Premiul „Sibirschi” cucerit de prof. univ. Alexandru Şubă

2013-12-03
 

Două evenimente conjugate au avut loc, la 2 decembrie 2013, la Institutul de Matematică şi Informatică al AŞM - înmânarea Premiului „Academicianul Constantin Sibirschi” şi marcarea unei frumoase aniversări. Protagonistul ambelor acţiuni a fost prof. univ. Alexandru Şubă, doctor habilitat în ştiinţe fizico-matematice, director adjunct al Institutului de Matematică şi Informatică al AŞM, care a fost nominalizat Laureat al Premiului „Academicianul C. Sibirschi” pentru anul de activitate 2013 şi a aniversat, totodată, şase decenii de viaţă.

Premiul „Acad. C. Sibirschi” a fost acordat prof. univ. Alexandru Şubă, pentru ciclul de lucrări „Sisteme dinamice: teorie topologică, integrabilitate și GL(2,R)-orbite”. Acest premiu este considerat în Republica Moldova drept cea mai înaltă distincţie pentru cercetările ştiinţifice din domeniul matematicii.

Distincţia i-a fost înmânată celui de-al 13-lea Laureat, în cadrul şedinţei lărgite a Societăţii  „Acad. C. Sibirschi”, de către m.c. Constantin Gaindric, aflat şi pe post de moderator al festivităţii. Domnia Sa a subliniat că decernarea premiului respectiv este un eveniment tradiţional pentru comunitatea matematicienilor, când sunt celebraţi colegii cei mai buni dintre cei buni pentru rezultate remarcabile „E un succes binemeritat, fiindcă ciclul de lucrări, pentru care i-a fost decernat acest premiu profesorului universitar Alexandru Şubă şi care îl reprezintă cu adevărat, cred ar face onoare fiecăruia dintre noi”, a remarcat m.c. Constantin Gaindric, care a deschis şi a moderat întreaga festivitate.

Cu ocazia aniversării şi decernării Premiului, proaspătul laureat Alexandru Şubă a fost felicitat de prof. Dumitru Lozovanu, coordonator al Secţiei Ştiinţe Naturale şi Exacte a AŞM, iar pentru merite deosebite, rezultate remarcabile în domeniul ecuaţiilor diferenţiale, pedagogiei, activităţii manageriale şi cu prilejul aniversării a 60-a i-a fost decernată Diploma "Meritul Academic".

Un cald şi sincer mesaj, în numele colaboratorilor, a adresat colegului dr. hab., Svetlana Cojocaru, directorul Institutului de Matematică şi Informatică al AŞM. „Vă cunoaştem nu doar ca specialist excelent, dar şi ca personalitate deosebită cu condiţie civică fermă, patriot al ţării noastre, vă ştim bunătatea sufletească, principialitatea, fidelitatea, fire veselă şi alte calităţi care Vă aduc simpatie şi respect în rândul oamenilor cu care lucraţi”, se arată în adresa colegilor.

Sincere felicitări cu ocazia dublei sărbători au venit din partea colegilor de la Facultatea de Matematică şi Informatică a USM, în persoana decanului, dr.hab. Andrei Pejan, care i-a înmânat o Diplomă de merit şi Medalia Jubiliară a USM.

Acad. Mitrofan Ciobanu, care îi cunoaşte cel mai bine activitatea ştiinţifică şi care, de fapt, a fost cel care l-a susţinut şi l-a recomandat la acest premiu, a ţinut să specifice că ciclu de lucrări care a fost prezentat este unul fundamental, face onoare fiecărui matematician şi promovează matematica Republicii Moldova ca o matematică nu doar bună, dar performantă, de multe ori profesorul universitar fiind citat şi de către matematicieni cu renume. „Este o apreciere valoroasă şi meritată pe deplin”, a remarcat academicianul.

La rândul său, omagiatul şi proaspătul Laureat al Premiului „Acad. C. Sibirschi”, Alexandru Şubă, a exprimat cuvinte de mulţumire tuturor colegilor, Catedrei de Analiză Matematică şi Ecuaţii Diferenţiale şi Seminarului de Ecuaţii Diferenţiale şi Algebră din cadrul Universităţii de Stat din Tiraspol, comisiei de experţi, care i-a examinat cu rigurozitate dosarul şi ciclul de lucrări.

Mulţumiri speciale s-au îndreptat şi către Consiliul de Administrare a Societăţii „Acad. C. Sibirschi”, a cărui suflet este inimosul Mihail Popa, pentru aprecierea acordată, premiul fiind de mare valoare pentru Domnia Sa, asta şi pentru faptul că, acum 40 de ani l-a cunoscut personal pe acad. Sibirschi şi i-a fost chiar discipol.

La acest frumos popas aniversar, un pic nostalgic, sexagenarul recunoaşte că vrei nu vrei, ajungi să trăieşti unele momente de melancolie şi chiar să „cazi în gânduri filosofice”. Şi atunci te întrebi retoric: ce e viaţa, o clipă sau un veac, o lacrimă sau un zâmbet? Nu vom şti niciodată şi asta pentru că timpurile noastre se caracterizează prin graba de a trăi.

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM