Academicianului Teodor Furdui – Doctor Honoris Causa al Universităţii de Educaţie Fizică şi Sport

2014-02-03
 

Academicianului Teodor Furdui,  director al Institutului de Fiziologie şi Sanocreatologie al AŞM,  i-a fost conferit titlul academic de Doctor Honoris Causa al Universităţii de Educaţie Fizică şi Sport din Moldova.

Evenimentul de înmânare a distincţiei a avut loc la 29 ianuarie 2014, în cadrul şedinţei solemne a Senatului Universităţii. La ceremonia de conferire a înaltului titlu, prezidată de rectorul instituţiei, prof. univ. Veaceslav Manolache, alături de membrii Senatului, au fost prezenţi prim-vicepreşedintele AŞM, acad. Ion Tighineanu, vicepreşedintele AŞM, m.c. Ion Guceac, acad. Aurelian Gulea, academician-coordonator al Secţiei ştiinţe ale naturii şi exacte, dr.hab., prof. cercet. Leonid Voloşciuc, secretar ştiinţific al aceleiaşi secţii, dr. Valentina Ciochină, ex-director al Institutului, actualmente, postdoctorand, cercetător ştiinţific coordonator, colegii de la Institutul de Fiziologie şi Sanocreatologie.

Omagiul Senatului universitar, adresat distinsului academician Teodor Furdui a fost adus printr-un Laudatio, susţinut de prof.univ. Iurie Carp, care a subliniat contribuţiile academicianului în dezvoltarea ştiinţei, rezultate ştiinţifice obţinute pe parcursul întregii sale cariere ştiinţifice, reliefând în special rolul esenţial şi aportul savantului în calitate de fondator al şcolii ştiinţifice de sanocreatologie, contribuţia la pregătirea specialiştilor în domeniul sănătăţii.

În Oratio Gratitudinis, proaspătul Doctor Honoris Causa, Teodor Furdui, a exprimat cuvinte de mulţumire corpului universitar, apreciind conferirea înaltului titlu ca un gest de recunoaştere a activităţii ştiinţifice şi contribuţiei Domniei Sale la dezvoltarea ştiinţei şi pregătirii specialiştilor într-un domeniu ştiinţific nou în biomedicină - sanocreatologia.

În discursul său, acad. Teodor Furdui a conferenţiat despre istoria fondării sanocreatologiei. Savantul s-a referit la unele rezultate obţinute deja în domeniul respectiv: în special, asupra factorilor ce provoacă degradarea precoce a organismului uman, a simptoamelor ce caracterizează amenințarea existenței fiziologice a societății, căile de rezolvare a problemei sănătăţii. O atenţie deosebită a fost acordată descifrării mecanismelor de formare a sănătății psihice, factorilor ce determină nivelul de dezvoltare a psihicului omului, căilor de formare dirijată a nivelului de sănătate psihică, testelor de diagnosticare şi clasificare a acesteia etc.

Cu ocazia conferirii titlului academic, în numele conducerii AŞM, acad. Ion Tighineanu, prim-vicepreşedinte al AŞM. a adresat academicianului şi proaspătului DHC Teodor Furdui, savant notoriu, cunoscut peste hotarele ţării noastre, profesor talentat, manager iscusit, un mesaj de felicitare, însoţit de cele mai bune urări de bine, sănătate şi succese în continuare. Şi pentru că toată viaţa a stat la masa ştiinţei, sintagma „Academia este casa mea”, care-i aparţine, este ceea ce îl caracterizează cel mai mult, a subliniat vicepreşedintele AŞM. Cuvinte de felicitare a adresat şi m.c. Ion Guceac, vicepreşedintele AŞM, iar pentru că l-a cunoscut pe acad. Teodor Furdui ca pe un militant, luptător mai rar întâlnit în cadrul comunităţii ştiinţifice, a ţinut să remarce că academicianul este un exemplu demn de urmat pentru cei mai tineri care, uneori, mai cedează în faţa unor provocări. Din partea Secţiei ştiinţe ale naturii şi exacte felicitări si urări de sănătate i-a adresat acad. Aurelian Gulea, academician-coordonator al Secţiei.

Sincere felicitări, din partea celor mai bine de 35 de discipoli, Institutului de Fiziologie şi Sanocreatologie, pe care acad. Teodor Furdui l-a fondat, l-a condus cu demnitate pe parcursul a mai bine de 30 de ani, a adresat dr. Valentina Ciochină, ex-director al Institutului, actualmente, postdoctorand, cercetător ştiinţific coordonator.

Nepoţica academicianului, Vica Vudu, studentă la Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” a exprimat mândria, onoarea şi recunoştinţa familiei pentru acest gest de apreciere din partea instituţiei universitare. I-a dorit multă sănătate pentru a-şi realiza în continuare ambiţiile şi scopurile, făcând promisiunea de a duce cu mândrie numele bunelului şi de a găsi o cale în domeniul în care va activa de a menţine şi crea dirijat nu numai sănătatea, dar şi un zâmbet sănătos.

Galerie foto

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM