Comunitatea ştiinţifică din ţară este în aşteptarea semnării unui protocol de colaborare ştiinţifică între Republica Moldova şi Japonia

2013-10-25
 

La 23 octombrie curent, Academia de Ştiinţe a Moldovei a fost vizitată de către o delegaţie din Japonia, condusă de şeful Departamentului pentru Relaţii Ştiinţifice şi Tehnologii Internaţionale, Atsushi Arakawa. Agenda vizitei a inclus Institutul de Fizică Aplicată, Institutul de Chimie, Liceul şi Universitatea AŞM, Biblioteca Ştiinţifică Centrală „A. Lupan”.

Pe parcursul vizitei, ospeţii au fost însoţiţi de prim-vicepreşedintele AŞM, acad. Ion Tighineanu.

În cadrul vizitei la Institutul de Fizică Aplicată al AŞM, condus de acad. Leonid Culiuc, membrii delegaţiei au făcut cunoştinţă cu lucrările efectuate în Laboratorul metode fizice de studiere a solidului „T. Malinowski”, care a fost fondat în 1957, acesta fiind unul dintre primele laboratoare de cercetări fizice din Moldova. Datorită dotării laboratorului cu un difractometru modern, colaboratorii sunt antrenaţi în lucrări de cercetare în colaborare cu instituţii relevante din ţară, dar şi de peste hotare. Lucrările principale efectuate în laborator sunt legate de o direcţie de cercetare, recent apărută şi cunoscută sub denumirea de inginerie a cristalelor, care are drept obiectiv crearea de noi materiale cu proprietăţi avantajoase.

Experţii au vizitat şi Laboratorul prelucrarea electrofizică şi electrochimică a materialelor, unde au fost familiarizaţi cu tehnologiile avansate bazate pe metodele electrofizicochimice de prelucrare a materialelor, care permit creşterea substanţială a proprietăţilor suprafeţelor de lucru a organelor de maşini. Aceste tehnologii, precum şi o serie de dispozitive au fost demonstrate în lucru. Tehnologiile elaborate în institut sunt solicitate de către societăţile industriale ce au în dotare diverse maşini, agregate şi aparate pentru creşterea fiabilităţii acestora.

În cadrul vizitei la Institutul de Chimie, dr. hab., prof. Fliur Macaev a prezentat expoziţia din holul institutului şi cele mai relevante rezultate obţinute de către cercetătorii ştiinţifici. A urmat prezentarea laboratoarelor Centrului de Chimie Fizică şi Nanocompozite care sunt dotate cu utilaj performant. Dr. Elena Gorincioi a prezentat spectrometrul de Rezonanţă Magnetică Nucleară (RMN) 400MHz, destinat pentru determinarea structurii compuşilor obţinuţi atât în cadrul institutului, cât şi în alte centre ştiinţifice din Republica Moldova. Dr. Diana Şepeli a demonstrat spectrometrul FTIR, iar dr. hab. Igor Povar şi Oleg Petuhov - aparatul Autosorb-1 - Sistem pentru determinarea suprafeţei specifice şi volumului porilor materialelor.

Fiind în vizită la Liceul AŞM, oaspeţii s-au interesat de condiţiile de studii şi de trai ale elevilor, modul de selectare, numărul de copii care aplică şi procentul celor admişi, reuşitele pe plan naţional şi internaţional. La Universitatea AŞM, acad. Maria Duca, rector, a prezentat oaspeţilor o informaţie amplă despre instituţia de învăţământ superior, pe care o conduce, trecând în revistă obiectivele şi rezultatele obţinute de la momentul înfiinţării acesteia. De asemenea, rectorul a relatat despre principalele proiecte internaţionale, în care participă Un AŞM.

Experţii au manifestat un interes deosebit față de instituţiile vizitate, de rezultatele științifice obținute de către cercetătorii științifici, cu participarea largă a studenţilor.

La finele vizitei, delegaţia niponă a avut o întrevedere cu preşedintele AŞM, acad. Gheorghe Duca, la care au participat prim-vicepreşedintele AŞM, acad. Ion Tighineanu, rectorul Un AŞM, acad Maria Duca, directorul Liceului AŞM, Iurie Cristea, precum şi reprezentanţii Direcţiei Relaţii Integrare Europeană şi Cooperare Internaţională a AŞM. În cadrul întrevederii a fost discutată perspectiva semnării unui protocol de colaborare în domeniul ştiinţei şi tehnologiei între Republica Moldova şi Japonia.

Galerie foto

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM