Acad. Gheorghe Mişcoi la 70 de ani

2014-01-10
 

Academicianul Gheorghe Mişcoi, doctor habilitat în ştiinţe fizico-matematice, profesor universitar a fost distins cu cea mai înaltă distincţie a Academiei de Ştiinţe a Moldovei – Medalia „Dimitrie Cantemir”. Evenimentul s-a produs în cadrul şedinţei extinse a Biroului Secţiei Ştiinţe Naturale şi Exacte a AŞM, prilejuite de aniversarea a 70-a de la naştere şi peste 40 de ani de activitate ştiinţifico-pedagogică şi managerială a distinsului savant, care a avut loc la 9 ianuarie curent.

Distincţia i-a fost înmânată de preşedintele AŞM, acad. Gheorghe Duca, în semn de înaltă preţuire şi profundă recunoştinţă pentru rezultate remarcabile, obţinute în cercetare în domeniul matematicii de-a lungul a peste 40 de ani, pregătirea cadrelor de înaltă calificare şi cu ocazia aniversării a 70-a din ziua naşterii. În numele conducerii AŞM, colegilor, preşedintele AŞM i-a dorit omagiatului sănătate şi succese în realizarea ştiinţifică, în realizarea proiectelor, în realizările comune cu discipolii, cărora le-a cucerit demult inimile, în realizările didactice, să se bucure plenar de familie, de cei dragi şi de tot ce-i este mai scump în viaţă.

La Mulţi Ani, viaţă frumoasă şi realizări remarcabile i-a dorit prim-vicepreşedintele AŞM, acad. Ion Tighineanu. Prim-vicepreşedintele AŞM a amintit despre frumoasa conlucrare, pe care au avut-o, făcând echipă mai mulţi ani, dl Gheorghe Mişcoi implicându-se permanent în soluţionarea problemelor cu interferenţă constructivă şi niciodată invers. L-a caracterizat ca pe un om calm, calculat, pentru ca un matematician trebuie să fie neapărat calculat. Cu prilejul aniversării i-a dorit sănătate şi să continue acele cercetări care au dus faima ţării noastre peste hotare şi au contribuit la promovarea vizibilităţii ţării noastre la scara europeană şi internaţională, noi realizări, succese, iar inspiraţia să-i fie mereu în preajmă.

O incursiune în activitatea ştiinţifică a septuagenarului a făcut dr.hab. Dumitru Lozovanu, coordonatorul Secţiei Ştiinţe Naturale şi Exacte, care a remarcat că acad. Gheorghe Mişcoi este un specialist binecunoscut în domeniul teoriei probabilităţii şi statisticii matematice, Domnia Sa având o contribuţie deosebită în dezvoltarea acestei teorii la noi în ţară. A promovat o nouă Direcţie ştiinţifică „Sisteme de aşteptare cu priorităţi”, rezultatele obţinute în cadrul acestei direcţii aducându-i recunoştinţă şi autoritate nu numai în ţară, dar şi peste hotare.

Distinse personalităţi academice ştiinţifice s-au întrecut în discursuri omagiale originale. Şi pentru că acad. Gheorghe Mişcoi a activat mai mult timp în cadrul Institutului de Matematică şi Informatică al AŞM, o amplă comunicare despre activitatea ştiinţifică a omagiatului a fost prezentată de către directorul Institutului, dr. hab. Svetlana Cojocaru. Cu un sentiment de aleasă stimă şi apreciere, în numele colaboratorilor Institutului, directorul i-a adresat colegului calde felicitări cu ocazia aniversării şi a peste 40 de ani de activitate ştiinţifică, pedagogică şi managerială. „Vă cunoaştem ca pe o personalitate de excepţie care a reuşit să parcurgă aceşti ani de mare vâltoare, devenind astăzi un savant de talie mondială, numele căruia cu adevărat sporeşte faima ţării noastre. Evoluţia profesională de matematician a fost realizată prin activitatea Dumneavoastră îndelungată în cadrul Institutului de Matematică şi Informatică al AŞM unde, în premieră pentru Republica Moldova aţi fondat direcţia de cercetare „Teoria Probabilităţilor şi Aplicaţiile ei”, se arată în adresa Institutului. Aceste realizări, dar şi întreaga activitate ştiinţifică şi didactică, le-a permis să-l considere nu numai un veritabil om de ştiinţă, recunoscut departe de hotarele ţării, dar şi un profesor şi manager iscusit, într-un cuvânt, o personalitate notorie a neamului nostru. Colaboratorii Institutului i-au dorit noi realizări remarcabile, întreţinute mereu de sănătate, bucurii şi succese.

Pentru perseverenţă, responsabilitate, contribuţie şi merit distins în promovarea imaginii comunităţii ştiinţifice, directorul Institutului Naţional de Cercetări Economice, dr.hab. Alexandru Stratan i-a conferit acad. Gheorghe Mişcoi, Diploma de merit, adresându-i  urări de sănătate trainică, prosperitate şi energie inepuizabilă pentru a atinge noi realizări şi performanţe.

Un mesaj omagial a venit din partea Academiei de Studii Economice din Moldova, în care aniversarul este caracterizat drept un talentat om de ştiinţă şi un bun pedagog, care a obţinut rezultate ştiinţifice remarcabile în domeniul teoriei probabilităţilor, statisticii aplicate şi al aplicării metodelor teoriei aşteptării în cercetarea sistemelor cu priorităţi, promovând activ cercetările în domeniul modelării matematice a sistemelor Polling. În adresa venită din partea rectorului ASEM, acad. Grigore Belostecinic, este apreciat în mod deosebit, aportul acad. Gheorghe Mişcoi la susţinerea activităţilor de cercetare şi didactice la Licenţă, Masterat şi Doctorat: recenzent de manuale şi monografii, preşedinte al Comisiei de stat de calificare, preşedinte al Comisiei de evaluare academică şi acreditare, referent oficial etc. Multă sănătate, un car de bucurii, dragostea şi devotamentul celor apropiaţi, precum şi noi realizări pe tărâmul ştiinţific şi pedagogic, i-au transmis colegii de la ASEM.

Lumina celor 70 de stele, care s-au aprins rând pe rând, călăuzindu-i aniversarului viaţa a fost surprinsă de colegii şi prietenii de la Departamentul Matematici Aplicate, precum şi de întreaga Facultate de Matematică şi Informatică a USM, care au venit cu sentimente de aleasă stimă să-l felicite şi să-i dorească multă sănătate, iar aniversarea să constituie doar o pistă de pornire spre noi realizări remarcabile, întreţinute mereu de bucurii şi satisfacţii în viaţa personală.

Cu prilejul celor 70 de ani împliniţi, mesaje de felicitare cu urări de sănătate şi La mulţi ani sărbătoritului i-au adresat acad. Ion Toderaş, directorul Institutului de Zoologie, acad. Valeriu Rudic, directorul Institutului de Microbiologie şi Biotehnologie, acad. Leonid Culiuc, directorul Institutlui de Fizică Aplicată, acad. Petru Soltan, acad. Mitrofan Ciobanu, m.c. Tudor Lupaşcu, directorul Institutului de Chimie, m.c. Constantin Gaindric, m.c. Ion Geru şi alte distinse personalităţi din mediul academic.

„Poate aş fi putut să devin agronom sau mecanizator, fiindcă aveam careva aptitudini pentru aceste profesii”, s-a confesat protagonistul la finalul sărbătorii aniversare. Chiar bunicul îi zicea că mâinile-i sunt bune, dacă sădeşte ceva, neapărat se prinde şi creşte. Dar, în virtutea întâmplărilor, viaţa l-a făcut matematician şi nu regretă nimic, pentru că se simte împlinit, dar mai plăcut este atunci când se gândeşte, că ceea ce face nu depinde de politică.

Înconjurat de colegi, prieteni, de toţi cei care îi apreciază activitatea, omagiatul a mulţumit tuturor pentru că i-au fost alături în viaţă şi în această zi şi i-au întregit sentimentul de bucurie pe care l-a trăit din plin.

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM