Ministerul Educației, Academia de Științe a Moldovei și Consiliul Rectorilor discută despre reformele din educație și cercetare-dezvoltare

2013-11-30
 

La 28 noiembrie curent, la inițiativa Ministerului Educației, a fost organizată discuția reformei educației și cercetării-dezvoltării, la care au participat conducerea Academiei de Științe a Moldovei și rectorii instituțiilor de învățământ superior din Republica Moldova.

Această întrevedere a fost organizată în contextul discuțiilor publice ce vizează proiectul Codului educației, precum și a reformelor din acest domeniu, cât și reforma sectorului de cercetare-dezvoltare propusă de comunitatea științifică prin proiectul strategiei cercetării-dezvoltării a Republicii Moldova până în 2020.

Președintele AȘM, acad. Gheorghe Duca a prezentat principalele schimbări care vor surveni în sectorul de cercetare-dezvoltare odată cu înfăptuirea reformei. Mecanismul de finanțare a științei urmează a fi modificat. Finanțarea instituțională oferită instituțiilor de cercetare va acoperi doar cheltuielile de bază aferente activității științifice, iar noțiunea de cofinanțare urmează a fi consolidată cu parteneriatul public-privat pentru a spori interacțiunea cu mediul de afaceri.

În acest context, urmează a fi create structuri care vor asigura elaborarea și implementarea politicilor în domeniul cercetării-dezvoltării. Comitetul Consultativ pentru Cercetare-Dezvoltare și Inovare va reprezenta un organ consultativ al Prim-ministrului, care va asigura comunicarea și cooperarea dintre principalii actori din domeniul științei și inovării, iar Agenția Națională pentru Cercetare-Dezvoltare va deveni autoritatea administrativ centrală, autonomă, de implementare a politicilor în domeniul cercetării-dezvoltării.

Odată cu crearea acestor structuri, Academia de Științe a Moldovei va deveni coordonator al cercetărilor științifice fundamentale și consultant științific al autorităților publice.

Președinții AȘM și Consiliului Rectorilor au reiterat necesitatea păstrării gradului științific de doctor habilitat, ca o modalitate de a motiva cercetătorii spre efectuarea cercetărilor avansate și de a stimula performanța în acest sector.

S-a menționat că reformele din sectorul de cercetare-dezvoltare sunt așteptate atât de comunitatea științifică națională, cât și de cea europeană, la care urmează să ne asociem, în 2014, la noul Program-Cadru pentru Cercetare și Inovare „Orizont 2020”.

Rectorii, prezenți la eveniment, și-au expus poziția față de reformele din domeniul cercetării-dezvoltării, apreciindu-le drept euroconforme și binevenite. În acest sens, conducătorii instituțiilor de învățământ superior și-au exprimat disponibilitatea de a discuta în detaliu asupra proiectului propus.

În cadrul evenimentului, ministrul Educației, Maia Sandu, a prezentat proiectul Codului educației și a evidențiat rolul important al universităților în sistemul educațional național, fiind instituțiile abilitate să îndeplinească necesitățile de dezvoltare a societății și economiei prin pregătirea profesională a studenților.

Prezent la eveniment, președintele Consiliului Rectorilor, acad. Ion Bostan, a reiterat deschiderea universităților de a participa la procesul de dezbatere publică a reformelor din domeniul educației și cercetării-dezvoltării. Totodată, academicianul a enunțat propunerile mediului universitar la acest document strategic, specificând că edificarea în Republica Moldova a unei economii bazate pe cunoaștere necesită specialiști de calitate, pregătiți în universități, care sunt antrenați în circuitul științific național, precum și cel european.

În final, participanții au salutat platforma de dialog, oferită de Ministerul Educației și au convenit să continue discuțiile în viitorul apropiat.

Igor Serotila,
Academia de Științe a Moldovei