Masa rotundă cu genericul „Sectorul asociativ şi factorul decizional: realităţi, probleme, perspective”

2013-10-25

La 24 octombrie 2013 a avut loc Masa rotundă cu genericul „Sectorul asociativ şi factorul decizional: realităţi, probleme, perspective”, organizată de către Institutul de Cercetări Juridice şi Politice.

Evenimentul a fost deschis şi moderat de către Pantelimon Varzari, doctor în filosofie, care a menţionat că această manifestare ştiinţifică se înscrie în albia proiectelor ştiinţifice naţionale instituţionale de cercetare. „În cazul nostru, Secţia Ştiinţe Sociale şi Economice realizează al treilea an Proiectul instituţional de cercetare „Interacţiunea dintre stat şi starea civilă în contextul reformelor democratice din Republica Moldova”. Acest proiect se finalizează la anul viitor şi se va încheia cu o monografie”, a conchis moderatorul.

Dr. hab., prof. Victor Moraru, coordonatorul Secţiei ştiinţe sociale şi economice a salutat participanţii la manifestarea ştiinţifică, în special tinerii, calificându-i drept „veritabili reprezentanţi ai societăţii civile”. „Sper că această masă rotundă va fi un argument pentru promovarea şi afirmarea adevăratelor principii şi criterii ale societăţii civile, pentru că de multe ori, societatea civilă se transformă pur şi simplu într-un element artificial, un element care vine să mimeze şi el transformările democratice, pe când realitatea e alta”, a exprimat profesorul universitar.

Dr. hab. în politologie Victor Juc a remarcat că genericul mesei rotunde a fost formulat în contextul în care, în Republica Moldova, sectorul asociativ nu se află la locul pe care îl merită. „Într-o societate democratică, în condiţiile unui stat care se pretinde a fi de drept, capacitatea de funcţionalitate a instituţiilor abilitate depinde foarte mult se sectorul asociativ”, a evidenţiat politologul.

În continuarea evenimentului au fost prezentate două rapoarte: „Societatea civilă: dimensiuni axiologice şi politice”, de dr. Ion Rusandu şi „Моральная консолидация гражданского общества в построении демократического государства”, de dr. Galina Rogovaia.

La masa rotundă au participat cercetătorii din cadrul Secţiei ştiinţe sociale şi economice, doctoranzii, profesorii de la instituţiile superioare de învăţământ şi reprezentanţii mass-media.

Zinaida Marin,

Centrul Media al AŞM