Cercetătorii germani şi moldoveni – punte între istorie şi prezent

2014-02-07
 

Preşedintele AŞM, acad. Gheorghe Duca a avut, la 4 februarie curent, o întrevedere cu Ambasadorul Germaniei în Republica Moldova, Matthias Meyer, la iniţiativa preşedintelui Parlamentului, Igor Corman. În vizita Sa la AŞM, diplomatul a fost însoţit de doi cercetători din Germania, unul dintre ei fiind dr. Ute Schmidt, autor al cărţii „Nemţii în Basarabia”.

Din partea Academiei de Ştiinţe a Moldovei, la întrevedere au fost prezenţi prim-vicepreşedintele AŞM, acad. Ion Tighineanu, directorul Centrului de Proiecte Internaţionale, dr. Lidia Romanciuc, directorul interimar al Direcţiei Relaţii Externe a AŞM, Viorica Sturza.

În cadrul dialogului, Excelenţa Sa a relatat despre iniţiativa preşedintelui Parlamentului Republicii Moldova, Igor Corman, de a organiza, împreună cu Academia de Ştiinţe a Moldovei şi Ambasada Germaniei în Republica Moldova, o conferinţă ştiinţifică dedicată marcării a 200 de ani de la chemarea pe teritoriul fostei Basarabiei a nemţilor pentru a dezvolta agricultura. Făcând trimitere la relaţiile ştiinţifice şi de prietenie foarte bune ale Germaniei cu Republica Moldova, şeful misiunii diplomatice a exprimat doleanţa de a marca acest eveniment împreună, iar Academia de Ştiinţe va juca un rol foarte important în organizarea acestui eveniment.

Diplomatul german a precizat că evenimentul respectiv va prilejui o suită de manifestări, preconizate pentru începutul lunii mai, 2014. Pe lângă conferinţa ştiinţifică de două zile, se planifică organizarea unei expoziţii care va reflecta aspectul istoric al nemţilor basarabeni cu tema „Urme germane în Republica Moldova – tradiţie şi modernizare 1814-2014”. O parte a expoziţiei va fi dedicată oraşului Chişinău.

Cât priveşte tematica ştiinţifică şi economică, acestea vor fi elucidate în cadrul conferinţei, care va servi drept punte între istorie şi prezent. În cadrul conferinţei vor fi prezentate rapoarte ale cercetătorilor germani şi moldoveni despre istorie, relaţiile economice actuale care s-au stabilit între Moldova şi Germania. De asemenea, va avea loc prezentarea lucrării despre nemţii basarabeni - cartea doamnei dr. Ute Schmidt şi proiectarea unui film documentar. Evenimentele vor avea loc la Chişinău şi au menirea de a aminti despre moştenirea istorică comună moldo-germană.

În contextul celor discutate, preşedintele AŞM a propus ca să fie creat un comitet organizatoric al conferinţei, în componenţa căruia să fie incluse persoane responsabile din cadrul Academiei de Ştiinţe a Moldovei, Ambasadei Germane, Parlamentului Republicii Moldova. Co-preşedinte al comitetului din partea AŞM a fost propus acad. Ion Tighineanu, prim-vicepreşedinte al AŞM.

Diplomatul german a mulţumit preşedintelui AŞM pentru timpul oferit acestor discuţii şi pentru sugestiile propuse vizavi de organizarea acestui eveniment important atât pentru partea germană, cât şi cea moldavă.

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AȘM