COMUNICAT DE PRESĂ al adunării comune a membrilor Academiei de Științe a Moldovei și Consiliul Rectorilor din 18 septembrie 2013

2013-09-19

Membrii Academiei de Științe a Moldovei și Consiliul Rectorilor, în cadrul ședinței comune din 18 septembrie 2013, și-au exprimat îngrijorarea în legătură cu elaborarea unor modificări importante la legislația în vigoare în domeniul educației și cercetării în condițiile lipsei totale de transparență și deschidere către cei care activează în aceste domenii importante pentru societate.
În acest context:

1. A fost reconfirmată necesitatea creării unei instituții responsabile de asigurarea, dezvoltarea, evaluarea calității și acreditarea instituțiilor de învățământ. Acest deziderat a fost stipulat în toate variantele proiectelor Codului Educației din anul 2005 până în prezent. Pentru învăţământul superior atribuţiile ce ţin de evaluarea şi acreditarea programelor de studii s-a propus de a fi efectuate de o singură structură - Agenția Națională de Asigurare a Calității în Învățământul Superior și Cercetare. Actualmente, universitățile sunt supuse la două proceduri de acreditare: acreditarea academică și acreditarea științifică. Totodată, în universități educația și cercetarea sunt inseparabile (stipulările Procesului de la Bologna), ceea ce confirmă necesitatea unei acreditări complexe care să cuprindă ambele componente indispensabile, ce urmează a fi atribuite unei singure structuri – Agenției Naționale de Asigurare a Calității în Învățământul Superior și Cercetare. În viziunea noastră, această Agenție poate fi creată prin restructurarea Consiliului Național de Acreditare și Atestare, fără crearea unei structuri absolut noi (de regulă, se face referință la lipsa de resurse financiare).

2. Modificarea Legii învățământului trebuie sincronizată cu modificarea Codului pentru Cercetare și Dezvoltare Tehnologică care, actualmente, stipulează acreditarea științifică a universităților separat de cea academică. Agenţia nou creată, conform practicilor Europene, trebuie să fie independentă şi nu în subordinea unei structuri guvernamentale. Conducerea Agenţiei, în viziunea noastră, trebuie să fie desemnată prin decret prezidențial, similar confirmării conducerii Consiliului Național de Acreditare și Atestare.

3. Este necesară păstrarea celor două grade științifice, de doctor și doctor habilitat, fapt ce serveşte drept motivaţie relevantă pentru implicarea mai activă a tinerilor cercetători (doctori în ştiinţă) în procesul de cercetare, precum şi la sporirea calităţii acestuia.

4. Considerăm inoportună și dăunătoare cu consecinţe grave stipularea în modificările preconizate de a delega actul de confirmare şi eliberare a diplomelor de doctor și doctor habilitat instituției organizatoare de doctorat. Această prerogativă trebuie să revină, după aprobarea Codului Educației, Agenției Naționale de Asigurare a Calității în Învățământul Superior și Cercetare.

5. Până la aprobarea Codului Educaţiei, acreditarea științifică instituțională, propunem să fie continuată de CNAA în componența nominală a conducerii recent aprobate prin Decretul Președintelui Republicii Moldova din 12.04.2013.

Consiliul Rectorilor și membrii Academiei de Științe a Moldovei recunosc necesitatea continuării reformelor în învățământul superior din Republica Moldova pentru a-l face competitiv în plan regional și internațional. Este necesară și o creștere a responsabilității sociale a universităților pentru calitatea formării profesionale a specialiştilor şi a calităţii cercetării ştiinţifice. Pentru aceasta sunt necesare mecanisme prin care universitățile să fie motivate și orientate spre performanțe.