2013-09-02
 

Un nou an de studii pentru elevii Liceului Academiei de Ştiinţe a Moldovei. Pentru unii un vis, pentru alţii o provocare, pentru ceilalţi o realizare, toţi însă se consideră norocoşi. Norocoşi şi fericiţi deopotrivă, că sunt parte a unui liceu cu şanse reale de a face studii temeinice în domeniul ales.

Evenimentul festiv a fost onorat de preşedintele AŞM, acad. Gheorghe Duca, prim-vicepreşedintele AŞM, acad. Ion Tighineanu, rectorul Universităţii AŞM, acad. Maria Duca, poetul Iulian Filip şi poetul Ion Mărgineanu din România.

Şi dacă o idee inspirată a devenit realitate, directorul Liceului, Iurie Cristea, le-a dorit elevilor foarte multe succese şi în anul acesta. Directorul speră ca noua generaţie să se menţină în aceeaşi linie de performanţă şi de prestigiu a Liceului AŞM „Suntem lideri în această privinţă şi la olimpiade, şi la bacalaureat. Avem o selecţie destul de riguroasă şi suntem siguri că succesul este de partea noastră”, a declarat Iurie Cristea.

Cu prilejul începutului unui nou an şcolar, preşedintele AŞM, acad. Gheorghe Duca a felicitat elevii, dar şi corpul profesoral, în numele Guvernului, dar şi conducerii AŞM. Le-a dorit copiilor să înveţe bine, să fie dornici de cunoştinţe pentru că cei care cunosc au viitor, iar cunoştinţele pe care le obţin de la profesorii, savanţii noştri, să le fie utile pentru a contribui la dezvoltarea ţării noastre. Chiar dacă pleacă să înveţe în alte ţări, preşedintele AŞM le-a sugerat să nu uite de ţara unde s-au născut, să nu uite că au un imn, o limbă care a fost arma cu care am luptat pentru independenţa şi suveranitatea Republicii Moldova.

Succese frumoase şi realizări performante le-a dorit şi prim-vicepreşedintele AŞM, acad. Ion Tighineanu. Şi pentru că elevii beneficiază de o pregătire fundamentală, de excepţie la Liceul AŞM, prim-vicepreşedintele speră ca liceenii să se implice plenar în cercetarea ştiinţifică, să facă o carieră în cercetare. Domnia Sa le-a atras atenţia elevilor asupra unei descoperiri care se bazează pe o idee foarte simplă. Se credea, că starturile uniatomare ale grafitului nu sunt termodinamic stabile, adică nu pot exista, ceea ce a fost demonstrat de către mari teoreticieni ai timpurilor. Spre surprinderea comunităţii ştiinţifice, profesorii Andre Geim şi Constantin Novosiolov, au demonstrat că atunci când facem notiţe cu un creion, pe hârtie poate să rămână şi un strat uniatomar de carbon, numit grafen. Pentru această descoperire a fost decernat Premiul Nobel în fizică pentru anul 2010. În acest context, prim-vicepreşedintele a menţionat: „Republica Moldova are nevoie cel puţin de un Premiu Nobel şi eu vă doresc ca acel Premiu Nobel să vină la cineva dintre dumneavoastră. Vă aşteptăm în laboratoarele de cercetare ştiinţifică”.

Pentru elevii liceului, relaţiile cu Universitatea AŞM sunt deosebite, deoarece, susţin ei, de acasă, se duc acasă. Mesajul de felicitare pentru cei care vor să continue şi să fie promotorii valorilor acestui liceu, venit din partea rectorului Un AŞM, acad. Maria Duca, a fost, de asemenea, unul special. Rectorul le-a dorit copiilor să menţină acele succese, pe care le-a obţinut liceul pe parcursul acestor ani, liceul fiind cu cea mai înaltă medie pe ţară, remarcând că-i aşteaptă peste trei ani la Universitatea AŞM.

„Într-adevăr am plecat de la o casă la alta, căci sunt studentă la Un AŞM, pentru că ştiinţa pentru mine, ca şi pentru voi, sunt sigură, este mai mult decât o notă bună, este un hobby, este un viitor şi este o bază pentru prezent”, a mărturisit plină de emoţii absolventa liceului, Doina Gumeniuc.

Copii au fost felicitaţi de scriitorul, folcloristul artistul plastic, dr. Iulian Filip, care este un bun prieten al Liceului, conducătorul Clubului „Miercurea pe la chindii” şi care a organizat peste 10 întâlniri cu renumite personalităţi din Republica Moldova. Şi pentru că în toate la mijloc este cartea, poetul a citit elevilor poezia „Partea mai miezoasă – cartea”.

„Liceul AŞM este turnul de veghe al Limbii Române”, a menţionat în luarea sa de cuvânt scriitorul român Ion Mărgineanu, specificând că acest turn de veghe este deopotrivă trudă, iubire şi, mai ales, felul de a face un pas în faţă, când este vorba de poporul român, un pas, care trebuie să fie totdeauna al adevărului, pentru că doar adevărul dă şi hrăneşte generaţiile viitoare. Fără acest adevăr, susţine scriitorul, acestor generaţii le vor lipsi buchetul de rădăcini care pe pământ nu sunt altceva, decât un buchet de merinde pentru statornicia poporului român. Fericit şi bucuros că locuieşte la Alba Iulia, intelectualul a reamintit că Alba Iulia înseamnă semnul egalităţii cu Chişinăul. Iubeşte Chişinăul atât de mult, încât şi-a dat seama nu de astăzi, ci de 20 de ani că „acest oraş este altfel şi face parte din nopţile albe ale Limbii Române care au statornicit un sunet al locului, dar şi felul de zbor al sincerităţii şi speranţei”.

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM