Academicianul Gheorghe Duca a fost desemnat de Revista VIP-magazin „Omul anului 2013”

2014-02-03
 

Academicianul Gheorghe Duca a fost desemnat de Revista VIP-magazin „Omul anului 2013” pentru ştiinţă. Decernarea premiului a avut loc în cadrul unei gale de premiere, la 30 ianuarie curent. Clasamentul a fost reprezentat de cele mai active personalităţi din domeniile politicii, business-ului, managementului, ştiinţei, sănătăţii, culturii, mass-media etc.

Întrebat fiind care este semnificaţia premiului acordat, acad. Gheorghe Duca, preşedintele AŞM consideră că acest premiu nu este doar meritul său. „Premiul acordat este meritul cumulativ al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, al comunităţii ştiinţifice din Republica Moldova, al performanţei fiecărui cercetător, al fiecărui laborator şi centru de cercetare, dar şi al grupurilor de savanţi care au intrat în competiţie naţională şi internaţională şi au câştigat”, a remarcat acad. Gheorghe Duca. Totodată, academicianul a specificat că acesta este, deopotrivă, o recunoaştere din partea societăţii a schimbărilor care se produc în comunitatea ştiinţifică din Republica Moldova. Or, obţinerea acestui premiu este o dovadă pertinentă că vectorul de dezvoltare a ştiinţei naţionale este corect.

În contextul performanţelor, pentru care s-a făcut remarcat, preşedintele AŞM a precizat că deja de doi ani comunitatea ştiinţifică naţională este asociată la spaţiul european de cercetare, fiind prima ţară din cadrul Parteneriatului Estic care a reuşit să obţină aceleaşi drepturi ca şi statele membre ale UE. Un rezultat deloc de neglijat a fost aprobarea de către Guvern a Strategiei „Moldova Cunoaşterii 2020”, ca una dintre condiţiile obligatorii de conlucrare durabilă cu Uniunea Europeană, iar în timpul cel mai apropiat, la Chişinău, la Academia de Ştiinţe a Moldovei, va avea loc lansarea oficială a Programului Cadru „Orizont 2020”.

Dacă vorbim de aspectul economic al acestor performanţe, acesta a fost conturat prin investiţii făcute de mediul privat în cercetare, a subliniat preşedintele AŞM. Mai mult, într-un an deloc simplu pentru ştiinţă şi comunitatea ştiinţifică, cum a fost 2013, s-a reuşit atragerea unei cofinanţări a proiectelor de 30% din partea mediului de afaceri.

Totodată, preşedintele AŞM a relevat că, comunitatea ştiinţifică a demonstrat şi excelenţă ştiinţifică, realizând proiecte de mare valoare de perspectivă. Printre acestea a remarcat modelul unei generaţii de calculatoare, bazate pe funcţionalitatea celulei, realizat de Institutul de Matematică şi Informatică al AŞM. O altă realizare care merită a fi menţionată este dezvoltarea unei noi viziuni de utilizare a medicamentelor, efectuate de o echipă de cercetători din cadrul Institutului de Chimie al AŞM şi Universităţii de Stat din Moldova, aplicând ştiinţele nanotehnologice care permit noi abordări a bolilor de tuberculoză şi, în perspectivă, de cancer. Asigurarea funcţiei socio-culturale a constituit o prioritate constantă a comunităţii ştiinţifice naţionale. Originalitatea cercetărilor pentru acest segment este redată de studiul fenomenelor literare si folclorice în contextual integrării europene, realizat în cadrul Institutului de Filologie al AŞM, sub egida academicianului Mihai Cimpoi.

Şi dacă la politicieni, pentru a câştiga simpatia contează promisiunea făcută, la oamenii de afaceri – cifrele, la personalităţile din cultură – cuvântul, creaţia, valoarea pentru omul de ştiinţă este cunoaşterea.

Acad. Gheorghe Duca a exprimat onoarea de a se învrednici de premiul „Omul anului”, prin aceasta fiind pusă în valoare cunoaşterea. „Ştiinţa este cunoaşterea organizată”, spunea cândva filosoful Immanuel Kant. Raportând această axiomă la realităţile de azi, societatea trebuie să reprezinte un conglomerat organizat de intelectuali care utilizează ştiinţa ca un motor de a merge înainte. Domnia Sa a reiterat validarea ideii că ştiinţa nu e o problemă în cazul ţării noastre, ci o parte a soluţiei pentru dezvoltarea de mai departe.

Preşedintele AŞM a exprimat mulţumiri tuturor cititorilor VIP-magazin, care l-au votat, conştientizând importanţa promovării cunoaşterii, prin aceasta acordând prioritate ştiinţei.

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM