Provocările şi soluţiile socio-economice din 2013, raportate în cadrul primei şedinţe anuale a secţiilor de ştiinţe ale AŞM

2014-01-10
 

La Academia de Ştiinţe a Moldovei a fost dat startul adunărilor de dare de seamă a secţiilor de ştiinţe. Secţia Ştiinţe Sociale şi Economice a fost prima din cele şase secţii care a prezentat bilanţul activităţii ştiinţifice şi manageriale pe parcursul anului 2013.

La şedinţa de totalizare a Secţiei a participat conducerea AŞM – acad. Gheorghe Duca, preşedintele AŞM, acad. Ion Tighineanu, prim-vicepreşedinte al AŞM, m.c. Ion Guceac, vicepreşedinte al AŞM, dr.hab. Aurelia Hanganu, secretar ştiinţific general al AŞM, precum şi reprezentanţi ai Ministerului Economiei, instituţiilor de profil, şedinţa fiind moderată de academicianul-coordonator al Secţiei – dr.hab., prof. Victor Moraru.

La întrunirea de bilanţ au fost audiate rapoartele celor 11 instituţii de cercetare din cadrul Secţiei: Academia de Administrare Publică pe lângă Preşedintele Republicii Moldova (rector, dr.hab. Vasile Marina); Institutul de Cercetări Juridice şi Politice (director, dr.hab., Valeriu Cuşnir); Institutul Naţional de Cercetări Economice (director, dr.hab., Alexandru Stratan); Academia de Studii Economice din Moldova (rector, acad. Grigore Belostecinic); Institutul de Ştiinţe ale Educaţiei (director, dr.hab. Lilia Pogolşa); Universitatea Cooperatist-Comercială din Moldova (rector, dr. hab. Larisa Şavga); Universitatea de Stat din Moldova (rector, dr.hab., Gheorghe Ciocanu); Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” (rector, dr. Nicolae Chicuş); Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălţi (rector, dr.hab. Gheorghe Popa); Universitatea de Stat din Tiraspol (rector, dr.hab. Laurenţiu Calmuţchi); Universitatea de Stat de Educaţie Fizică şi Sport (rector, dr. hab. Veaceslav Manolachi).

În prezentările sale, directorii instituţiilor au expus cele mai relevante rezultate ştiinţifice, obţinute de cercetători pe parcursul anului 2013, evidenţiind impactul cercetărilor pentru dezvoltarea socio-economică a ţării. Raportorii au reliefat în dările de seamă atât succesele înregistrate în perioada de referinţă, insuccesele, cât şi problemele cu care s-au confruntat instituţiile pe parcursul anului trecut. Acestea au vizat preponderent insuficienţa mijloacelor financiare, echipament, utilaj performant. Atragerea tinerilor în cercetare, de asemenea, a constituit o problemă în materie de preocupare a directorilor instituţiilor, fiind invocate posibilităţile limitate de angajare şi stimulare ale acestora.

Activitatea ştiinţifică şi managerială pentru anul 2013 a fost aprobată, la evaluarea acesteia fiind luate în considerare şi avizele comisiilor de experţi externi, în care s-a menţionat că toate lucrările de cercetare ştiinţifică şi inovare planificate au fost realizate în volumul preconizat, în termeni stabiliţi şi la nivel corespunzător. Depăşind constatările enunţate de directorii instituţiilor, care au prezentat rapoartele de bilanţ şi care s-au regăsit şi în avizele experţilor, aceştia au venit şi cu anumite sugestii, recomandări sub aspectul îmbunătăţirii cadrului de cercetare, impactului socio-economic şi vizibilităţii acestora în plan naţional şi internaţional.

În cadrul Adunării, au fost audiate şi aprobate rapoartele de activitate pe anul 2013 ale membrilor titulari şi membrilor corespondenţi ai AŞM din cadrul Secţiei.

Făcând o totalizare a prezentărilor audiate, preşedintele AŞM, acad. Gheorghe Duca a mulţumit conducerii Secţiei pentru buna organizare a activităţii, venind cu aprecieri pozitive pentru toţi cercetătorii, pentru eforturile depuse, atitudinea responsabilă şi realizările performante obţinute pe parcursul anului. Cu un cuvânt special de mulţumire s-a adresat către membrii AŞM din cadrul Secţiei pentru consideraţia lor şi implicarea determinată în soluţionarea celor mai stringente probleme pentru ţara noastră.

Totodată, preşedintele AŞM a exprimat satisfacţia că, în pofida constrângerii financiare, la care a fost supusă ştiinţa, cercetătorii au reuşit să impresioneze la acest sfârşit de an cu şi mai multe rezultate remarcabile. Având în vedere, însă, specificul activităţii Secţiei, care implică nemijlocit aspecte economice, demografice, juridice, educaţionale etc., impactul cercetărilor este resimţit cel mai mult de către populaţie şi, în acest sens, rezultatele produse de cercetătorii din cadrul Secţiei trebuie să fie pe măsura aşteptărilor societăţii şi în strictă corespundere cu necesităţile ţării.

În luarea sa de cuvânt, preşedintele AŞM a subliniat, de asemenea, acţiunile care urmează a fi întreprinse în anul în care tocmai am intrat, an deloc uşor, în opinia Domniei Sale,  pentru comunitatea ştiinţifică, în contextul reformelor din sfera ştiinţei, dar şi alegerii preşedintelui AŞM, mandatul căruia expiră în acest an. Acad. Gheorghe Duca a menţionat importanţa susţinerii şi promovării cadrelor tinere, solicitând participarea cât mai activă a acestora la concursurile din cadrul noului Program european de cercetare Orizont 2020, care a demarat deja, dar şi participarea la alte concursuri cu atragerea de fonduri extrabugetare pentru susţinerea şi dezvoltarea ştiinţei. În context, preşedintele AŞM a specificat, dacă programele precedente erau orientate preponderent spre discipline precum fizica, chimia, matematica, biologia, medicina, acum şi componenta umanistică, în special, cea socială va deveni prioritară.

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM