Succese, responsabilităţi şi perspective

2013-12-13
 

Direcţia Relaţii Externe (DRE) şi Centrul Proiecte Internaţionale (CPI) şi-au prezentat activitatea pentru anul 2013, în cadrul unei şedinţe, la care a participat conducerea AŞM.

Raportul de activitate al Direcţiei Relaţii Externe pentru anul 2013 a fost prezentat de către Viorica Sturza, şef interimar al DRE şi s-a axat pe aspecte ce vizează integrarea în spaţiul european de cercetare, relaţiile bilaterale, schimbul echivalent, cooperarea multilaterală, colaborarea cu diaspora ştiinţifică şi perspective pentru anul 2014.

Punctul forte al activităţii Direcţiei l-a constituit integrarea plenară a comunităţii ştiinţifice a Moldovei în spaţiul european de cercetare, aceasta fiind şi prioritatea Academiei de Ştiinţe a Moldovei în activitatea sa pe arena internaţională în 2013. Drept urmare a asocierii la PC7 a fost remarcat faptul că, comunitatea ştiinţifică din Republica Moldova şi-a amplificat considerabil participarea sa la apelurile de concurs ale acestui instrument european de finanţare în domeniul cercetării şi inovării. Raportorul a precizat că din cele 305 de propuneri de proiecte depuse de cercetătorii noştri, au fost acceptate spre finanţare 53 de proiecte din cadrul PC7, aducând în ţară aproximativ 3,5 milioane euro.

Pentru anul 2014, Direcţia Relaţii Externe şi-a propus să continue eforturile de integrare a comunităţii ştiinţifice din Republica Moldova în spaţiul european de cercetare prin semnarea acordurilor de colaborarea ştiinţifică cu parteneri din Turcia, Japonia, Letonia, Lituania, Estonia, Georgia. Un obiectiv constituie şi sprijinirea schimburilor echivalente cu cercetătorii din 15 ţări, inclusiv, România, Ungaria, Polonia, Bulgaria, Ucraina, Rusia şi altele, dar şi promovarea intereselor comunităţii ştiinţifice din Republica Moldova în cadrul organizaţiilor ştiinţifice internaţionale, precum şi cooptarea membrilor diasporei ştiinţifice în procesul de cercetare dezvoltare din Republica Moldova.

Activitatea Centrului Proiecte Internaţionale (CPI) pentru anul 2013 a fost prezentată de dr. Lidia Romanciuc, directorul Centrului. În intervenţia sa, directorul CPI a prezentat noul Program european Orizont 2020, menţionând că, Comisia Europeană a lansat deja, la 11 decembrie 2013, apeluri de proiecte din cadrul Orizont 2020. Programul de cercetare şi inovare va avea un buget de 80 de miliarde euro. Finanțarea, care în primii doi ani ai programului se ridică la suma de 15 miliarde euro, este destinată stimulării economiei din Europa bazate pe cunoaștere și abordează aspecte care vor avea un impact asupra vieții cetățenilor. Aceasta include 12 domenii, în care se vor concentra acțiunile în 2014-2015, inclusiv sectoare, precum asistența medicală personalizată, securitatea digitală și proiectele urbane inteligente (a se vedea MEMO/13/1122).

De asemenea, dr. Lidia Romanciuc a specificat că, pentru prima dată, Comisia a precizat prioritățile de finanțare pe o perioadă de doi ani, oferind cercetătorilor și întreprinderilor mai multă certitudine decât oricând cu privire la direcția politicii de cercetare a UE. Directorul CPI a mai informat că finanțarea va fi orientată cu precădere către cei trei piloni fundamentali ai programului Orizont 2020: excelenţă ştiinţifică (3 miliarde euro); poziţia de lider în sectorul industrial (1,8 miliarde euro); provocările societale (2,8 miliarde euro). (Mai multe detalii privind Orizont 2020).

Elena Zamşa, Punctul Naţional de Contact pentru domeniul Tehnologia Informaţiei şi Comunicare (NCP TIC), vicedirectorul Centrului pentru Finanţarea Cercetărilor Fundamentale şi Aplicative (CFCFA) a prezentat informaţia privind noile apeluri pentru domeniul TIC, lansate în cadrul Programului Orizont 2020 cu finanţare de la Comisia Europeană. Elena Zamşa a menţionat importanţa participativă în cadrul primelor apeluri, argumentând că toate obiectivele de cercetare sunt concentrate în acestea. Totodată, raportorul a specificat că proiectele finanţate cu prioritate în domeniul TIC trebuie să aibă un caracter interdisciplinar şi inovator.În activitatea de perspectivă, Punctul Naţional de Contact pentru TIC şi-a trasat şi unele obiective ce vizează cu precădere atragerea numărului maxim de instituţii de cercetare, reprezentanţi ai micului business care vor înainta proiecte în Programul Orizont 2020; consolidarea capacităţilor de cercetare a instituţiilor în domeniul TIC; popularizarea instituţiilor din domeniul TIC şi diseminarea rezultatelor activităţii lor la nivel naţional şi internaţional.

De asemenea Punctele Naţionale de Contact au prezentat apelurile pe domenii: Tehnologii Viitoare și Emergente (Svetlana Mihalachi, NCP FET); Acțiunile Marie Curie privind Competențele, Formarea și Dezvoltarea carierei (Alexandru Roșca, NCP MSCA); Nanotehnologii, Materiale Avansate și Noi Tehnologii de Producție Avansată (dr. Mihail Macovei- NCP NANO); Sănătate, Schimbări Demografice și Bunăstare (dr.hab. Ghenadie Curocichin, NCP SĂNĂTATE); Securitatea Alimentară, Agricultura durabilă, Cercetare Marină și Maritimă, Bioeconomie și Biotehnologii (dr. Iulia Iațco, NCP KBBE); Energie Sigură Curată și Eficientă (Natalia Timofte, NCP ENERGIE); Combaterea Schimbărilor Climatice, Utilizarea Eficientă a Resurselor și Materiei Prime (Silvia Racovița, NCP MEDIU); Societăți Incluzive, Inovatoare și Sigure (dr. Diana Stah, NCP SSH).

Preşedintele AŞM, acad. Gheorghe Duca a apreciat succesele cercetătorilor din Republica Moldova ca urmare a oportunităţilor de integrare a comunităţii ştiinţifice din ţară în spaţiul european de cercetare. Conducătorul instituţiei academice a specificat şi efortul major întreprins de Academia de Ştiinţe a Moldovei pe parcursul mai multor ani care s-a dovedit a fi eficient, succesul înregistrat demonstrând că domeniul cercetării ştiinţifice este un exemplu pentru toată societatea noastră de a ne integra în spaţiul european.

Preşedintele AŞM, acad. Gheorghe Duca a reiterat, totodată, importanţa asocierii la noul Program european de cercetare Orizont 2020 şi a solicitat maximă responsabilitate şi promptitudine în diseminarea informaţiei privind apelurile deschise în Orizont 2020 pentru comunitatea ştiinţifică, dat fiind faptul că AŞM, prin Intermediul CPI, reprezintă instituţia gazdă a reţelei Punctelor Naţionale de Contact care este responsabila de apropierea cercetătorilor din Republica Moldova de Spaţiul European de Cercetare.

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM