Preşedintele AŞM: Decizia Curţii Constituţionale este o victorie a adevărului

2013-12-06

La 5 decembrie 2013, Curtea Constituţională a pronunţat hotărârea privind interpretarea articolului 13 alin. (1) din Constituţie, în coraport cu Preambul Constituţiei şi Declaraţia de Independenţă a Republicii Moldova. Curtea Constituţională a decis că textul din Declaraţia de Independenţă prevalează textului din Constituție. Potrivit deciziei, limba oficială a Republicii Moldova este Limba Română.

Preşedintele AŞM, acad. Gheorghe Duca a salutat decizia Curţii Constituţionale, prin care Limba Romana este recunoscuta drept limba oficiala în Republica Moldova, afirmând că aceasta este o victorie a adevărului. „Pentru mine şi, dar şi pentru întreaga comunitate academica, aceasta decizie este foarte plăcuta, este o victorie a adevărului, nu doar ştiinţific, dar şi uman”, a declarat preşedintele AŞM, felicitând Curtea Constituţională, dar şi pe preşedintele acesteia, Alexandru Tănase.

Preşedintele AŞM a precizat însă că „Subiectul dat nu este unul neaşteptat, deoarece Academia de Ştiinţe a Moldovei, încă în anul 1994, la 9 septembrie, prin hotărârea Prezidiului, atunci când agrarienii au adoptat Constituţia şi art.13) şi Adunării Generale Anuale a AŞM din 28 februarie 1996, s-a expus franc asupra acestei probleme, adoptând o declaraţie, prin care a fost confirmată opinia ştiinţifică a specialiştilor filologi, potrivit căreia limba literară în Republica Moldova este Limba Română. De aici rezultă ca sintagma „limba moldovenească” este echivalentă cu cea de „limbă română”. Recent, am menţionat că valoarea speculativa a problemei limbii în Republica Moldova s-a diminuat semnificativ. Astăzi, ea este utilizată şi promovată de marginali şi de cei care nu cunosc şi nu vor să cunoască limba ţării noastre”.

Mai mult, în cadrul celei de-a II-a ediţii a Congresului Eminescologilor din 3 septembrie 2013, preşedintele ASM a lansat iniţiativa de a inaugura un monument dedicat Limbii Române. Iniţiativa a fost susţinută plenar de toţi participanţii congresişti, asumându-şi sarcina de a o realiza în timpul cel mai apropiat posibil în scuarul Academiei de Ştiinţe a Moldovei.

De menţionat că, în luarea deciziei privind articolul 13 din Constituţie, Curtea Constituţională a luat în considerare şi opinia Academiei de Ştiinţe a Moldovei, unde se stipulează că „Potrivit Academiei de Ştiinţe a Moldovei, limba de stat (oficială) a Republicii Moldova este limba română, iar sintagma „limba moldovenească, funcţionând pe baza grafiei latine” din articolul 13 alin. (1) din Constituţie poate fi echivalată semantic cu limba română. În acelaşi timp, Academia menţionează necesitatea funcţionării limbii de stat a Republicii Moldova pe baza normelor ortografice ale limbii române”.

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM