiei de Ştiinţe a Moldovei.

În cadrul ședinței festive, președintele AȘM a înmânat Medalia „Dimitrie Cantemir” acad. Valeriu Pasat, dr.hab. prof. Victor Moraru și dr. Ion Jarcuțchi.

Menționăm, de asemenea, că în dimineața zilei de 31 august, conducerea AȘM, în persoana președintelui AȘM, acad. Gheorghe Duca, prim-vicepreședintele AȘM, acad. Ion Tighineanu, secretarului științific general al AȘM, m.c. Ion Guceac și academicienilor coordontori ai secțiilor de științe, dr. hab. Aurelian Dănilă și dr. hab. Victor Moraru au depus flori pe Aleea Clasicilor la busturile poeților Mihai Eminescu, Grigore Vieru și Adrian Păunescu.

Galerie foto

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM