Crearea unei platforme de performanţă în domeniul zootehniei în cadrul unui proiect transfrontalier

2013-11-27
 

Prim-vicepreşedintele AŞM, acad. Ion Tighineanu a participat la lansarea proiectului „Promovarea producţiei sustenabile şi implementarea bunelor practici în fermele de bovine în zona transfrontalieră România - Republica Moldova – Ucraina”, care a avut loc la 26 noiembrie 2013, la Universitatea Agrară de Stat din Chişinău.

Acesta este un Program de Cooperare Transfrontalieră, la care participă Universitatea Agrară de Stat din Chişinău şi partenerii săi, Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” din Iaşi, România, Asociaţia generală a Crescătorilor de Taurine din România-Filiala Iaşi şi Universitatea Agrară de Stat din Odessa, Ucraina. Proiectul are drept obiectiv prioritar îmbunătăţirea performanţelor economice ale zonei de frontieră prin realizarea de activităţi în domeniul producţiilor bovine sustenabile, prin crearea unei reţele complexe de colaborare, cu infrastructură de producţie şi cercetare în domeniul creşterii bovinelor şi a controlului calităţii laptelui şi cărnii, în cele trei ţări partenere.

În numele conducerii Academiei de Ştiinţe a Moldovei, prim-vicepreşedintele AŞM a felicitat echipele cu ocazia lansării acestui proiect de anvergură, care implică activităţi foarte importante atât pentru agricultura ţării noastre, cât şi pentru pregătirea cadrelor, unde va fi creată o platformă de instruire la nivel european, va fi dat un impuls cercetării ştiinţifice de performanţă în domeniul zootehniei şi, nu în ultimul rând, va fi impulsionat procesul de implementare în acest domeniu foarte important pentru fiecare dintre noi.

Dincolo de activităţile la intersecţie între cercetarea ştiinţifică şi implementările concrete, schimb de experienţă, acad. Ion Tighineanu a menţionat şi posibilităţile de creare de noi capacităţi în ţara noastră, fapt extrem de important pentru economia Republicii Moldova, pentru integrarea noastră în activităţi de cercetare şi implementare a rezultatelor cercetării nu numai în regiunea transfrontalieră, regiunea Mării Negre, dar şi activităţi care vor avea în perspectivă un impact pan-european. „Nu ne rămâne decât să felicităm partenerii la acest proiect important şi, având în vedere că într-adevăr este un caz de succes, atragem atenţia tuturor cercetătorilor din Republica Moldova că, actualmente, există multiple posibilităţi de a iniţia proiecte importante cu finanţare extrabugetară”, a afirmat prim-vicepreşedintele AŞM.

Proiectul a fost prezentat de m.c. Sergiu Chilimar, de la Universitatea Agrară de Stat din Moldova, coordonator de proiect din partea Republicii Moldova, care a inclus obiectivele generale şi specifice ale proiectului, grupurile ţintă, finanţarea, calendarul, rezultatele preconizate cu finalitatea realizării unui studiu transfrontalier comun de producţie de bovine. „Avem cu ce ne mândri. Absolvenţii noştri au dovedit că pot demonstra acele cunoştinţe care le-au acumulat în perioada de studii”, a menţionat m.c. Sergiu Chilimar.

„Este un proiect de o deosebită importanţă atât pentru Universitate, cât şi pentru Republica Moldova, deoarece promovarea sau realizarea acestui proiect, promovarea producţiei sustenabile trebuie să o facă specialiştii zootehniştii ai universităţii noastre, medicii veterinari, dar pentru aceasta sunt necesare cunoştinţe profunde, trebuie să avem o bază tehnico-materială modernă, unde să îi învăţăm pe studenţi, care sunt viitorii specialişti”, a subliniat în luarea sa de cuvânt rectorul UASM, acad. Gheorghe Cimpoieş. Rectorul a exprimat certitudinea că, construcţia unei miniferme de bovine la Universitatea Agrară de Stat din Moldova va servi drept bază materială excelentă pentru studenţi, dar şi pentru perfecţionarea cadrelor.

La eveniment au luat cuvântul şi partenerii implicaţi în implementarea proiectului. Astfel, Vasile Maciuc, dr. conf. la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară, Iaşi, manager de proiect din partea României, a menţionat că realizarea acestuia prezumă şi dezvoltarea regiunii transfrontaliere, pentru că de aici rezidă, de fapt, şi scopul UE - să creeze colaborări între instituţii şi să dezvolte regiunile transfrontaliere. Practic, susţine managerul, se urmăreşte crearea a trei centre de monitorizare a producţiilor bovine – la Iaşi, Chişinău şi Odessa. Totodată, prin aceste centre de monitorizare a producţiilor se urmăreşte formarea de specialişti în instituţiile de învăţământ superior, dar, în acelaşi timp, care ar fi şi centre de susţinere a fermierilor, a crescătorilor de bovine, astfel încât aceştia să poată fi ajutaţi de a fi rentabili din punct de vedere economic, iar producţiile acestora să corespundă din punct de vedere al standardelor europene, adică, a siguranţei alimentare, în corespundere cu politicile la nivel comunitar. Întrebat fiind ce înseamnă producţie sustenabilă, managerul a răspuns: atât calitatea producţiei, încât să putem asigura siguranţa alimentară, cât şi să putem asigura eficienţa economică pentru fermier, pentru că nici un fermier nu va putea să producă, dacă nu este rentabil şi nu este eficient economic. „Deci, îmbinăm economicul cu siguranţa alimentară”, a concluzionat managerul ieşean.

Responsabilii de proiect speră că după obţinerea avizelor pentru construcţia minifermelor, în primăvară anului 2014 să începem construcţia, iar popularea acestora să se efectueze către începutul anului 2015.

Valoarea totală a proiectului este de 2 milioane 621 de mii de euro, dintre care 90 la sută (2 milioane 350 mii) sunt bani europeni, iar cofinanţarea de 10 la sută (260 mii) este repartizată în funcţie de valoarea investiţiilor care se fac la fiecare partener.

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM