(TRM) Mircea Snegur: „Moldova este pe calea cea bună”

2013-12-12

„Labirintul Destinului” - o lucrare fundamentală semnată de Mircea Snegur, care a fost lansată zilele trecute, este despre cei care au pus bazele statului democratic, bazat pe drept, cu propriul sistem de securitate, cu o politică externă înţeleaptă. „Noi am trecut, de fapt, printr-un labirint. Nu aveam experienţă de construcţie statală, de creare a unei societăţi democratice. Toate acestea le-am acumulat pe parcurs. Iată despre această cale sunt cele şase volume ale cărţii”, a confesat primul preşedinte al Republicii Moldova.

„Cartea este şi despre subsemnatul, despre calea lui spre Olimp, așa precum este intitulat și primul volum din această colecție. Aici eu descriu amănunțit neamul, baștina, anii de studenție, anii de muncă în domeniul agriculturii, științei și perioada de până la intrarea mea în politica mare, după care am devenit cel care am devenit”, a concretizat Mircea Snegur în platoul emisiunii „Bună Dimineaţa” de la Moldova 1.

„A fost o cale lungă, grea și nebătătorită, pe care a trebuit s-o trecem. În primul rând, noi, cei din fosta elită politică, cei care au dorit, au făcut mari eforturi pentru a-și reorienta mentalitatea și pentru a trece de partea Mișcării de Renaștere și Eliberare Națională, ceea ce mie mi-a reușit. A urmat pregătirea treptată și proclamarea Independenței Republicii Moldova, edificarea propriu-zisă a statului, începută tot de la zero, pentru că nu exista nici cadru legislativ și nici experiență statală. Din păcate, am avut parte și de o boală molipsitoare – cea a separatismului, care a avut și consecințe tragice. Acest compartiment l-am scris cel mai greu, pentru că atunci când scriam, am trecut încă o dată prin memorie și prin suflet toate acele evenimente (războiul de pe Nistru de la 1992 n.a.) ”, mărturiseşte primul preşedinte al Republicii Moldova.

Fiecare volum în parte este consacrat unui anumit domeniu. Spre exemplu: volumul IV – politicii externe, volumul V – economiei de piaţă. Ideea de a scrie o carte i-a venit lui Mircea Snegur imediat după plecarea de la Preşedinţie, pentru că avea acumulate foarte multe materiale în arhiva personală, iar o parte din documente ştia că pot fi găsite în arhivele Parlamentului, a Preşedinţiei şi a Guvernului. Şi-a zis că trebuie să înşire istoria pe hârtie, ca să nu fie uitată şi a scris 4500 de pagini.

Potrivit lui Mircea Snegur, participanţii la lansarea celor şase volume ale lucrării „Labirintul Destinului”, au salutat ideea sa şi au spus că este bine că vor avea posibilitatea să le citească mulţi dintre cei care au făurit istoria. „Ideea principală a cărţilor mele a fost să scriu despre oamenii şi despre faptele celor cu care am avut fericirea să muncesc din fragedă tinereţe şi până am plecat de la Preşedinţie”, spune primul preşedinte al ţării noastre.

„Vă garantez că Republica Moldova merge pe calea cea dreapta, merge spre Europa cu paşi cadenţaţi. Să fiţi siguri că, după parafarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, aspectele bune care se observă astăzi: construcţia drumurilor europene, a grădiniţelor, repararea şcolilor şi a complexurilor sportive – toate acestea se vor înzeci”, a mai dat asigurări primul preşedinte al Republcii Moldova, Mircea Snegur.

Sursa: trm.md