Secţia Ştiinţe Umanistice şi Arte şi-a raportat activitatea pentru anul 2013

2014-01-21
 

Secţia Ştiinţe Umanistice şi Arte a AŞM s-a întrunit, la 16 ianuarie 2013, în cadrul celei mai importante şedinţe anuale pentru a-şi raporta activitatea pe anul ştiinţific 2013.

Şedinţa a fost prezidată de academicianul-coordonator al Secţiei, dr.hab. Aurelian Dănilă. Prezenţi la adunarea de dare de seamă au fost preşedintele AŞM, acad. Gheorghe Duca, prim-vicepreşedintele AŞM, acad. Ion Tighineanu, vicepreşedintele AŞM, acad. Gheorghe Rusnac, secretarul ştiinţific general al AŞM, dr.hab. Aurelia Hanganu.

Şi pentru că de la ultima adunare a Secţiei au plecat în lumea celor drepţi academicienii Dumitru Matcovschi, Mihail Dolgan, Eugeniu Grebenicov, recent marele actor Dumitru Fusu, distinse personalităţi care au marcat viaţa ştiinţifică şi culturală a ţării, membrii Secţii au ţinut un moment de reculegere în memoria acestora.

Şedinţa a continuat cu audierea rapoartelor de dare de seamă a celor 10 instituţii din cadrul Secţiei: Institutul de Istorie, director, dr. Gheorghe Cojocaru; Institutul de Filologie, director, dr.hab. Vasile Bahnaru; Institutul Patrimoniului Cultural, director, dr. hab. Oleg Leviţki; Institutul de Studii Enciclopedice, director, dr. Constantin Manolache; Universitatea de Stat „A. Russo” din Bălţi, prorector, dr., conf. Valentina Priţcan; Universitatea de Stat din Moldova, dr. hab., prof. univ. Ion Niculiţă; Universitatea Pedagogică de Stat „I.Creangă” , prorector, dr. hab., prof. univ. Igor Racu; Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice, dr., prof.univ. Irina Suhomlin- Ciobanu; Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei, secretar ştiinţific, dr. hab. Elena Ploşniţă; Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală, director, Mihai Ursu.

Conducătorii instituţiilor şi-au prezentat rapoartele de activitate ştiinţifică şi inovaţională pentru anul 2013, fiind expuse cele mai semnificative rezultate ştiinţifice obţinute în perioada de referinţă. Raportorii au accentuat relevanţa realizărilor ştiinţifice, precum şi acţiunile de perspectivă ce urmează a fi întreprinse în anul următor. Dincolo de succesele prezentate membrilor Secţiei, vorbitorii au raportat şi o serie de probleme cu care se confruntă fiecare instituţie în parte, acestea vizând în mare parte insuficienţa mijloacelor financiare, lipsa cadrelor tinere în cercetare, identificând şi anumite propuneri de soluţionare a acestora.

Rapoartele au fost avizate de către comisii de experţi specializate, în care s-a apreciat pozitiv activitatea ştiinţifică, inovaţională şi managerială. În cadrul Adunării, au fost audiate şi rapoartele de activitate ale membrilor titulari şi membrilor corespondenţi ai AŞM din cadrul Secţiei..

Preşedinte al AŞM, acad. Gheorghe Duca a adus mulţumiri Secţiei Ştiinţe Umanistice şi Arte pentru rezultatele ştiinţifice notabile, remarcând devotamentul oamenilor de ştiinţă care s-a soldat cu bilanţ demn de toată aprecierea. A fost menţionată activitatea tânărului colectiv de colaboratori al Institutului de Studii Enciclopedice pentru frumoasele realizări înregistrate pe parcursul anului 2013. Este vorba de editarea unei lucrări enciclopedice „Mănăstirile şi Schiturile din Republica Moldova”, lucrare menţionată la Salonul Internaţional de Carte cu Marele Premiu „Coresi”; editarea seriei de ediţii biobibliografice „Academicianul Andrei Eşanu”, „Academicianul Haralambie Corbu” şi „Academicianul Andrei Andrieş”; definitivarea lucrului asupra Glosarului General al Enciclopediei Moldovei în 10 volume, fiind finalizată activitatea de acumulare materială pentru volumul I al lucrării. Preşedintele AŞM s-a arătat mulţumit şi de rezultatele ştiinţifice, prezentate de Institutul de Istorie. Domnia Sa a apreciat înalt activitatea tuturor cercetătorilor din cadrul Secţiei care muncesc cu determinare, fac onoare şi sporesc imaginea comunităţii ştiinţifice prin succesele lor

Acad. Gheorghe Duca a menţionat, totodată, importanţa promovării cadrelor tinere, subliniind în acest sens, consolidarea capacităţilor de participare cât mai largă în Programul Cadrul al Comunităţii Europene pentru cercetare şi inovare Orizont 2020, dar şi la alte concursuri cu atragerea de fonduri extrabugetare în scopul eficientizării în continuare a activităţii de cercetare.

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM