Lansarea noilor criterii euroconformi de evaluare a proiectelor naționale de cercetare

2013-11-07

Analiza legislaţiei naţionale a evidenţiat lipsa reglementării juridice a criteriilor de evaluare a proiectelor din sfera ştiinţei şi inovării (ex-ante, de progres şi finale), care a contribuit la perceperea neuniformă a acestora de către comunitatea ştiinţifică şi instituţiile implicate, la apariţia dificultăţilor în procesul de selectare, monitorizare şi implementare a acestor proiecte.

Proiectul Hotărîrii Guvernului cu privire la criteriile de evaluare a proiectelor din sfera ştiinţei şi inovării (proiect – în continuare) a fost elaborat în vederea executării art. 19, 86 lit. g), 68, 154 lit. j, 155 lit. c) din Codul cu privire la ştiinţă şi inovare al Republicii Moldova nr. 259-XV din 15.07.2004 (Monitorul Oficial al Republicii Moldova nr.125-129/663 din 30.07.2004), cu modificările şi completările ulterioare.

Implementarea criteriilor de evaluare a proiectelor din sfera ştiinţei şi inovării are ca scop verificarea daca intervenţiile răspund obiectivelor propuse (eficienţă, eficacitate şi rezultate), îmbunătăţirea planificării, proiectării şi a intervenţiilor pentru implementare, depistarea greşelilor prin intervenţii publice (evitarea eşecurilor) şi în principal justificarea utilizării banilor publici.

Totodată, proiectul suplimentează prevederile Hotărîrii Guvernului nr. 714 din 12.09.2013 cu privire la Acordul de parteneriat între Guvern şi Academia de Ştiinţe a Moldovei pentru anul 2013, care conţine norme privind proiectele din sfera ştiinţei şi inovării (anexele 2-5).

Proiectul urmăreşte, de asemenea, ajustarea legislaţiei naţionale la standardele europene în domeniul ştiinţei şi inovării, particular la Decizia Parlamentului şi Consiliului European nr. 1982/2006/EC din 18.12.2006 privind Programul Cadru al Comunităţii Europene pentru activităţi de cercetare, dezvoltare tehnologică şi demonstrative, la Regulamentul Consiliului European nr. 1083/2006 din 11.07.2006 cu privire la dispoziţiile generale pentru Fondul European de Dezvoltare Regională, Fondul Social European şi Fondul de coeziune şi Decizia C(2008) 4617 privind normele de depunere a propunerilor şi procedurile de evaluare, selecţie şi acordare pentru acţiunile indirecte în temeiul Programului Cadru al Comunităţii Europene pentru activităţi de cercetare, de dezvoltare tehnologică şi demonstrative. Considerăm că proiectul în cauză este compatibil cu actele normative europene şi internaţionale de referinţă.

Astfel, întru asigurarea activităţii de cercetare-inovare în condiţiile asocierii comunităţii ştiinţifice spaţiului european şi implementării Hotărîrii Consiliului Suprem pentru Ştiinţă şi Dezvoltare Tehnologică al Academiei de Ştiinţă a Moldovei nr.1 din 31.01.2013 cu privire la pachetul de reforme în cercetare-inovare, proiectul în cauză are menirea de a propune un cadru normativ de evaluare (ex-ante, de progres şi de rezultat/finală) pentru proiectele din sfera ştiinţei şi inovării.

Esenţa proiectului rezidă în definirea criteriilor de evaluare a programelor şi proiectelor din sfera ştiinţei şi inovării printr-un act normativ al Guvernului, ţinînd cont de dezideratele sociale prezente şi de perspectivă, atribuindu-le forţă juridică la nivel naţional.

Proiectul oferă mijloacele de evaluare a performanţelor cercetărilor la diferite etape ale proiectului din sfera ştiinţei şi inovării, precum:
1. Evaluarea ex-ante, care este compusă din patru criterii (a se vedea Anexa 1):
1) Relevanţa ştiinţifico-tehnologică /economică a proiectului;
2) Competenţa colectivului ştiinţific al proiectului;
3) Managementul şi implementarea proiectului;
4) Impactul proiectului.

2. Evaluarea de progres, compusă din patru criterii (a se vedea Anexa 2):
1) Investiţii în infrastructura de cercetare (echipamente, baze de date, etc.);
2) Mobilităţi, stagii, participări în proiecte internaţionale;
3) Managementul şi implementarea proiectului;
4) Publicaţii.

3. Evaluarea finală, compusă din patru criterii (a se vedea Anexa 3):
1) Publicaţii ştiinţifice, participări la evenimente ştiinţifice;
2) Obiecte de proprietate intelectuală;
3) Activitatea de pregătire a cadrelor în cadrul temei proiectului;
4) Fonduri nebugetare/întreprinderi atrase în cercetare.

Conform prezentului proiect activitatea din cadrul proiectelor de cercetare, prin prisma evaluării, va constitui un instrument de monitorizare a alocării adecvate a surselor bugetare. Proiectele cu rezultate satisfăcătoare vor fi finanţate în continuare, iar în cazul unor abateri vor fi finanţate condiţionat sau se va purcede la sistarea finanţării proiectelor. Astfel, aplicarea criteriilor de evaluare propuse în proiect va optimiza cheltuielile bugetare în sfera ştiinţei şi inovării.

Proiectul a fost coordonat cu instituţiile responsabile de mecanismul de organizare a programelor de stat şi proiectelor din sfera ştiinţei, în special: I.P. Consiliul Consultativ de Expertiză, Centrul pentru Finanţarea Cercetărilor Fundamentale şi Aplicative, Agenţia pentru Inovare şi Transfer Tehnologic şi Centrul Proiecte Internaţionale. Recomandările şi obiecţiile propuse şi altor organe de resort sunt în consideraţie la definitivarea proiectului.

Precizăm că pentru implementarea respectivului proiect de Hotărîre a Guvernului nu este necesară alocarea surselor financiare suplimentare.

Proiectul Hotărîrii Guvernului cu privire la la criteriile de evaluare a proiectelor în sfera ştiinţei şi inovării