„Nu există nici o barieră, pentru ca întreaga suflare de limbă şi origine română comună să fie îndreptată cu faţa către Europa”

2013-10-08
 

Alteţa Sa Regală Margareta, Principesa Moştenitoare a României şi Alteţa Sa Regală Radu, Principe al României au vizitat, la 8 octombrie curent, Academia de Ştiinţe a Moldovei, una din importantele instituţii din Republica Moldova, vizitate de Alteţele Lor Regale în cadrul vizitei de trei zile în Republica Moldova.

Familia princiară a fost întâmpinată de preşedintele AŞM, acad. Gheorghe Duca, care a salutat prezenţa Alteţelor Lor Regale în incinta supremă a ştiinţei şi culturii.

Alteţele Lor Regale au avut o întâlnire cu comunitatea ştiinţifică din ţară, la reuniune fiind prezent Ambasadorul României în Republica Moldova, Marius Lazurcă.

Preşedintele AŞM a adresat un mesaj călduros de bun venit Alteţei Sale Regale Margareta, Principesa Moştenitoare a României şi Alteţei Sale Regale Radu, Principe al României, mulţumind Alteţelor Lor Regale pentru că au ales să viziteze Academia de Ştiinţe a Moldovei care reprezintă cel mai înalt for ştiinţific al ţării, al intelectualităţii şi spiritualităţii din Republica Moldova. „Astăzi avem fericita ocazie de a Vă avea în calitate de oaspeţi de onoare pe Alteţa Voastră Regală Margareta, Principesa Moştenitoare a României, Custode al Coroanei şi pe Alteţa Voastră Regală Radu, Principe al României, care sunteţi veritabili exponenţi neobosiţi ai valorilor monarhale, dar şi democratice europene, ocrotitori ai culturii naţionale româneşti”, a declarat preşedintele AŞM în discursul său. Domnia Sa a trecut succint în revistă etapele parcurse în timp de institutele de cercetare ştiinţifică din ţară, evidenţiind rolul înaltului for ştiinţific în societatea şi cultura naţională. Preşedintele AŞM a subliniat, totodată, succesele obţinute de comunitatea ştiinţifică şi, nu în ultimul rând, importanţa promovării valorilor naţionale şi adevărului ştiinţific despre limba română, cultura şi istoria neamului românesc.

În semn de înaltă preţuire şi profundă recunoştinţă pentru susţinerea culturii româneşti, colaborare fructuoasă cu instituţiile de cercetare şi de învăţământ superior din Republica Moldova pe multiple planuri, Academia de Ştiinţe a Moldovei i-a conferit Alteţei Sale Regale Margareta, Principesa Moştenitoare a României, Medalia „Dimitrie Cantemir” şi monografia „Dinastia Cantemireştilor”.

Şi pentru că cercetătorii, savanţii produc cunoştinţe care sunt fixate în cărţi, monografii, manuale, cu alese sentimente de gratitudine, preşedintele AŞM a oferit Alteţei Sale Regale Radu un set de cărţi, inclusiv monografia "Simbolurile naţionale ale Republicii Moldova", care a fost desemnată drept Cartea Anului 2011.

În faţa reprezentanţilor înaltului for ştiinţific, Alteţa Sa Regală Radu, Principe al României a susţinut o prelegere publică de excepţie, care a venit mai curând ca un mesaj de consolidare a intelectualităţii, a oamenilor de ştiinţă, a cetăţenilor ţării noastre, a societăţii pentru a ne integra în Europa. „Veţi vedea, deci, că într-un mod atât de curios, într-o ţară răvăşită de chinuri identitare, cum este Republica Moldova, Familia Regală vine să unească, nu să dezbine”, a subliniat Alteţa Sa Regală Radu.

Principele Radu al României consideră că nu există prea multe mistere, prea multe secrete în devenirea acestui colţ de Europă Orientală întru libertăţi şi democraţie. Nu există nici un secret, trebuie pur şi simplu făcut aşa cum s-a făcut de fiecare dată când s-a construit ceva durabil - construcţia instituţională. „Atunci când instituţiile noastre vor urma aceleaşi căi se vor supune întru libertatea aceloraşi legi şi când buna gospodărire va fi un criteriu care să pese celor cu putere şi să fie aplicat în practică aşa cum trebuie”, a remarcat Alteţa Sa, subliniind că „nu există nici o barieră, pentru ca întreaga suflare de limbă şi origine română comună să fie îndreptată cu faţa către Europa”.

În acelaşi context, Principele Radu a exprimat speranţa că va încerca de aici încolo, atât generaţia Alteţelor Lor Regale, care începe să capete în ani, cât şi a VI-a generaţie a Familiei Regale, prin Principele Nicolae, să nu mai vină aici în vizită, să vină aici în mod regulat, acasă, din când în când, pentru a dura proiecte, fie de natură instituţională, cum ar fi cele din domeniul sănătăţii, social, al culturii, educaţional, cât şi cele care privesc sectorul privat, de natură economică, desigur, după felul Casei Regale de a contura parteneriate.

Menţionând importanţa drumului european al Republicii Moldova, pe care Alteţele Lor Regale îl doresc cât mai scurt şi cât mai iute, Principele Radu a punctat câteva elemente unificatoare, care, dezvoltate nu au cum să de-a greş. Acestea ar fi limba, pământul şi, nu în ultimul rând, un element unificator cu Europa, nu cu România fiind Coroana Română, Casa Regală. În acest sens, Principele Radu a menţionat că din 1997 încoace, timp de 17 ani, Regele Mihai a militat pentru intrarea României la locul ei, în Europa neobosit. În acest sens, Principele Radu a relevat că Familia Regală este bucuroasă să facă acelaşi lucru şi pentru Republica Moldova, unde se simte din toate punctele de vedere acasă, din punctul de vedere al pământului, al limbii, al inimii, dându-i dreptate preşedintelui AŞM care se preocupă de cercetare şi de soft, „fiindcă ştiinţa şi punerea ei în aplicaţie este o cale fundamentală de a intra în Uniunea Europeană”.

Alteţa Sa a menţionat, cu titlu special, importanţa promovării tinerei generaţii, specificând că astăzi 55 de mii de străluciţi studenţi români care ocupă băncile celor mai mari universităţi din lume reprezintă o mare forţă, o mare putere, un mare izvor de consolidare românească în lume. „Prin ei şi prin generaţia tânără învăţată care are farul aprins aici, în incinta acestei clădiri, suprema clădire a ştiinţei şi culturii ţării sunt forme de a intra o clipă mai devreme decât întreaga societate în lumea aceea, pe care o dorim cu toţii atât de mult – lumea democraţiilor consolidate”,

Principele Radu a mulţumit pentru primirea caldă în primul Templu, pe care l-au vizitat, pentru că această şedere istorică pentru Alteţele Lor Regale este Academia şi acest lucru nu e întâmplător. „Aici este cea mai potrivită modalitate de a începe serviciul generaţiei noastre, a Coroanei Române pentru binele tuturor celor care vorbesc limba noastră de pe întreg pământul”, şi-a încheiat prelegerea academică Alteţa Sa Regală Radu.

Preşedintele AŞM a mulţumit Principelui Radu pentru prelegerea academică excepţională, pentru mesajul transmis reprezentanţilor comunităţii ştiinţifice şi intelectualităţii din Republica Moldova, pentru susţinerea pe care Alteţa Sa Regală a declarat-o republicii noastre în procesul de integrare europeană.

Familia princiară a vizitat Muzeul AŞM, a lăsat un mesaj în Cartea de onoarea a instituţiei, după care Alteţele Lor Regale au fost invitate să facă o poză cu reprezentanţii comunităţii ştiinţifice şi cu elevii de la Liceul AŞM, care, cu siguranţă va fi una istorică.

Galerie foto

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM