Institutul de Pedologie, Agrochimie şi Protecţie a Solului „Nicolae Dimo” – 60 de ani de activitate

2013-09-16
 

Institutului de Pedologie, Agrochimie şi Protecţie a Solului „Nicolae Dimo” a marcat 60 de ani de la fondare. Cu acest prilej, instituţia a organizat o Conferinţă Ştiinţifică cu participare internaţională, la care au fost prezenţi reprezentanţi din şapte ţări.

La evenimentul aniversar a participat ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Vasile Bumacov, academicianul-coordonator al Secţiei Ştiinţe Agricole a AŞM, acad. Boris Gaina, reprezentanţi ai mediului academic, universitar, studenţi.

Manifestarea a fost deschisă de către directorul IPAPS, acad. Serafim Andrieş, care a salutat asistenţa, mulţumind oaspeţilor de peste hotare pentru că au dat curs invitaţiei de a fi prezenţi la un eveniment care marchează şase decenii de activitate şi vor împărtăşi din bucuriile şi reuşitele acesteia.

Invitaţii au audiat raportul direcţiei privind activitatea ştiinţifică şi ştiinţifico-practică a institutului pe parcursul a 60 de ani, prezentat de către directorul IPAPS, acad. Serafim Andrieş, în care a expus rezultatele ştiinţifice ale instituţiei. Raportorul a menţionat că, pe parcursul a 60 de ani, institutul a editat 90 de monografii, practic, în fiecare an câte o monografie sau două, lucrări fundamentale de valoare atât ştiinţifică, cât şi practică. Totodată, IPAPS acordă asistenţă ştiinţifică producătorilor agricoli prin editarea ghidurilor respective practice, prin editarea recomandărilor şi instrucţiunilor metodice, prin implementarea proiectelor în vederea sporirii fertilităţii solului şi obţinerii recoltelor majore, solul fiind parte componentă a mediului. Raportul indică, că, colaboratorii instituţiei au în vizor permanent şi măsurile de protecţie a mediului ambiant, măsuri puţin costisitoare, măsuri simple pentru producătorii agricoli, măsuri ecologice. Fiind la etapa a doua de activitate, instituţia şi-a trasat şi obiectivele de perspectivă, care rezidă în aprofundarea cunoştinţelor în vederea studierii mai profunde a solului, generalizarea rezultatelor şi implementarea acestora în comun cu producătorii în practica agricolă a ţării noastre.

Ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Vasile Bumacov, a felicitat conducerea şi colectivul cu ocazia aniversării a 60-a de la fondarea instituţiei, pe care o consideră fundamentală pentru Republica Moldova. „Vreau să mă închin în faţa celor care şi-au consacrat viaţa acestei ştiinţe, este o ştiinţă foarte complicată”, a subliniat ministrul, specificând că aceasta este instituţia naţională care administrează şi studiază, de fapt, cea mai mare bogăţie naturală a ţării. Oficialul consideră că această mare bogăţie pe care o avem trebuie administrată, ocrotită cu mai multă responsabilitate şi din partea oamenilor, în special, autorităţilor. Ministrul a recunoscut, totodată, că această instituţie, dar mai ales rezultatele cercetărilor ştiinţifice, probabil din cauza caracterului lor fundamental, nu prea au fost luate în considerare de autorităţi în ultimii ani, dar a dat asigurări că în funcţia pe care o deţine va face tot ce este posibil ca efortul de decenii al colaboratorilor de la institut să fie evaluat la justa valoare.

Pentru activitate îndelungată şi prodigioasă în complexul agroindustrial, realizări fructuoase în activitate ştiinţifico-practică, aport deosebit la sporirea fertilităţii solului şi creşterii productivităţii agricole, în legătură cu 60 ani de la fondarea Institutului de Pedologie şi Agrochimie şi Protecţie a Solului „Nicolae Dimo”, au fost menţionaţi cu Diploma de Onoare a MAIA acad. Serafim Andrieş, director IPAPS, dr. Tamara Leah, vicedirector, dr. Olga Arhip, secretar ştiinţific, dr. Vasile Plămădeală ş.a.

Acad. Boris Găină, academician-coordonator al Secţiei Ştiinţe Agricole a AŞM a exprimat onoarea de participa la celebrarea uneia dintre cele mai renumite institute din ţara noastră, nu numai din comunitatea ştiinţifică agroalimentară, dar şi din întreg potenţialul ştiinţific creativ din Republica Moldova - Institutul de Pedologie, Agrochimie şi Protecţie a Solului „Nicolae Dimo”. Academicianul a prezentat un mesaj de felicitare din partea conducerii Academiei de Ştiinţe a Moldovei, din partea preşedintelui AŞM, acad. Gheorghe Duca, personal, în care a transmis cele mai călduroase felicitări, prilejuite de această frumoasă aniversare şi succese remarcabile în domeniul ştiinţei solului, noi realizări întru prosperarea ţării noastre, Republica Moldova. Domnia Sa a exprimat cuvinte de înaltă apreciere patriarhilor ştiinţei pedologice, agrobiologice, agrochimice – acad. Andrei Ursu, acad. Simion Toma, m.c. Ion Dediu, unei pleiade întregi de profesori, doctori habilitaţi, doctori, ingineri, specialişti care au creat o imagine de prestigiu ştiinţei din ţara noastră, dar şi în spaţiul CSI şi Europa.

Pentru acest considerabil aport, în semn de înaltă preţuire şi profundă recunoştinţă pentru rezultate remarcabile obţinute în cercetarea calităţii solului, elaborarea tehnologiilor de restabilire şi sporire a fertilităţii de combatere a eroziunii şi cu prilejul aniversării a 60-a de la fondarea Institutului au fost oferite un şir de distincţii academice. Cu Medalia „Dimitrie Cantemir” a AŞM a fost decorat colectivul şi directorul IPAPS, acad. Serafim Andrieş. Distincţii au primit şi unii dintre cei mai prodigioşi cercetători ai acestei unităţi de cercetare, printre care: dr. Tamara Leah şi prof. Valerian Cebari - Diploma „Meritul Academic”, dr. Olga Antip - „Diplomă de Recunoştinţă” ş.a.

Acad. Nicolae Florea de la Institutul de Cercetări în Pedologie si Agrochimie din Bucureşti a fost prezent cu un cuvânt omagial ca mesager din partea acad. Cristian Hera, preşedintele de Onoare al Academiei de Ştiinţe Agricole, vicepreşedinte al Academiei Române şi membru de Onoare al AŞM. Domnia Sa a transmis felicitări pentru sărbătoarea pe care o marchează Institutul şi urări de activitate fructuoasă în viitor, tot atât de bogată, dar poate şi mai bogată de cea de până acum. Din partea sa personală a dorit colaboratorilor o activitate fructuoasă în acest domeniu al ştiinţei solului atât de complex, atât de variat şi insuficient de bine cunoscut care stă la baza multor domenii de activitate a societăţii.

Manifestarea aniversară s-a desfăşurat pe parcursul a două zile, în cadrul cărora au fost prezentate, pe secţiuni, o serie de rapoarte şi comunicări ştiinţifice. Evenimentul a inclus prezentarea posterelor, vizita la Muzeu şi laboratoare, lucrările instituţiei fiind prezentate printr-o expoziţie amplă de carte.

Galerie foto

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM