„Republica Moldova are ştiinţă, Republica Moldova are savanţi de o relevanţă europeană”

2013-10-01
 


La 27 septembrie 2013, în premieră absolută pentru Republica Moldova a fost dat startul unui proiect de amploare -„Noaptea cercetătorilor”, noaptea dedicată inovaţiilor şi ştiinţei, noaptea care provoacă la ştiinţă.

„Noaptea cercetătorilor” a invitat la imaginaţie şi i-a aşteptat, în scuarul Academiei de Ştiinţe a Moldovei, pe toţi doritorii pentru a descoperi împreună universul ştiinţei prin diverse jocuri, concursuri, experimente. Cercetătorii şi publicul larg s-au întâlnit în orăşelul ştiinţei pentru a cunoaşte partea de succes a ştiinţei moldoveneşti prin activităţi şi experimente distractive, fiecare având posibilitatea unică să interacţioneze cu cercetarea, inovaţia, ştiinţa, să descopere cercetătorul din sine.

Evenimentul-premieră s-a desfăşurat sub înaltul patronaj al Preşedintelui Parlamentului Republicii Moldova, Igor Corman, manifestarea avându-i invitaţi la deschidere pe vicepremierul Tatiana Potâng, dr. Mihai Şleahtiţchi, consilierul preşedintelui Republicii Moldova Nicolae Timofti, reprezentanţi ai UE, alţi oficiali.

Exprimând plăcerea de a participa la acest eveniment inedit, Preşedintele Parlamentului, Igor Corman a menţionat că şi capitala noastră, Chişinău, începând cu această zi, va participa la construcţia hărţii ştiinţifice a Uniunii Europene. Şeful Legislativului a apreciat cercetarea ca o componentă foarte importantă pentru progresul unei societăţi, subliniind că nu poate să existe o ţară modernă, o ţară civilizată, fără cercetare, fără ştiinţă, fără inovare. Şi pentru că cercetarea este percepută ca o meserie sofisticată, ca o meserie tainică, plină de mister, iar cercetătorii, deşi oameni foarte ingenioşi, stau închişi prin laboratoare, oficialul a subliniat că acest proiect european permite de a arăta societăţii, cetăţenilor faţa adevărată a ştiinţei, a cercetătorilor. Domnia Sa s-a bucurat să vadă mulţi tineri în acest orăşel ştiinţific improvizat, dorindu-şi ca acest proiect să de-a un impuls tinerilor să facă ştiinţă, să urmeze o carieră ştiinţifică frumoasă. Legislatorul a exprimat certitudinea că acest proiect este un pas important spre integrarea comunităţii ştiinţifice din Republica Moldova în comunitatea ştiinţifică europeană, dorind viaţă lungă acestui proiect şi multe realizări frumoase.

„Nu poţi miza pe integrarea europeană, dacă fiecare pas nu are o explicaţie ştiinţifică, dacă cetăţeanul nu vede că la bază stau anumite raţionamente, anumite explicaţii”, a declarat consilierul prezidenţial, Mihai Şleahtiţchi, care a adresat un mesaj în numele Preşedintelui Republicii Moldova, Nicolae Timofti. Excelenţa Sa consideră că scientizarea conştiinţei societale din Republica Moldova reprezintă o condiţie primordială de mişcare a noastră spre comunitatea ţărilor civilizate, iar acest eveniment intitulat „Noaptea Cercetătorilor”, vine tocmai ca să-l apropie pe cetăţean de omul care face ştiinţă, este important ca între ei să apară o comuniune, o conexiune, o încredere mutuală. Mihai Şleahtiţchi a adus sincere felicitări Academiei de Ştiinţe a Moldovei pentru faptul că a primit accesul la acest proiect european, pentru că şi-a asumat responsabilitatea şi riscul de a organiza un asemenea eveniment. „Se ne felicităm cu toţii pentru că avem ocazia să participăm la un eveniment cu adevărat istoric, la această Noapte a Cercetătorilor şi ne dorim să avem cât mai multe nopţi de acest gen”, a declarat consilierul prezidenţial, dorind ca această noapte să fie una cu adevărat de şapte stele, sărbătorind împreună”.

În numele Guvernului Republicii Moldova şi în nume personal, pasionaţii de ştiinţă au fost salutaţi de vicepremierul Tatiana Potâng. Ca parte a comuniuni ştiinţifice, vicepremierul a adus felicitări comunităţii ştiinţifice din Republica Moldova pentru îndrăzneala de a fi lansat o iniţiativă atât de frumoasă ca „Noaptea Cercetătorilor”, care s-a dovedit a fi o tentativă de succes, nu doar în Europa, ci şi la noi acasă. „Este fascinant să înţelegem că, concomitent cu noi, în peste 300 de oraşe ale Uniunii, milioane de oameni sărbătoresc inovaţia, cercetarea, ştiinţa”, a remarcat oficialul.

Cu prilejul organizării primei Nopţi a Cercetătorilor în Republica Moldova un mesaj de salut a transmis şi reprezentantul Ambasadei Uniunii Europene în Republica Moldova, care a adresat sincere felicitări Academiei de Ştiinţe a Moldovei şi, în special, preşedintelui Gheorghe Duca. Oficialul european a subliniat că ştiinţa a schimbat viaţa tuturor şi astăzi nu ne putem imagina viaţa fără ştiinţă. UE este una dintre marile comuniuni care susţine ştiinţa, dezvoltarea şi inovarea la toate nivelurile şi acordă asistentă şi suport. Înaltul oaspete a menţionat că Moldova este ţară asociată PC7 şi participă cu succes la multe dintre proiectele acestui program. Reprezentantul UE şi-a încheiat discursul cu cuvintele savantului Marie Curie „Dacă cineva nu observă ceea ce s-a făcut, atunci altcuiva îi rămâne să sesizeze ce a rămas de făcut”.

În calitate de reprezentant al segmentului universitar, acad. Ion Bostan, rector UTM a transmis din partea universitarilor felicitări cu ocazia organizării acestui eveniment - „Noaptea cercetătorilor”, care are loc în premieră în capitală ţării noastre. Rectorul UTM a precizat că însuşi faptul că, Chişinăul a fost selectat printre cele 300 de oraşe europene pentru a marca acest eveniment, denotă că aşteptările europenilor de la cercetătorii din Republica Moldova sunt mari. „Nu putem vorbi despre o societate bazată pe cunoaştere, dacă cercetarea nu va fi în capul mesei”, a remarcat academicianul, specificând că cercetarea este o componentă indispensabilă a procesului de formare profesorală a specialiştilor noştri.

„Faptul că dumneavoastră sunteţi toţi în scuarul AŞM vorbeşte despre aceea că Republica Moldova are ştiinţă, Republica Moldova are savanţi de o relevanţă europeană. Da, noi suntem unica comunitate ştiinţifică din Republica Moldova care ne-am asociat la PC7 al comunităţii europene deja al doilea an”, a remarcat la deschiderea oficială a manifestării, preşedintele AŞM, acad. Gheorghe Duca.

Preşedintele AŞM a exprimat mulţumiri Misiunii Europene care a depus mari eforturi pentru integrarea comunităţii ştiinţifice din Republica Moldova în spaţiul ştiinţific european şi i-a felicitat pe toţi participanţii la acest proiect european care au venit să demonstreze că susţin ştiinţa, că universul îi interesează.

După aprinderea orăşelului ştiinţific, oficialii şi toţi cei prezenţi au vizitat pavilioanele institutelor de cercetare din scuarul AŞM care şi-au prezentat cele mai frumoase realizări ştiinţifice, invitând, totodată vizitatorii să ia parte la experimente neobişnuite şi demonstraţii despre misterele încă nedezlegate ale ştiinţei.

În Noaptea Cercetătorilor, în afara laboratoarelor, ştiința a dezvăluit publicului în cele mai neconvenționale moduri experimente chimice spectaculoase şi aplicații practice, a provocat la discuții interactive despre schimbările climatice, chimia din corpul uman și sângele artificial, laser, observaţii astronomice. Pe lângă experimentele ştiinţifice amuzante, evenimentul a inclus tombole cu premii, defilări de modă etc. Noaptea cercetătorilor a culminat cu un concert, susţinut de interpreţi din Republica Moldova şi România.

Noaptea Cercetătorilor 2013 s-a desfăşurat sub egida Academiei de Ştiinţe a Moldovei, Centrului Proiecte Internaţionale şi Agenţia de Logistică „Age Quod Agis”, cu participarea instituţiilor de cercetare şi celor de învăţământ superior.

Proiectul este susţinut prin fonduri europene, în cadrul celui de al şaptelea Program Cadru al Comunităţii Europene pentru Cercetare şi Dezvoltare Tehnologică (PC7).

Galerie foto

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM