Noul concept privind sănătatea psihică a fost prezentat la Congresul Internaţional Interdisciplinar

2013-12-20
 

Institutul de Fiziologie şi Sanocreatologie al AŞM şi-a făcut bilanţul activităţii ştiinţifice, ştiinţifico-inovaţioanale şi financiare pentru 2013, în cadrul şedinţei Consiliului Ştiinţific, cu participarea colectivului institutului şi conducerii AŞM.

Consiliului Ştiinţific a audiat rezultatele ştiinţifice în cadru a patru rapoarte ştiinţifice pe proiectele de cercetare din cadrul institutului - două finanţate prin concurs, unul fundamental şi unul aplicativ.

Acad. Teodor Furdui, director interimar al Institutului, a prezentat darea de seamă pentru anul în curs, realizată în cadrul proiectului „Elaborarea bazei ştiinţifice a sănătăţii psihice şi identificarea nivelului de expresie a ei”, care are drept scop dezvoltarea sanocreatopsihologiei, mai exact, teoriei şi practicii constituirii, menţinerii şi fortificării dirijate a sănătăţii somatice şi psihice, aceasta fiind şi direcţia ştiinţifică a institutului din ultimii ani.

În raportul său, fondatorul şcolii ştiinţifice de sanocreatologie, acad. Teodor Furdui, a scos în evidenţă obiectivele principale ce rezidă în identificarea factorilor cu impact fortifiant şi factorilor cu impact deteriorator asupra sănătăţii psihice. Necesitatea studierii şi identificării acestor factori este determinată de faptul că fără a cunoaşte factorii fortifianţi şi deterioratori, este imposibil a aborda posibilitatea influenţării asupra formării şi menţinerii dirijate a sănătăţii.

Academicianul a readus în actualitate noul concept al noii teorii privind sănătatea psihică şi dezvoltarea sănătăţii psihice, elaborată de Institut, în anul 2011. Mai mult, noul concept a fost prezentat la Congresul internaţional al medicilor şi psihologilor, în cadrul căruia acad. Teodor Furdui, a ţinut în plen o lecţie referitor la aceasta teorie. Potrivit noii teorii, sănătatea psihică se realizează, în primul rând, graţie influenţei factorilor sociali în perioada postnatală a dezvoltării organismului şi care a fost înalt apreciată de către participanţii congresişti.

Rezultatele ştiinţifice obţinute în cadrul proiectului aplicativ „Elaborarea metodelor fiziologice de fortificare şi menţinere a sănătăţii somatice şi psihice”, au fost raportate de dr. Valentina Ciochină, ex-director al Institutului, actualmente, postdoctorand, cercetător ştiinţific coordonator. În cadrul proiectului, au fost propuse metode non-medicamentoase care fortifică, creează şi menţin sănătatea. În sarcina colaboratorilor institutului a fost, de asemenea, problema studierii tipurilor de masaj existente în scopul elaborării unui concept de utilizare a masajul în scopul sanocreatologiei şi al algoritmului de utilizare a acestuia.

Prezentând activitatea ştiinţifică generală a institutului, raportorul a menţionat că, în afară de aceste proiecte, institutul a efectuat cercetări şi în cadrul unui proiect bilateral cu România şi cu Institutul Ocrotirii Mamei şi Copilului. Colaboratorilor din grupul de aminoacizi le-a revenit analiza şi determinarea conţinutului de aminoacizi în fluidele biologice, după metoda cromatografiei în lichide sub influența alimentației. Totodată, pentru anul curent, institutul a obţinut un proiect de editarea a unei monografii.

În anul curent, Institutul a editat în comun cu unele institute ale Academiei din Ucraina și Belarus un hand book în 2 volume „Физиологические основы проявления стрессов и пути их коррекции в промышленном животноводстве”, destinat specialiștilor din domeniul medicinii veterinare și zootehniei.

De subliniat şi faptul că noua direcţie în biomedicină, fondată în cadrul Institutului de Fiziologie şi Sanocreatologie, obţine o recunoaştere tot mai largă în societatea ştiinţifică.

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM