Implicare concretă a savanţilor în soluţionarea problemelor fermierilor din Ialoveni

2013-10-23
 

Institutul de Chimie al AŞM, în colaborare cu Institutul de Pedologie, Agrochimie şi Protecţie a Solului (IPAPS) „Nicolae Dimo”, au organizat, în perioada 18-21 octombrie curent, al 2-lea training din cadrul proiectului „Împărtăşirea reciproca a cunoştinţelor şi expertizei cercetărilor către fermieri pentru o exploatare durabilă şi ecologică a agriculturii şi protecţiei mediului/ ECO-AGRI”, finanţat de Uniunea Europeană în cadrul programului Operaţional Comun de Cooperare în bazinul Mării Negre.

Participanţii la eveniment în număr de 42 de persoane au fost ingineri cadastrali, conducători şi specialişti ai întreprinderilor agricole, conducători de gospodării ţărăneşti, lideri agricoli individuali, proprietari de terenuri agricole, fermieri, persoane fizice interesate de modelul de utilizare a îngrăşămintelor în agricultură şi protecţia mediului în Republica Moldova.

Scopul seminarului a fost de a-i iniţia pe fermierii din raion să promoveze şi să aplice o agricultură ecologică, care să conducă la obţinerea unei roade ecologice. Din punct de vedere fitosanitar şi pentru a proteja natura, apele freatice, apele de suprafaţă şi apele de profunzime. „Vrem să împărtăşim fermierilor situaţia vizând calitatea apelor de suprafaţă, freatice şi subterane ca urmare a folosirii neraţionale a gunoiului de grajd şi rezultatele obţinute în cadrul Institutului de Chimie privind elaborarea noilor tehnologii de potabilizare a apelor subterane şi de suprafaţă”, a subliniat directorul Institutului de Chimie al AŞM, m.c. Tudor Lupaşcu.

Totodată, colegii de la Institutul de Pedologie şi Agrochimie şi Protecţie a Solului „Nicolae Dimo” au avut în obiectiv să familiarizeze fermierii din raionul Ialoveni cu tehnologii nonpoluante de cultivare a culturilor agricole. Întrucât în ultimii 20 de ani s-au intensificat toate formele şi factorii de agravare a solului, savanţii de la instituţiile de cercetare nominalizate au propus un set de procedee tehnologice care trebuie efectuate la zi, în perioada fondării bazei recoltelor anului viitor 2014. Acum se lucrează solul, se aplică îngrăşămintele, se seamănă culturile de toamnă şi specialiştii vin cu propuneri concrete, tehnologii concrete.

În cadrul seminarului, directorul Institutului de Chimie, m.c. Tudor Lupaşcu le-a vorbit audienţilor despre rolul apei pentru organismul viu, organismul uman, în primul rând, despre problemele, dar şi bolile care pot apărea în rezultatul consumului de apă poluată şi tehnologiile care au fost elaborate în cadrul Institutului de Chimie pentru soluţionarea problemelor de protecţie a apelor de suprafaţă, a apelor naturale. Ca specialist în domeniul protecţiei apelor, ecologia apelor, chimia ecologică a apelor, savantul a venit cu un set de propuneri pentru fermieri care ar putea soluţiona problema şi a mediului ambiant şi respectiv a agriculturii ecologice care permite obţinerea unor roade calitative şi bogate.

Vladimir Filipciuc, doctor în agricultură, şef Laborator Ameliorarea Solurilor al IPAPS „Nicolae Dimo” a vorbit despre calitatea apelor pentru irigaţie şi consecinţele asupra solului. Cercetătorul susţine că în prezent se folosesc mai multe surse de apă, inclusiv, cele locale care nu corespund indicilor de calitate (lacuri, iazuri, lacuri de acumulări şi râuri locale), în comparaţie cu sursele râurilor transfrontaliere Nistru şi Prut care corespund tuturor cerinţelor. La aplicarea acestor ape se produce degradarea solurilor prin salinizare sau alcalizare secundară. Savantul a venit cu anumite propuneri şi recomandări pentru prevenirea sau combaterea degradării solurilor la irigaţii. Specialistul a dat asigurări că acestea sunt rezultate experimentale în condiţii de conducere atunci când la aplicarea amendamentelor, mai cu seamă a celor organocalcice rezultatele sunt destul de bune. 

Prezentarea doctorului în ştiinţe agricole, conf. Cercetător Tamara Leah, director adjunct, probleme de ştiinţă la IPAPS „Nicolae Dimo a vizat calitatea mediului ambiant - aer, apă şi sol, dar mai ales, poluarea mediului cu nutrienţi din agricultură. Cercetătorul a oferit fermierilor anumite recomandări, dar mai cu seamă sfaturi practice. Întrucât IPAPS colaborează de mai timp cu raionul Ialoveni, cercetătorii au întocmit un chestionar, unde a fost inclusă toată gama de întrebări, la care fermierii aşteaptă răspunsuri. Astfel a luat naştere practica de comunicare la seminarele agricole cu fermierii, şi asta pentru că e timpul să conştientizăm că e foarte necesar să avem un pământ sănătos, o apă curată şi o familie sănătoasă. 

În intervenţia sa, acad. Serafim Andrieş, directorul Institutului de Pedologie şi Agrochimie şi Protecţie a Solului „Nicolae Dimo” s-a axat pe două probleme majore, prezentând practicile agricole prietenoase mediului care pot fi executate în viitoarele 3-4 săptămâni. Astăzi, agricultorii deja finisează recoltarea culturilor târzii şi concomitent pun bazele recoltei anului 2014. La compartimentul punerea bazelor trainice a recoltei anului 2014, savantul vine cu anumite recomandări elaborate de către cercetătorii institutului.

Prima recomandare vizează stoparea eroziunii solului care afectează foarte mult terenurile agricole din republică, îndeosebi, cele din zona centrală, care se caracterizează printr-un relief accidental, inclusiv, cel din raionul Ialoveni. Academicianul recomandă în acest sens, lucrarea conservativă a solului. Această metodă este foarte benefică în vederea combaterii eroziunii solului, dat fiind că se stopează eroziunea, se păstrează umiditatea în sol, astfel încât pot fi obţinute recoltele dorite. Un alt procedeu de combatere a eroziunii propus de savant a fost cultivarea culturilor de câmp în fâşii alternative. „Cu recoltele mici sau majore extragem unele şi aceleaşi elemente nutritive. Solul nu e un sac fără fund. Am putea să exportăm un an, doi, trei, dar noi deja 20 de ani producem producţie agricolă şi cu regret compensăm aceste pierderi în proporţii de 5-10 la sută”, s-a arătat îngrijorat academicianul.

Directorul IPAPS a precizat că acest transfer tehnologic ar putea fi implementat şi în alte raioane la solicitarea acestora. 

Dr. hab., prof. Igor Povar a prezentat un raport ştiinţific vizând aspecte ecologice ale unor modalităţi de înlocuire a fertilizanţilor chimici cu cei organici.

În cadrul training-ului au prezentat rapoarte ştiinţifice şi specialiştii de la Universitatea de Stat din Armenia doctorii în ştiinţe Gurgen Aleksanyan şi Karen Ghazareyan, parteneri din cadrul Proiectului menţionat, care au comunicat fermierilor moldoveni despre îngrăşămintele organice şi bunele practici agricole folosite în Armenia.

Galerie foto

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM