„Dezvoltarea ţării înseamnă, în primul rând, investiţia în om”

2013-11-20
 

În cadrul lecturilor academice, organizate de Academia de Ştiinţe a Moldovei, ex-prim-ministrul Republicii Moldova, Ion Sturza, a susţinut, la 18 noiembrie curent, o prelegere publică, având drept generic „Modele economice de dezvoltare a Republicii Moldova”.

Deşi nu a pretins să ţină o prelegere academică în sensul clasic, ex-premierul a exprimat surprinderea de a vedea un auditoriu atât de select, care s-a dovedit a fi şi interactiv. Printre cei prezenţi la eveniment s-au numărat remarcabili oameni de ştiinţă, renumiţi economişti, politicieni şi chiar ambasadori.

Ex-premierul Ion Sturza a prezentat o reflecţie asupra stării economice a Republicii Moldova, bazată pe experienţa proprie din economia reală, o experienţă de 35 de ani, de la un simplu funcţionar până la un conducător al uneia dintre cele mai mari companii din zona noastră, parcurgând multe etape intermediare, diverse atât ca domenii de activitate, cât şi geografice, practic, pe majoritatea continentelor în varii industrii.

În cadrul discursului, ex-premierul şi-a propus să ofere răspuns la câteva întrebări fundamentale, care îl preocupă nu doar pe el, ci şi întreaga societate şi anume: Care este interesul naţional al Republicii Moldova? Este oare UE un model optim de dezvoltare pentru ţara noastră? Suntem noi un stat în realitate sau un stat eşuat sau o poveste de succes? Daca da, de ce nu suntem competitivi? Reforme sau liberalizare? Liberalism sau dictatură? Vorbind despre interesul naţional, economistul a întrebat dacă acesta este sau nu compatibil cu cel european, vom merge în sens sau în contrasens cu Europa? 

În opinia sa, noi nu putem pretinde să fim o ţară dominantă în sens economic, militar sau o putere regională, în acelaşi timp, interesul nostru este să construim o ţară prosperă cu un nivel înalt de trai pentru cetăţenii ţării noastre, cu implicarea dominantă a gândirii clasei politice sau a elitelor naţionale.

Fostul premier a enumerat principalele probleme şi greşeli, comise după proclamarea independenţei Republicii Moldova, care, în opinia sa, au condus la distrugerea economiei ţării. Dintre greşelile cele mai grave, Ion Sturza a menţionat privatizarea bunurilor statului, legea funciară care a înregistrat o mişcare foarte lentă şi nu a fost creată o piaţă de capital, Republica Moldova fiind unica ţară din Europa care nu are o piaţa de capital. De asemenea, ex-premierul s-a referit şi la pierderea controlului asupra sistemului bancar, consecinţele căruia vor afecta ţara noastră în timpul cel mai apropiat.

În cadrul discursului său, Ion Sturza a vorbit şi despre cele mai renumite modele economice din lume, menţionând avantajele şi dezavantajele acestora.

Exprimând viziunea proprie asupra dezvoltării Republicii Moldova, ex-premierul a punctat şi modelul economic optim pentru Republica Moldova, pe care l-a numit „coşul de fum”, luând în considerare gradul de competitivitate al acesteia pe pieţele externe, evidenţiind combinaţia perfectă între forța de muncă, uneltele şi capital. „Trebuie să trecem de la modelul economic bazat pe consum la cel bazat pe ofertă. Piaţa se va găsi pentru orice vom produce noi, dar trebuie să avem o forţă de muncă calificată şi productivă”, a declarat omul de afaceri.

În acest context, economistul a atenţionat asupra unor elemente foarte importante, precum costul forţei de muncă şi productivitatea muncii. Ion Sturza a sugerat că e timpul să conducem inovaţional şi să conştientizăm faptul că ne confruntăm cu era digitală şi nu cu cea a motoarelor de apă.

Adresându-se către economişti, omul de afaceri a afirmat că dezvoltarea unei ţări nu poate fi apreciată doar prin categorii economice, greşeală fundamentală pe care a comis-o şi el în 1999, fiind în echipa guvernamentală. „Noi ne-am gândit doar în categorii economice: PIB, locuri de muncă, export, stabilitate macroeconomică şi nu am realizat că, de fapt, dezvoltarea înseamnă cu mult mai mult şi, în primul rând, investiţia în om, aceasta însemnând sănătate învăţământ, calitate a vieţii”, a remarcat Ion Sturza, precizând, totodată, că atunci când se operează cu termeni economici, să nu se uite de valorile morale, de calitatea instituţiilor statului nostru. Doar prin această convergenţă între noţiuni economice şi non-economice, se va putea găsi formula de dezvoltare optimă pentru statul nostru, consideră Ion Sturza.

Este UE o opţiune pentru noi? „Da”, a răspuns ex-premierul. Chiar dacă la un moment dat va trebui să mergem în contrasens cu tendinţele actuale din UE, omul de afaceri este convins, ca cetăţean european, că acestea se vor schimba în interiorul UE. „Avem nevoie de modernizarea statului moldovenesc, provocarea cea mai mare fiind să schimbăm nu fizic, ci mental elitele moldoveneşti”, a conchis Ion Sturza.

Ex-premierul a răspuns la întrebările celor prezenţi, care s-au arătat interesaţi de paradigma de dezvoltare a unei societăţii bazate pe cunoaştere, a unei economii bazate pe cunoaştere, inovaţii şi transfer tehnologic, modalităţi de creare a locurilor de muncă pentru tineret, întoarcerea acasă a cetăţenilor plecaţi în căutarea un mod decent de viaţă etc.

Amintim că până la ora actuală, în cadrul ediţiilor precedente a lecturilor academice, la AŞM, au ţinut prelegeri publice academicianul Isaak Bersuker; analistul politic, Nicolae Chirtoacă, ex-Ambasadorul RM în SUA; Vlad Filat, liderul PLDM; academicianul Cristian Hera, Membru de Onoare al AŞM vicepreşedinte al Academiei Române; Iurie Roşca, preşedintele Universităţii Populare din Moldova; Alteţa Sa Regală Radu, Principe al României; scriitorul Ion Druţă, membru titular al AŞM.

Galerie foto

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM