Simpozionul „NANO–2013”

2013-09-10

La 13-16 septembrie 2013, ora 14:00 în Sala Azurie Sala azurie, blocul central al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, bd. Stefan cel Mare 1 va avea loc deschiderea oficială a Simpozionului internaţional cu genericul Humboldt Kolleg: „Knowledge Society: mutual influence and interference of science and societey” (Societatea bazată pe cunoaştere: influenţa reciprocă şi interferenţa dintre ştiinţă şi societate). În cadrul evenimentului îşi va desfăşura lucrările Simpozionul „NANO–2013” ajuns la cea de a V-a ediţie din cadrul Simpozioanelor cu genericul „NANO” în Moldova.

Simpozionul va întruni circa 20 de savanţi renumiţi din Germania, precum şi marcante personalităţi ştiinţifice din alte 15 ţări: Marea Britanie, SUA, Rusia, Turcia, Ucraina, Polonia, Ungaria, Bulgaria, Slovenia, Italia, Franţa, Germania, Lituania, Belarus, România şi Republica Moldova.
Printre organizatorii Simpozionului se numără: Institutul de Inginerie Electronică şi Nanotehnologii "D.GHITU" al AŞM, Universitatea Academiei de Ştiinţe a Moldovei, Institutul de Fizică Aplicată al AŞM, Asociaţia Societăţilor Tehnico-Ştiinţifice din Moldova, Humboldt Club Moldova. Directorul Simpozionului – membrul corespondent al AŞM, profesorul universitar Anatolie SIDORENKO.

Scopul principal al Simpozionului este de a crea o reţea de colaborare între profesori şi cercetători din diferite universităţi şi institute de cercetare, oferindu-le prilejul de a-şi prezenta rezultatele propriilor cercetări, de a face schimb de idei şi păreri şi de a se pune la curent cu cele mai noi realizări ştiinţifice în domeniul nanotehnologiilor. Un alt obiectiv al Simpozionului este familiarizarea tinerilor specialişti în vederea sporirii numărului şi calităţii cererilor de burse ale Fundaţiei Alexander von Humboldt.

Pe parcursul celor trei zile de lucru ale Simpozionului, experţi de talie mondială în domeniul NANO se vor întruni la cea dea cincea ediție la Chişinău. Tematica Simpozionului acoperă o gamă largă de domenii, printre care evidenţiem nanotehnologiile, domeniu în care savanţii din Moldova colaborează fructuos cu cei din Germania şi alte state participante la manifestare. Un astfel de forum reprezentativ este o dovadă a realizărilor cercetătorilor din Moldova în domeniul nanoştiinţei şi nanotehnologiilor, recunoscute de societatea ştiinţifică internaţională.

În cadrul manifestării vor fi discutate noi modalităţi, forme, oportunităţi de colaborare regională şi europeană, accentul major fiind plasat pe colaborarea cu Germania, în special cu Fundaţia internaţională pentru cercetare Alexander von Humboldt, care împlineşte frumosul jubileu de 60 ani de la fondare.

În cadrul Simpozionului va fi decernat titlul onorific de Doctor Honoris Causa al AŞM domnului prof. Helmut Schwarz, Preşedintele Fundaţiei Alexander von Humboldt, savant cu renume mondial în domeniul chimiei moleculare, personalitate marcantă apreciată de întreaga comunitate ştiinţifică internaţională, ce a contribuit esenţial la promovarea şi dezvoltarea ştiinţei, precum şi la sprijinul activ şi de lungă durată a ştiinţei în Republica Moldova.

Lucrările Simpozionului se vor desfăşura în Sala de Conferințe a hotelului "Vila Verde" (str. Grenoble 110, or. Chişinău, tel 022 288 003).

Detalii privind Simpozionului internaţional cu genericul Humboldt Kolleg: „Knowledge Society: mutual influence and interference of science and societey”