„Şi dacă distanţa dintre Iaşi şi Chişinău este de o inimă, fie ca drumul Republicii Moldova către UE să fie de un gând”

2013-12-06
 

Preşedintele Senatului României, Crin Antonescu, a vizitat, joi, 5 decembrie 2013, Academia de Ştiinţe a Moldovei. Excelenţa Sa a avut o întâlnire cu reprezentanţii comunităţii ştiinţifice şi a susţinut în faţa distinsului For academic o prelegere publică „Uniunea Europeană – casa noastră comună”.

Oficialul român a exprimat onoarea de a se afla la Academia de Ştiinţe a Moldovei şi, în primul rând, plăcerea de a evoca rolul Academiei în promovarea culturii şi ştiinţei, în strângerea relaţiilor spirituale între toţi românii oriunde ar fi ei. „Sunt astăzi în faţa unui For de Cultură al poporului nostru, for de cultură de cel mai înalt rang cu merite deosebite în promovarea limbii române, a culturii strămoşeşti, a tradiţiilor spiritualităţii noastre chiar şi în condiţii istorice dintre cele mai vitrege. Dumneavoastră, ieri ca şi astăzi, aţi jucat şi jucaţi rolul cel mai important pentru o naţiune. Cred cu tărie în rolul elitelor”, a subliniat în alocuţiunea sa înaltul oaspete, exprimând certitudinea că, comunitatea ştiinţifică este cea mai importantă elită de cunoaştere şi de spirit, elita care întotdeauna trage după ea în direcţia luminii o naţiune, un popor.

Preşedintele Senatului României a evocat memoria tuturor celor care au luptat pentru ca românii din Republica Moldova să-şi recucerească libertatea de a vorbi şi a scrie în limba strămoşească. „Nu cred că este pedeapsă mai aspră pentru un popor, decât aceea de a fi lipsit de propria sa limbă, de dreptul de a vorbi, de a se bucura, de a suferi, de a cânta în limba înaintaşilor săi”.

Crin Antonescu a transmis tuturor un mesaj de încurajare şi de felicitare pentru evenimentele recente, prin care Republica Moldova a pornit „hotărât, din toată inima, definitiv, pe drumul către UE”, invocând veştile bune de ultimă oră, de apropiere a momentului, în care cetăţenii Republicii Moldova vor avea libertatea de circulaţie în spaţiul UE, parafarea Acordului de Asociere dintre Republica Moldova şi UE – toate astea fiind realităţi, care ne dau sentimentul că acum există în faţa ţării noastre un drum nou, un drum drept, un drum al progresului şi al dezvoltării, însă deloc uşor. Oficialul a dat asigurări că România va sprijini eurooptimismul insuflat de Republica Moldova în spaţiul comunitar şi va fi un avocat fidel al cauzei integrării în faţa euroscepticilor. În acest sens, înaltul oaspete a scos în evidenţă consecvenţa şi progresele înregistrate de Republica Moldova, care au atras admiraţia Europei.

Ca istoric şi ca profesor, Crin Antonescu a considerat o datorie de prim rang să exprime recunoştinţa pentru cooperarea în domeniul educaţiei şi ştiinţei, remarcând relaţiile de colaborare ştiinţifică între cele două Academii, care funcţionează foarte bine şi care cu siguranţă vor progresa. Excelenţa Sa consideră că sistemul de educaţie din Republica Moldova, profesorii, elevii, studenţii au făcut imens pentru cultura noastră şi pentru limba română, fiind în situaţia în care a vorbi limba română era un act de curaj. „Vă mulţumesc tuturor, îi felicit pe toţi, mă plec în faţa devotamentului lor pentru limba maternă, pentru cultura poporului, în mijlocul căruia s-au născut. Le spun tuturor că inimile noastre s-au născut alături de ei, iar sprijinul nostru nu va fi retras niciodată”.

În acelaşi context istoric, senatorul român a ţinut să evoce memoria celor deportaţi, celor care fără altă vină, decât acea de a vorbi şi de a simţi româneşte, au fost răpiţi de lângă vatră şi de lângă mormintele strămoşilor fără speranţa de a mai vedea vreodată plaiurile natale. Crin Antonescu şi-a manifestat respectul profund pentru suferinţele românilor din Republica Moldova, care au căzut victime ale istoriei într-un mod absurd, într-un mod criminal. Oaspetele român a păstrat un moment de tăcere şi reculegere, alături de corpul academic, în memoria tuturor celor care nu s-au mai întors niciodată pentru a-şi revedea casa. „Românii nu au fost niciodată favorizaţi de istorie, dar nu au fost niciodată învinşi de istorie, deşi jertfele au fost numeroase. Indiferent cât de grele au fost vremurile, poporul nostru a găsit mereu căile cele mai hotărâte pentru a merge mai departe”, a declarat optimist Domnia Sa. Preşedintele Senatului României s-a arătat plin de optimism şi atunci când a vorbit despre tineri, despre energia lor, dreptul lor de a avea încredere în viitor. „România şi Republica Moldova pot face împreună multe pentru ai susţine, pentru a le arăta că suntem alături de ei, pentru a le arăta că viitorul le aparţine”, a asigurat oaspetele.

Pe final, Preşedintele Senatului României a făcut o urare cetăţenilor moldoveni, prin care a dorit să dea glas unei speranţe. „Şi dacă marele poet al neamului românesc, Grigore Vieru, a spus că distanţa dintre România şi Republica Moldova, dintre Iaşi şi Chişinău este de o inimă, fie ca drumul Republicii Moldova către UE să fie de un gând”.

În semn de înaltă preţuire şi profundă recunoştinţă pentru contribuţia substanţială la stabilirea, aprofundarea şi diversificarea relaţiilor de prietenie, preşedintele AŞM, acad. Gheorghe Duca, i-a conferit Preşedintelui Senatului României, Crin Antonescu, Medalia „Dimitrie Cantemir”, cea mai înaltă distincţie academică.

Tradiţional prelegerilor publice, organizate de forul ştiinţific, Crin Antonescu a răspuns la întrebări, acordând atenţie şi doleanţelor celor prezenţi la întâlnire. Astfel, directorul Liceului AŞM, Iurie Cristea a propus să fie creat, în premieră, pentru cooperarea moldo-română un liceu pentru copiii dotaţi de pe ambele maluri ale Prutului, în cele mai bune tradiţii şi recomandări europene, iar platforma pentru acest proiect să servească Liceul AŞM, care a înregistrat deja multiple progrese şi performanţe.

În calitate sa de expert în domeniul socio-economic, rectorul ASEM, acad. Grigore Belostecinic a propus extinderea proiectelor de investiţii din România pentru Republica Moldova, care să fie ghidate mai mult pe principiile sustenabilităţii, decât a profitului. În acest context, Preşedintele Senatului României, a reiterat că Republica Moldova este şi va fi un spaţiu atractiv pentru investitori, fapt demonstrat deja de prezenţa companiilor europene pe piaţa din Republica Moldova. O altă propunere a venit din partea academicianului Teodor Furdui, care a exprimat doleanţa comunităţii ştiinţifice de a crea o sinergie între Academiile de Ştiinţe din România şi Republica Moldova, relevantă atât prin reprezentanţă, cât şi prin raportarea rezultatelor ştiinţifice.

Galerie foto

Eugenia Tofan,
Centul Media al AŞM