Ştiinţele Agricole şi-au prezentat rezultatele ştiinţifice la adunarea de totalizare

2014-01-20
 

Secţia Ştiinţe Agricole a AŞM s-a întrunit, la 17 ianuarie 2014, în cadrul Adunării anuale pentru a audia rapoartele de activitate ştiinţifică, inovaţională, managerială şi financiară pentru anul 2013 ale instituţiilor coordonate de Secţie.

La Adunarea Secţiei au participat preşedintele AŞM, acad. Gheorghe Duca, acad. Ion Tighineanu, prim-vicepreşedinte al AŞM, acad. Gheorghe Rusnac, vicepreşedinte AŞM, dr.hab. Aurelia Hanganu, Secretar ştiinţific general al AŞM, viceministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Sergiu Ghiţiu, reprezentanţi ai MAIA. Şedinţa a fost moderată de academicianul-coordonator al Secţiei, acad. Boris Gaina.

În cadrul orei de totalizare au fost audiate rapoartele celor 8 membri de profil din cadrul Secţiei: Institutul Ştiinţifico-Practic de Horticultură şi Tehnologii Alimentare, director adjunct pe probleme ştiinţifice, dr. Petru Iliev; Institutul de Cercetări petru Culturile de Câmp „Selecţia”, director, dr. Valeriu Vozian; Institutul de Fitotehnie „Porumbeni”, director, dr. Pintilie Pârvan; Universitatea Agrară de Stat din Molova, rector, acad. Gheorghe Cimpoieş; Institutul Ştiinţifico-Practic de Biotehnologii în Zootehnie şi Medicină Vetreinară, director, dr.hab. Valentin Focşa; Filiala din Chişinău a Întreprinderii de Stat pentru Cercetare şi Producere a Resurselor Biologice Acvatice „Acvacultura-Moldova”, director, dr. Galina Curcubet; Institutul de Pedologie, Agrochimie şi Protecţie a Solului „Nicolae Dimo”, director de proiect, acad. Serafim Andrieş; Institutul de Tehnică Agricolă „Mecagro”, director, m.c. Ion Hăbăşescu.

Membrii Secţiei au audiat rapoartele cu cele mai semnificative rezultatele ştiinţifice, raportorii axându-se pe importanţa şi eficienţa studiilor realizate, soluţiile pe care oamenii de ştiinţă le propun pentru dezvoltarea durabilă a sectorului agroalimentar. Conducătorii instituţiilor de cercetare au trecut în revistă şi problemele majore cu care se confruntă instituţiile şi cercetătorii, dar şi domeniul în general.

Rapoartele au fost avizate de comisii specializate de experţi, care au specificat că lucrările de cercetare ştiinţifică şi inovare planificate au fost realizate în termenii şi volumul preconizat. În cadrul Adunării, rapoarte de activitate au prezentat şi membrii titulari şi membrii corespondenţi ai AŞM din cadrul Secţiei.

Viceministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Sergiu Ghiţiu a ţinut să sublinieze că rapoartele prezentate reprezintă, fără îndoială, material ştiinţific valoros atât din punct de vedere teoretic, cat şi practic, având în acelaşi timp şi obiectivul de a stimula producerea şi de a crea o plus valoare în agricultură. Aceasta înseamnă nu altceva decât producere şi produse, iar luând în considerare semnarea acordului de liber schimb, produsele trebuie să fie competitive pe piaţă, atât pe piaţa internă, cât şi externă. În acest sens, oficialul s-a referit la calitatea şi inofensivitatea produselor, aspecte vehiculate foarte mult în ultimul timp, în special, în relaţiile cu Federaţia Rusă. Viceministrul MAIA a exprimat doleanţa ca instituţiile de cercetare din domeniu să-şi concentreze şi în continuare activitatea ştiinţifică şi inovaţională pe aceste aspecte foarte importante pentru producători, considerând, şi nu fără temei, că cercetările trebuie să fie efectuate din punct de vedere al aplicabilităţilor în sector, pentru că aceasta este ceea ce aşteaptă producătorii de la ştiinţă - rezultate care să conducă la ameliorarea imediată sau de scurtă durată a sectorului, mai ales, în situaţii de criză şi calamităţi naturale. Într-un context mai larg, funcţionarul a menţionat şi unele priorităţi ce se conţin în Strategia de dezvoltare a agriculturii pentru anii 2014-2020, elaborată de MAIA şi care urmează a fi aprobată în următoarele două săptămâni.

Preşedintele AŞM, acad. Gheorghe Duca a adus mulţumiri directorilor de instituţii, rectorului UASM, cercetătorilor din cadrul Secţiei Ştiinţe Agricole pentru rezultatele semnificative înregistrate pe parcursul anului 2013, pentru soluţiile inovative propuse, apreciind înalt efortul savanţilor şi contribuţia acestora la soluţionarea problemelor de interes naţional. Preşedintele AŞM a remarcat implicarea fără rezerve a oamenilor de ştiinţă, în situaţiile de criză din sectorul agrar şi ori de câte a ori a fost necesar suportul ştiinţific în acest domeniu. Vorbind despre noile abordări în cercetare, preşedintele AŞM a solicitat şi în continuare oferirea neîntârziată, din partea specialiştilor în domeniu, a soluţiilor inovative la solicitările conducerii ţării, evidenţiind rolul determinant al cercetărilor din acest domeniu pentru viitorul ţării, ca principal sector de creştere economică. Totodată, acad. Gheorghe Duca a subliniat necesitatea implementării rezultatelor ştiinţifice, intensificării relaţiilor cu ministerele de resort, relaţiilor de susţinere reciprocă, acesta contribuind nemijlocit la crearea unui mediu favorabil, dar şi la sporirea credibilităţii comunităţii ştiinţifice în societate.

În semn de înaltă preţuire şi profundă recunoştinţă, în legătură cu încheierea mandatului de activitate în calitate de directori ai Institutului de Pedologie, Agrochimie şi Protecţie a Solului „Nicolae Dimo” şi Institutului de Fitotehnie „Porumbeni”, preşedintele AŞM, acad. Gheorghe Duca le-a înmânat Diploma de recunoştinţă academicianului Serafim Andrieş şi dr. Vasile Pojoga.

Galerie foto

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM