Cu resursele puține pe care le are, cercetarea din Moldova reușește să obțină rezultate

2013-11-22

Recent, publicația științifică din Statele Unite ale Americii „Scientific America”, în articolul intitulat „Cum 142 de națiuni profită pe seama științei (Cât de bine națiunile emergente și cele mature profită pe seama științei?)” a efectuat o analiză a Indexului Global al Inovării (GII), în care a evidențiat succesul cercetării din Republica Moldova.

Începând cu 2007, economiștii de la Universitatea Cornell, INSEAD și Organizația Mondială a Proprietății Intelectuale (WIPO), publică anual Indexul Global al Inovării, un raport care măsoară capacitățile inovative și rezultatele economiilor globale.

Principalele observații ale autorilor se axează pe următoarele aspecte: Cheltuielile pentru cercetare-dezvoltare în jurul lumii încep a crește după o diminuare semnificativă în lumina crizei financiare globale; Statele europene prospere, precum și în anii precedenți, domină topul inovatorilor. Națiunile din blocul BRIC (Brazilia, Federația Rusă, India și China) au scăzut semnificativ în clasamentul din acest an; Cheltuielile pentru cercetare-dezvoltare sunt în creștere rapidă pe piețele emergente spre deosebire de cele din economiile prospere.

O creștere impresionantă o au câțiva actori neașteptați precum Costa Rica, Uganda și Republica Moldova, cu resurse relativ puține reușesc să obțină rezultate.

Notă: Moldova este o țară relativ săracă, cu o populație de 3.6 milioane, cu un PIB per capita de 3,534$. Produsul activității de cercetare, cel de înregistrare a mărcilor, raportat la PIB, poziționează Moldova pe locul II în lume la acest capitol și unul din liderii raportului GII dintre țările care absorb inovațiile (Innovation Learners).

Sursa: Scientific America, http://www.scientificamerican.com/article.cfm?id=how-142-nations-capitalize-on-science#

Igor Serotila,
Academia de Științe a Moldovei