Lecţie publică la Liceul AŞM, susţinută de Preşedintele AŞM

2013-10-17
 

„Vă îndemn să urmaţi calea cercetării, să experimentaţi la propriu diversitatea, cunoaşterea, mobilitatea şi statutul elevat de a fi parte a unei comunităţi de savanţi şi de a face parte din marea familie europeană de cercetători”.

Preşedintele AŞM, acad. Gheorghe Duca a ţinut azi, 17 octombrie, o lecţie publică la Liceul Academiei de Ştiinţe a Moldovei cu genericul „Academia de Ştiinţe a Moldovei – prezent şi viitor”, scopul prezentării fiind de a stimula interesul tinerilor pentru cercetare, a le oferi posibilitate de a cunoaşte sistemul de cercetare din Republica Moldova, precum şi a le demonstra atractivitatea carierei de cercetător.

Prelegerea preşedintelui AŞM s-a axat, în primul rând, pe funcţiile, pe care trebuie să le îndeplinească ştiinţa în societate, acestea fiind trei.

Funcţia socio-culturală, prin care ştiinţa contribuie la formarea valorilor naţionale şi a patrimoniului cultural şi este îndeplinită prin cercetările în domeniul arheologiei, muzeologiei, istoriografiei, precum şi prin contribuţia distinşilor membri ai Academiei la formarea culturii moldave (Eugen Doga, Grigore Vieru, Dumitru Matcovschi, Nicolae Dabija, Adrian Păunescu, Mihai Volontir, Glebus Sainciuc).

Funcţia educaţională care se manifestă prin contribuţia ştiinţei la formarea şi valorificarea capitalului uman, un aspect deosebit de important pentru liceeni - viitoarea generaţie de ingineri, doctori, profesori, economişti, agricultori şi, nu în ultimul rând, cercetători. Preşedintele AŞM a reliefat aportul comunităţii ştiinţifice prin elaborarea manualelor fundamentale de limbă şi literatură română, istorie, cultură civica, artă muzicală pentru elevi, iar pentru profesori - ghiduri metodologice educaţionale.

Funcţia economică, prin care ştiinţa contribuie la dezvoltarea sustenabilă a economiei naţionale şi bunăstării populaţiei. Exemplificând acţiunile Academiei de Ştiinţe în această direcţie, preşedintele AŞM a arătat istoriile de succes ale comunităţii ştiinţifice. În context, s-a specificat că venitul obţinut de către rezidenţii parcurilor ştiinţifico-tehnologice în urma implementării realizărilor ştiinţifice pentru anul precedent a constituit 38 mln lei la o investiţie din partea statului de 7 mln lei. De asemenea, managementul eficient al Institutului de Tehnică Agricolă „Mecagro” a contribuit la bugetul de stat cu 22 mln lei, investiţiile în această instituţie fiind doar de 3 mln lei.

Totodată, în prezentarea sa, preşedintele AŞM a expus în detalii structura comunităţii ştiinţifice din ţară. Domnia Sa a menţionat că, comunitatea ştiinţifică reprezintă un motor viu al progresului cu o direcţie bine determinată – Spaţiul European de Cercetare, specificând, totodată că aceasta este în continuă schimbare. În acest sens, acad. Gheorghe Duca a prezentat reformele care s-au întreprins şi urmează a fi întreprinse în beneficiul comunităţii ştiinţifice. Pentru acest caracter dinamic, comunitatea ştiinţifică a fost răsplătită cu respectul comunităţii europene, prin intermediul proiectelor europene de cercetare, precum şi prin premiul Fondului Internaţional Marea Neagră-Marea Caspică. „Vă îndemn să urmaţi calea cercetării, să experimentaţi la propriu diversitatea, cunoaşterea, mobilitatea şi statutul elevat de a fi parte a unei comunităţi de savanţi şi de a face parte din marea familie europeană de cercetători”, a afirmat în concluzie academicianul Gheorghe Duca

Directorul Liceul AŞM, Iurie Cristea a mărturisit că a fost impresionat de comunicarea preşedintelui AŞM, care a adus în faţa întregii comunităţi a Liceului viziunea Academiei de Ştiinţe a Moldovei referitor la perspectiva de dezvoltare şi mai ales modelul inovativ de dezvoltare a AŞM care derivă din modelele europene cele mai moderne. Fără îndoială, pentru elevi va fi mult mai clar care sunt strategiile, vectorii de dezvoltare şi se vor integra armonios în această evoluţie, susţine directorul instituţiei.

„Mi-a plăcut foarte mult lecţia ţinută de domnul preşedinte Gheorghe Duca, mai ales, că ţara noastră chiar are nevoie de cercetători, ţara noastră chiar merită să se dezvolte, atât economic, cât şi social şi noi avem foarte multe talente care pot face un pas spre un viitor mai bun, mai sigur pentru tinerii din Republica Moldova”, este de părere Tatiana Vâzdoagă, elevă a Liceului AŞM, clasa XII-a, umanist. Eleva consideră că tinerii trebuie doar să asimileze toate cunoştinţele oferite cu generozitate de către savanţii din ţară, exprimând certitudinea creării unui viitor sigur aici, nu peste hotare.

Galerie foto

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM