Conferinţă Ştiinţifică consacrată Zilei Mondiale a Filosofiei, Ediţia a XI-a

2013-11-21

La 21 noiembrie 2013, la AŞM a avut loc Conferinţa Ştiinţifică „Filosofia şi perspectiva umană”. Evenimentul a fost organizat, în contextul Zilei Mondiale a Filosofiei, Ediţia a XI-a, de către Institutul de Istorie (II) al AŞM, Sectorul Filosofie, UnAŞM şi Asociaţia pentru Filosofie din Republica Moldova.

Manifestarea a fost moderată de către dr. hab. conf. cerc. Ana Pascaru, şef Secţie Filosofie, II al AŞM, care a precizat că începând cu 2003, în incinta AŞM, se sărbătoreşte Ziua Mondială a Filosofiei, declarată de UNESCO la sesiunea 169. „Prin această consemnare se încearcă de a promova filosofia în condiţiile în care ştiinţele socio-umaniste au împlinit un secol, de când au devenit independente. Un centenar de la acest eveniment a demonstrat că nevoia de filosofie rămâne şi atât timp cât vom fi conştienţi, ne va ajuta şi ne va păstra umanismul în fiinţa umană”, a exprimat moderatoarea.

Dr. Gheorghe Cojocaru, directorul II al AŞM, a remarcat că, indiferent de locul în care se regăseşte filosofia în sistemul instituţiilor academice, filosofii au cultivat o bună tradiţie, de a se regăsi cu colegii de meserie, în cadrul unor asemenea întâlniri, pentru a dezbate anumite probleme ale ştiinţei filosofice, ale actualităţii dintr-o perspectivă filosofică, subliniind, de asemenea, necesitatea colaborării între instituţiile academice şi cele din cadrul universitar.

Un mesaj de salut din partea conducerii Secţiei Ştiinţe Umaniste şi Arte (ŞSUA) a prezentat secretatul ştiinţific, dr. Victor Ghilaş, în care a amintit, că nu întâmplător se sărbătoreşte în a treia joi a lunii noiembrie, Ziua Mondială a Filosofiei, ci pentru că anume, în această zi s-a născut marele filosof, grec, Socrate. „Această sărbătoare este un moment în care oamenii din întreaga lume sunt încurajaţi să împărtăşească şi să dezbată idei despre societăţile contemporane, să atragă atenţia opiniei publice asupra unităţii filosofiei în construirea unei vieţi mai bune”, a menţionat secretarul ştiinţific al ŞSUA.

Directorul Institutului de Cercetări Juridice şi Politice( ICJP) al AŞM, dr. hab., prof. Valeriu Cuşnir a apreciat organizatorii evenimentului pentru încercarea de a face schimb de păreri şi a oferi nişte răspunsuri privitor la tot ceea ce frământă societatea. „Un subiect care mă preocupă pe mine ca cercetător, în situaţia în care ne-am pomenit noi toţi, aici în spaţiul Republicii Moldova, sunt preocupările şi soluţiile pentru a progresa”, a evidenţiat directorul ICJP al AŞM, arătându-se interesat şi de o tematică discutată în cadrul conferinţei şi anume: ce reprezintă elitele de astăzi, în ce măsură comunică, cine sunt ei, dacă au capacitatea de a vedea ceva şi de a contribui la prosperarea societăţii. 

În cadrul conferinţei au fost prezentate circa 50 de comunicări de către cercetătorii din mediul academic şi cel universitar din Republica Moldova şi din Suceava şi Iaşi, România.

Centrul Media al AŞM