Editura „Ştiinţa” l-a readus pe Haşdeu la el acasă, în Basarabia istorică

2014-01-22
 

Recent, Editura „Ştiinţa” a lansat ediţia „B.P.Haşdeu. Scrieri.”, în 16 volume, la Biblioteca municipală care poartă numele ilustrului enciclopedist, lingvist, istoric basarabean. Lansarea a avut o semnificaţie deosebită şi prin faptul că s-a desfăşurat de Ziua Naţională a Culturii, dar şi în ziua de naştere a poetului Mihai Eminescu.

La eveniment au fost prezenţi viceprim-ministrul Tatiana Potâng, ministrul Culturii, Monica Babuc, oameni de ştiinţă, personalităţi ale vieţii publice, iubitori de cultură.

„Ne bucură faptul că visul nostru din anii 90, în sfârşit a fost realizat sau, după cum ne povăţuia scriitorul şi omul de cultură Ion Vatamanu, născut şi el pe meleagurile bucovinene, „dacă editezi opera lui Haşdeu, înseamnă că nu ţi-ai trăit viaţa în zadar”, a ţinut să sublinieze directorul Editurii „Ştiinţa”, dr. Gheorghe Prini, Domnia Sa specificând că editarea operei ilustrului filolog şi istoric la Chişinău, l-a readus pe Haşdeu la el acasă, în Basarabia istorică.

Directorul a exprimat bucuria pentru faptul că prin iniţierea acestui amplu proiect editorial a fost impulsionată cercetarea operei marelui savant sau cum avea să sublinieze ulterior unul din îngrijitorii ediţiei, Ionel Oprişan, „prin aceste 16 volume, Haşdeu a fost deshumat spiritual şi se înfăţişează poate mai mult decât în timpul vieţii, ca un gigant nu numai al culturii române, ci şi a celei universale, un deschizător de drumuri de multe ori neaşteptat”.

Editorul a mulţumit Fundaţiei Culturale Române, Bibliotecii municipale „B.P. Haşdeu”, Ministerului Culturii, Departamentul Relaţii cu Românii de Pretutindeni instituţii, care, pe parcursul acestor ani, mai exact, din 2008, au fost alături, i-au încurajat şi i-au susţinut, dar şi tuturor colegilor de la editură care au crezut în viabilitatea acestui proiect, revitalizându-l. Totodată, Gherghe Prini a remarcat că realizarea acestui proiect nu ar fi fost posibilă fără susţinerea colegilor din România, în special, a îngrijitorilor Ionel Oprişan şi Stancu Ilin, dar şi academicienilor Gheorghe Mihail şi Grigore Brâncuş, care au asigurat selecţia textelor, studiilor şi comentariilor.

„Asistăm într-adevăr la un eveniment marcant, la lansarea unei culegeri de unicat a operei „Bogdan Petriceicu Haşdeu”, un mare enciclopedist, filolog şi literat, un arhivist şi un bibliotecar, dar şi om politic, opera căruia o cunoaştem încă de pe băncile şcolii”, a remarcat ministrul Culturii, Monica Babuc, în luarea sa de cuvânt. Ministrul a îndemnat să consumăm cât mai multă cultură, pentru că odată asimilată, ea reînvie în cei în care a fost inoculată, iar evenimentul lansării se înscrie plenar în această filosofie. Evocând personalitatea de excepţie a îngrijitorului de arhive, editorialistului, filosofului B.P. Haşdeu, oficialul a subliniat că acesta, ca şi alte personalităţi strălucite ale neamului românesc, de altfel, a ştiut să îşi verse lumina înţelepciunii peste noi, iar noi ar trebui să fim demni de ei. Monica Babuc a exprimat felicitări Editurii „Ştiinţa”, îngrijitorilor ediţiei cu ocazia acestui remarcabil eveniment, dorind tuturor să fie posesorii acestei monumentale lucrări.

Autorii lucrării consideră că editarea operei complete a lui B.P. Haşdeu este un mare dar adus culturii naţionale. Ca părtaş la acest megaproiect editorial şi proiect cultural inedit, Lidia Kulikovski, director Departament studii şi cercetări la biblioteca care a găzduit lansarea, a relevat că deviza familiei Haşdeu era „Patrie, Onoare şi Ştiinţă”, subliniind actualitatea acesteia, chiar şi la editarea acestor 16 volume, care se înscrie în acest slogan.

Rectorul Universităţii de Stat „A. Russo” din Bălţi, dr.hab. Gheorghe Popa a mărturisit iubitorilor de cultură că acest eveniment surprinde cu adevărat şi asta pentru că nici unei alte edituri din spaţiul românesc nu i-a reuşit să editeze integral opera literară şi ştiinţifică a unei personalităţi de atare calibru, cum a fost Bogdan Petriceicu Haşdeu. Omul de litere a făcut aceste considerente, invocând moştenirea unui geniu şi a unui enciclopedist, unde s-au văzut calităţile sale de mare teoretician al limbajului, al faptelor sociologice, al faptelor istorice, iar aceasta presupune din partea istoricului şi filosofului nu o oarecare pregătire, ci una temeinică.

Cu prilejul lansării celor 16 volume ale operei „Bogdan Petriceicu Haşdeu”, scriitorul, m.c. Ion Hadârcă, a felicitat întreaga echipă a editurii, pe directorul acesteia, Gheorghe Prini, pentru că a răspuns la provocarea regretatului Ion Vatamanu, care a accentuat că editând întreaga operă a lui Haşdeu îşi va ridica un monument.

Sincere felicitări, directorului, redactorilor, îngrijitorilor care au făcut posibil acest eveniment cultural de excepţie a adresat Constantin Tănase, directorul ziarului naţional „Timpul”, scriitorul Vladimir Beşleagă şi alţii.

Evenimentul a fost organizat de Academia de Ştiinţe a Moldovei, Ministerul Culturii al Republicii Moldova şi Biblioteca Municipală „B.P.Haşdeu”.

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM