Cercetătorii moldoveni propun o metodă biologică de combatere a Gândacului din Colorado

2013-10-23

Un grup de cercetători din Academia de Științe a Moldovei, în frunte cu doctorul habilitat în biologie profesorul Valeriu Derjanschi au cercetat o populație de insecte, provenită din America de Nord. S-a stabilit că această populație reprezintă răpitori naturali ai Gândacului din Colorado și posedă un potențial sporit de nimicire a dăunătorului la cartof, tomate, vinete și ardei.

Descoperirea oferă fermierilor o soluție simplă și eficientă de protecție biologică a plantelor. Totodată aceasta reprezintă o oportunitate de a obține produse ecologice cu cheltuieli reduse.

Anual în Republica Moldova sunt cultivate circa 10 mii hectare de cartof cu o recoltă medie de 20-30 t/ha, care integral sunt atacate de Gândacul din Colorado. Pentru combaterea dăunătorului în prezent sunt aplicate metode chimice, care afectează atât produsul finit, cât și mediul ambiant.

Implementarea descoperirii va reduce considerabil impactul asupra mediului ambiant, fiind înlăturate pesticidele din circuitul agricol, totodată contribuind la reducerea costurilor la cultivarea culturilor solonacee.

Pentru implementarea acestei metode este necesară susținerea Fondului Ecologic Național și a fermierilor agricoli.

Leonid Voloșciuc,
dr. hab. în biologie,
Academia de Științe a Moldovei