Simpozionul „NANO–2013” – oportunităţi de colaborare între cercetători din diferite institute de cercetare

2013-09-16
 

Academia de Ştiinţe a Moldovei a găzduit, în zilele de 13-16 septembrie 2013, Simpozionul internaţional Humboldt Kolleg: „Knowledge Society: mutual influence and interference of science and societey” (Societatea bazată pe cunoaştere: influenţa reciprocă şi interferenţa dintre ştiinţă şi societate). În cadrul evenimentului şi-a ţinut lucrările şi Simpozionul „NANO–2013”, ajuns la cea de a V-a ediţie.

La inaugurarea lucrărilor Forului ştiinţific internaţional a participat preşedintele AŞM, acad. Gheorghe Duca, prim-vicepreşedintele AŞM, acad. Ion Tighineanu, Ambasadorul Germaniei în Republica Moldova, Matthias Meyer.

Evenimentul a întrunit renumiţi savanţi din Germania, precum şi personalităţi ştiinţifice marcante din Marea Britanie, SUA, Rusia, Turcia, Ucraina, Polonia, Ungaria, Bulgaria, Slovenia, Italia, Franţa, Germania, Lituania, Belarus, România şi Republica Moldova.

Organizatorii evenimentului au fost: Institutul de Inginerie Electronică şi Nanotehnologii „D.GHITU” al AŞM; Universitatea Academiei de Ştiinţe a Moldovei; Institutul de Fizică Aplicată al AŞM; Asociaţia Societăţilor Tehnico-Ştiinţifice din Moldova; Humboldt Club Moldova. Directorul Simpozionului a fost membrul corespondent al AŞM, profesorul universitar Anatol Sidorenko, care zilele acestea tocmai a rotunjit vârsta de 60 de ani.

Cu acest prilej aniversar, sexagenarul a primit felicitări din partea colegilor, dar şi invitaţilor de peste hotare. Un mesaj special de felicitare a avut preşedintele AŞM, acad. Gheorghe Duca care i-a dorit omagiatului sănătate şi realizări remarcabile în domeniul ştiinţei, dar şi împliniri nenumărate în viaţa de zi cu zi. Cu ocazia aniversării, dar şi pentru aportul său la dezvoltarea ştiinţei, preşedintele AŞM l-a decorat pe m.c. Anatol Sidorenko cu cea mai înaltă distincţie a AŞM, Medalia „Dimitrie Cantemir”. Preşedintele AŞM a remarcat importanţa reuniunii internaţionale a experţilor în domeniul nanotehnologiilor, pe care îl consideră unul de mare perspectivă, dorind succese lucrărilor forului, iar oaspeţilor, şedere frumoasă în Republica Moldova.

În cadrul Simpozionului a fost decernat titlul onorific de Doctor Honoris Causa al AŞM prof. Helmut Schwarz, Preşedintele Fundaţiei Alexander von Humboldt, savant cu renume mondial în domeniul chimiei moleculare, personalitate marcantă apreciată de întreaga comunitate ştiinţifică internaţională, ce a contribuit esenţial la promovarea şi dezvoltarea ştiinţei, precum şi la sprijinul activ şi de lungă durată a ştiinţei în Republica Moldova. De menţionat că prof. Helmut Schwarz este al 21-lea Doctor Honoris Causa al Academiei de Ştiinţe a Moldovei. Notăm în context, că proaspătul Doctor Honoris Causa al AŞM a avut în aceeaşi zi o întrevedere cu preşedintele Parlamentului, Igor Corman, la care a participat preşedintele AŞM, acad. Gheorghe Duca.

Evenimentul internaţional a continuat cu o sesiune de comunicări la tematica agendei anunţate. Timp de trei zile de lucru participanţii la for au dezbătut subiecte din domeniul NANO, precum nanotehnologiile, domeniu, în care savanţii din Republica Moldova colaborează fructuos de mai mult timp cu cei din Germania, dar şi cu alte state, reprezentanţii cărora participă la manifestare. Forumiştii au discutat şi noi modalităţi, forme, oportunităţi de colaborare regională şi europeană, accentul major fiind plasat pe colaborarea cu Germania, în special, cu Fundaţia internaţională pentru cercetare Alexander von Humboldt, care marchează 60 ani de la fondare.

M.c. Anatol Sidorenko, sufletul acestei manifestării ştiinţifice internaţionale, a subliniat că atare forum reprezentativ, este o dovadă în plus a realizărilor cercetătorilor din Republica Moldova în domeniul nanoştiinţei şi nanotehnologiilor, recunoscute de societatea ştiinţifică internaţională.

Dincolo de scopul prioritar de a crea o reţea de colaborare între profesori şi cercetători din diferite universităţi şi institute de cercetare, Simpozionul mai are în obiectiv şi familiarizarea tinerilor specialişti în vederea sporirii numărului şi calităţii cererilor de burse ale Fundaţiei Alexander von Humboldt.

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM