Liceul AŞM şi-a asumat respectul faţă de simbolurile statului

2013-09-09
 

Elevii de la Liceul AŞM şi-au început săptămâna curentă de studii cu intonarea Imnului de Stat al Republicii Moldova „Limba Noastră”. Premiera intonării Imnului de Stat s-a realizat la propunerea preşedintelui AŞM, acad. Gheorghe Duca, la bază fiind iniţiativa legislativă, recent avizată pozitiv de Guvern, membrii Executivului considerând că astfel copiii vor fi educaţi în spirit patriotic.

La evenimentul-premieră au participat preşedintele AŞM, conducerea şi corpul profesoral al Liceului AŞM, în calitate de oaspete de onoare fiind prezent scriitorul, m.c. Ion Hadârcă, parlamentar, care au intonat împreună cu elevii Imnul de Stat.

Exprimând onoarea de a fi invitat la Liceu, deputatul i-a felicitat pe elevi cu ocazia începutului unui nou an şcolar şi le-a dorit ca să-şi fructifice toate izbânzile şi calităţile pe care le au ei pe banca de studii. Membrul corespondent al AŞM, Ion Hadârcă a ţinut o prelegere de excepţie, în care le-a vorbit elevilor, în primul rând, despre istoria şi tradiţia imnică, despre Imnul „Limba Noastră”, dar şi despre Imnul „Deşteaptă-te, române”, care este un imn naţional şi trebuie, de asemenea, să fie cunoscut. Parlamentarul le-a vorbit liceenilor şi despre perioada Mişcării de Renaştere Naţională şi despre patriotism ca o parte componentă a formării viitorului cetăţean, sentimentul patriotic care nu este unul inventat, el se cultivă de pe băncile şcolii, vine odată cu părinţii, cu conştiinţa de a moşteni nişte nume mari.

Mulţumindu-i preşedintelui AŞM pentru că i-a prilejuit această posibilitate, scriitorul Ion Hadârcă a ţinut să vorbească despre pământenii din vatra sângereană - Nicolae Casso, Anton Crihan, Vasile Gafencu, Ion Ignatencu, Pantelimon Halippa. membrii Sfatului Ţării, dar şi despre poeta Leonida Lari, Adrian Păunescu, Mihai Dolgan, generaţiile actuale de savanţi Duca, Ţâbârnă etc. Totodată, deputatul nu a ezitat să amintească elevilor despre vectorul european, care, în pofida tuturor intemperiilor, acesta trebuie să fie urmat şi susţinut. Domnia Sa este de părerea că a fi europeni asta şi înseamnă - a purta conştiinţa valorilor pe care le aduci, pentru că ele sunt, de fapt, de o valoare universală. „Acelaşi Eminescu, B. P. Haşdeu şi mulţi alţii, pe care i-am menţionat deja sunt încadraţi în conştiinţa românească europeană şi universală şi noi ca atare nu inventăm această calitate a europenismului. Noi, de fapt, ne revendicăm la matricea aceasta pentru că suntem chiar la matricea civilizaţiei europene”, a relevat oaspetele. Poetul a donat un set de carte din creaţia sa pentru Biblioteca Liceului.

Preşedintele AŞM i-a mulţumit scriitorului Ion Hadârcă pentru bunăvoinţa de a veni şi a prezenta acest discurs interesant şi necesar, deopotrivă, în faţa elevilor şi corpului didactic al Liceului AŞM. Adresându-se către liceeni, preşedintele AŞM a menţionat: „Noi suntem trecutul şi puţin prezentul, dar voi sunteţi viitorul. Investiţiile în voi, susţinerea voastră o să ne ajute ca voi, la rândul vostru, să ne ajutaţi să mergem spre un viitor luminos. Vă mulţumesc foarte mult pentru această zi, pentru acest început”, a declarat preşedintele AŞM.

Cuvinte de mulţumire şi apreciere a exprimat şi profesoara de limbă română, Tamara Cristei scriitorului Ion Hadârcă care a prilejuit un periplu prin istoria noastră, pe cât de zbuciumată, pe atât de eroică, precizând că astăzi le-a vorbit copiilor, unul dintre promotorii valorilor naţionale, cei care au vegheat făclia adevărului vieţii noastre, adevărul istoriei poporului nostru, ale culturii noastre.

Imnul Republicii Moldova este poezia „Limba Noastră”, scrisă de poetul Alexei Mateevici, iar melodia - de Alexandru Cristea. Poezia lui Mateevici a devenit Imn de Stat al Republicii Moldova în anul 1994.

Potrivit oficialilor, scopul modificărilor la Legea cu privire la Imnul de Stat este de a educa respect faţă de simbolurile statului.

Galerie foto

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM