Comunitatea ştiinţifică susţine Apelul la unitate a tuturor forţelor pro-europene

2013-10-28

Noi, comunitatea ştiinţifică din instituţiile academice şi cele ramurale de cercetare, dar şi din universităţi, ne-am convins pe propria experienţă că vectorul european de dezvoltare a ţării pe făgaşul valorilor democratice nu are alternativă.

Uniţi într-un gînd, conducătorii instituţiilor de cercetare şi cei din universităţi au deschis prima fereastră în Europa încă în anul 1997, fondând o reţea naţională proprie RENAM de conexiune la internet cu instituţiile similare din UE, iar prin ele, respectiv şi cu cele din toată lumea.

Graţie susţinerii Guvernului, cercetarea a fost primul domeniu din Republica Moldova, care din 1 ianuarie 2012, s-a asociat la comunitatea europeană de cercetare. Beneficiile sunt evidente. Timp de un an, circa 500 de cercetători au câştigat 53 de proiecte de cercetare.

Suntem absolut convinşi că această orientare strategică va oferi ţării noastre posibilităţi nelimitate de afirmare plenară pe arena europeană și internaţionlă, iar cetățenii vor beneficia de această alegere.


Preşedinte al Academiei de Ştiinţe a Moldovei,
academician Gheorghe DUCA