A avut loc şedinţa ordinară a Consiliului Suprem pentru Ştiinţă şi Dezvoltare Tehnologică

2014-02-01
 

La 30 ianuarie 2014 a avut loc şedinţa ordinară a Consiliului Suprem pentru Ştiinţă şi Dezvoltare Tehnologică, prezidată de preşedintele AŞM, acad. Gheorghe Duca. La şedinţă au participat membrii CSŞDT, coordonatorii secţiilor de ştiinţe, şefii de direcţii ai aparatului CSŞDT al AŞM.

Pe agenda de lucru a şedinţei a fost inclusă examinarea mai multor probleme curente ce vizează activitatea organizaţiilor de drept public din sfera ştiinţei şi inovării.

Membrii CSŞDT au audiat informaţia privind rezultatele evaluării şi clasificării revistelor ştiinţifice de profil, prezentată de acad. Leonid Culiuc, preşedintele Comisiei de evaluare. Comisia de evaluare a ajuns la concluzia că Regulamentul cu privire la evaluarea şi clasificarea revistelor ştiinţifice de profil urmează să fie perfecţionat, dat fiind faptul că unele reviste care pretind a fi ştiinţifice nu corespund rigorilor prevăzute de Regulament, iar altele, dimpotrivă, merită o apreciere mai înaltă. CSŞDT a aprobat acreditarea unor reviste ştiinţifice şi a decis reexaminarea Regulamentului cu privire la evaluarea şi clasificării revistelor ştiinţifice de profil, în comun cu Consiliul Naţional pentru Acreditare şi Atestare.

O altă problemă de pe ordinea de zi a vizat examinarea repetată a hotărârilor nr. 302-304 şi 313, aprobate la şedinţa CSŞDT al AŞM din 28 noiembrie 2013. O informaţie la acest subiect a prezentat vicepreşedintele AŞM, Mihai Vieru. Pe marginea problemei în cauză s-au expus acad. Valeriu Canţer, acad. Leonid Culiuc, acad. Gheorghe Rusnac, acad. Teodor Furdui. Prezent la şedinţa CSŞDT, rectorul Un AŞM, acad. Maria Duca a menţionat că instituţia renunţa să preia în gestiune imobilele AŞM de pe bd. Dacia 58 şi cel de pe strada Munceşti 426 (cămin nefinisat), motivând prin gradul de uzură avansat şi necesitatea unor investiţii enorme pentru renovarea acestora, de care Universitatea nu dispune. Totodată, rectorul Un AŞM a confirmat oportunitatea şi disponibilitatea preluării în gestiune a Întreprinderii de Alimentaţie Publică „Crizantema”, serviciile căreia sunt extrem de necesare studenţilor, masteranzilor, doctorilor din cadrul Universităţii AŞM şi Clusterului UnivER SCIENCE.

La finalul dezbaterilor, membrii CSŞDT au aprobat hotărârea privind transmiterea Întreprinderii de Alimentaţie Publică „Crizantema” la balanţa contabilă a Universităţii AŞM. Totodată, CSŞDT a decis crearea unei comisii pentru elaborarea unui plan de acţiuni privind gestiunea imobilelor amplasate pe str. Dacia 58 şi Munceşti 426. În componenţa comisiei au fost incluşi Mihai Vieru, vicepreşedinte al AŞM; acad. Boris Gaina, academician-coordonator al Secţiei ştiinţe agricole; acad. Aurelian Gulea, academician-coordonator al Secţiei ştiinţe ale naturii şi exacte; dr. hab. Victor Balmuş, şef Direcţia juridică a AŞM; dr. hab. Alexandru Stratan, directorul Institutului Naţional de Cercetări Economice.

În cadrul şedinţei au mai fost examinate şi problemele privind repartizarea instituţiilor de cercetare din Republica Moldova după secţiile de ştiinţe; aprobarea Planului de activitate al CSŞDT al AŞM pentru anul 2014 (dr. hab. Aurelia Hanganu, secretar ştiinţific general al AŞM); aprobarea structurii subdiviziunilor ştiinţifice ale Institutului de Fitotehnie „Porumbeni” (dr. P. Pârvan); aprobarea finanțării pentru anul 2014 a proiectelor de cercetări științifice fundamentale și cercetări științifice aplicative în derulare; continuarea finanţării proiectelor din cadrul programului de stat „Dezvoltarea competitivităţii şi creşterea economică durabilă în contextul economiei bazate pe cunoaştere, dezvoltării şi integrării regionale şi europene”, coordonator acad. G. Belostecinic (dr. V. Tronciu). O informaţie amplă privind experienţa de evaluare a proiectelor din sfera ştiinţei şi inovării pe plan naţional şi internaţional a fost prezentată dr. M. Calalb.

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM