„Mircea Snegur ne-a adus acasă o adevărată Arhivă Naţională a perioadei anilor 1989-1996”

2013-12-11
 

Primul Preşedinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur, Doctor Honoris Causa al AŞM, savant şi om politic, si-a lansat la, 10 decembrie curent, la Academia de Ştiinţe a Moldovei memoriile „Labirintul Destinului”, editate în şase volume.

Manifestarea i-a avut drept invitaţi de onoare pe Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Corman, ex-Preşedintele Republicii Moldova, Petru Lucinschi, Vlad Filat ex-prim-ministru, la eveniment fiind prezenţi membrii AŞM, deputaţi, membri ai Guvernului, reprezentanţi ai corpului diplomatic şi ai ministerelor, directori, vicedirectori şi secretari ştiinţifici ai institutelor de cercetare, rectori şi prorectori pentru ştiinţă din instituţiile universitare de învăţământ, cercetători ştiinţifici, cadre didactice, politicieni, oameni de cultură şi artă, studenţi.

Colocviului ştiinţific, consacrat lansării volumelor de memorii „Labirintul Destinului”, a primului Preşedinte al Republicii Moldova fost deschis de preşedintele AŞM, acad. Gheorghe Duca, care a apreciat gestul Exelenşei Sale de a a-şi lansa opera în incinta forului ştiinşific suprem din ţară. Prezentând câteva repere biografice a personalităţii Mircea Snegur, preşedintele AŞM a readus în actualitate aprecierile făcute de Excelenţa Sa de la tribuna Parlamentului. Atunci, când se discuta problema limbii vorbite în noul stat Republica Moldova, Mircea Snegur a declarat ferm şi răspicat că „numele corect al limbii, pe care o vorbim este româna, iar cei ce nu vor să înţeleagă - să consulte savanţii, care ştiu mai multe despre etimologia şi dezvoltarea limbii noastre”, prin aceasta fiind demonstrată maturitatea, responsabilitatea, verticalitatea civică, dar şi curajul de care a dat dovadă Domnia Sa.

Prezentarea generală a volumelor a fost făcută de Dumitru Ţâra, director editor, redactor şef de ediţie. Directorul editor a menţionat că cele şase volume ale memoriilor primului Preşedinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur, cuprind în total 4426 de pagini, la scrierea cărora autorul a muncit aproximativ 10 ani, inclusiv în arhivele principalelor instituţii ale statului. Textul este ilustrat cu 516 fotografii, majoritatea constituind documente ale timpului şi se referă preponderent la activitatea şi viaţa primului Preşedinte al ţării. Lucrarea vine să analizeze şi să aprecieze etapele parcurse ce prezintă o mare însemnătate pentru istoria Moldovei: mişcarea de renaştere naţională, democratizarea, reformele, statalitatea, stabilirea şi dezvoltarea relaţiilor internaţionale.

Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a salutat apariţia editorială şi a remarcat importanţa acestei lucrări inedite a primului Preşedinte al statului pentru generaţiile viitoare. Excelenţa Sa a ţinut să specifice că Mircea Snegur, în calitate de şef al statului, a avut de înfruntat provocările unei epoci de ruptură, de tranziţie de la o societate totalitară la una democratică. „A fi primul nu-i uşor”, a afirmat Nicolae Timofti, subliniind că eforturile Domniei Sale în vederea edificării unui stat de drept, prin reformarea sistemului electoral şi celui judecătoresc, au plasat Republica Moldova în fruntea statelor din spaţiul post-sovietic la capitolul respectării libertăţilor omului. Şeful statului a remarcat şi calităţile omeneşti ale primului Preşedinte, graţie cărora a reuşit să cucerească simpatia şi admiraţia oamenilor.

„Am rămas într-adevăr impresionat de volumul mare de muncă, depus la apariţia acestei lucrări”, a afirmat preşedintele Parlamentului, Igor Corman, considerând şi titlul „Labirintul destinului” ca fiind unul foarte sugestiv. „Într-adevăr viaţa noastră este ca un labirint, niciodată nu ştim unde ne aruncă soarta, deşi ne-ar plăcea să credem că mergem tot timpul în linie dreaptă”. Speakerul l-a felicitat pe Mircea Snegur pentru frumoasa idee de a publica aceste memorii, mulţumindu-i pentru dedicaţia de pe prima pagină a lucrării ce vizează promovarea unei politici înţelepte. Igor Corman a exprimat convingerea că această lucrare va stârni interesul cititorilor, precizând că, peste ani, asupra acestor mii de pagini, se vor opri mai ales istoricii, atunci când vor dori să se informeze din prima sursă despre primii ani foarte grei când a fost edificat statul independent Republica Moldova.

În luarea sa de cuvânt, acad. Valeriu Pasat a subliniat că volumele de memorii ale primului Preşedinte Mircea Snegur constituie o vastă radiografiere a unei epoci, pe care noi toţi am trăit-o intens, autorul lucrării nu numai că a trăit epoca, dar a avut mari, decisive şi cruciale responsabilităţi, cărora le-a făcut faţă cu onoare. Dincolo de munca titanică depusă la scrierea acestor volume, istoricul a remarcat caracterul obiectiv şi nepărtinitor în prezentarea unei epoci complicate şi confuze. „Prin această carte, Preşedintele şi savantul Mircea Snegur ne-a adus acasă o adevărată Arhivă Naţională a perioadei descrise, mai ales, a anilor 1989-1996. Ca istoric, îmi dau seama perfect cât de greu i-a fost autorului la elaborarea acestei gigantice cronici a unei epoci de ruptură”, a constatat academicianul.

Acad. Mihai Cimpoi a apreciat volumele „Labirintul Destinului” pentru latura documentară, considerând documentele foarte preţioase pentru istorici, dar a apreciat şi aspectul literar al lucrării, precizând că Mircea Snegur „scrie cu un dar de povestitor şi are şi un spirit de observaţie extraordinar”. Criticul literar a mărturisit că a parcurs compartimentele ce vizează relaţiile cu intelectualitatea, cu scriitorii, motivând că Preşedintele Snegur şi în aceste volume, ca şi pe parcursul întregii sale activităţi, a vorbit despre rolul scriitorului, despre rolul omului de cultură în cadrul proceselor de renaştere naţională. „S-a sfătuit cu noi permanent, a fost la cele mai importante manifestări literare şi a sprijinit sub toate aspectele cultura şi oamenii de cultură”, a relevat academicianul.

„Destinul lui Mircea Snegur este destinul unei generaţii”, avea să spună scriitorul şi publicistul, m.c. Nicolae Dabija, sugerând chiar şi un subtitlu acestei cărţi - „De la fiu de ţăran la Preşedinte de stat”, precizând că acea generaţie a pornit spre şcoli desculţi şi flămândă, dar mai mult flămândă de carte, evidenţiindu-i şi multitudinea de calităţi ale Excelenţei Sale, precum bunătatea, cumsecădenia, omenia, ruşinea şi corectitudinea. Comparând volumele lansate cu cele ale lui Wiston Churchill care a luat premiul Nobel, scriitorul a relevat că Premiul Nobel al lui Mircea Snegur este respectul poporului nostru, pentru că Excelenţa Sa este un om respectat în continuare şi de către intelectuali şi de către oamenii simpli.

În cadrul evenimentului au mai luat cuvântul m.c. Anatol Ciobanu, dr. Victor Puşcaş, Leonid Bujor, consilierul prim-ministrului, scriitorul Andrei Strâmbeanu, deşi doritori de a se expune pe marginea apariţiei editoriale inedite au fost foarte mulţi.

„Vă mulţumesc din suflet pentru interesul manifestat faţă de aceste scrieri ale mele, pentru aprecierile expuse de la această tribună a Academiei de Ştiinţe”, a menţionat Mircea Snegur. Făcând o succintă recapitulare a manifestării, Excelenţa Sa a ţinut să motiveze oarecum dorinţa de a scrie aceste memorii, care a apărut odată cu plecarea sa de la Preşedinţie. „Şi pentru că simţeam că trebuie să rămân în acţiune, atunci am zis că ar fi bine să analizez materialele acumulate, să mai trudesc în arhivele Parlamentului şi Preşedinţiei”, a mărturisit autorul, dorind să descrie acea perioada deloc uşoară, dar şi oamenii cu care a avut norocul să activeze pe tot parcursul vieţii şi faptele acestora, adică oamenii care au făcut, cu adevărat, istorie. Mircea Snegur mărturiseşte că toate volumele au fost scrise cu mana sa, cu peniţa şi preferă şi în continuare să facă acest lucru pentru a retrăi mai profund şi mai responsabil toate evenimentele.

Mircea Snegur a donat un set de cărţi Bibliotecii Academiei de Ştiinţe a Moldovei, volumele fiind donate, de asemenea, şi universităţilor din ţară.

Galerie foto

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM