Conferinţa ştiinţifică consacrată comemorării a 75 de ani de la naşterea academicianului Mihail Dolgan

2014-02-06

La 6 februarie 2014, Institutul de Filologie al AŞM a organizat Conferinţa ştiinţifică consacrată comemorării a 75 de ani de la naşterea academicianului Mihail Dolgan, profesor universitar, critic şi istoric literar.

Evenimentul a fost deschis de către dr. hab. Vasile Bahnaru, directorul Institutului de Filologie al AŞM, care a exprimat regretul şi tristeţea de a vorbi despre acad. Mihail Dolgan la trecut. Domnia Sa a menţionat două calităţi pe care le-a avut protagonistul şi pentru care nu trebuie să nu fie uitat. „Prima e hărnicia deosebită, prin care s-a manifestat pe tot parcursul activităţii sale. Este vorba despre cele peste 50 de cărţi scrise şi editate, circa 900 de studii, articole, cronici. A doua calitate este cea de interpret estetician al literaturii”, a relevat directorul, venind totodată, cu îndemnul de a valorifica lucrările sale.

Un cuvânt de salut din partea conducerii AŞM, a adus secretarul ştiinţific general, Aurelia Hanganu, care a exprimat că a avut bucuria de a fi discipol al acad. Mihai Dolgan, avându-l personal în faţă, în sala de curs, dar şi prin manualele care le-a scris pentru cei care încercă să pătrundă în ştiinţa literaturii. A relevat efortul şi tenacitatea de a promova principiile la care ţinea şi volumul enorm de muncă. „Acad. Mihail Dolgan va rămâne în calitatea lui de profesor şi pentru celelalte generaţii de studenţi, măcar prin acele cărţi pe care le-a lăsat în bibliotecile universităţilor”, a încheiat Domnia Sa.

O comunicare pe tema „Grigore Vieru în viziunea criticului Mihail Dolgan”, a prezentat acad. Mihai Cimpoi, menţionând culegerea de studii didactice şi anume volumul „Grigore Vieru adevărat”, editat într-un tiraj mic. „Grigore Vieru l-a fermecat, fiindcă este vorba şi de o critică empatică, critică prin care nu doar explică şi analizează, ci se apropie într-un fel sufleteşte de structura lui Grigore Vieru, de fiinţa lui”. Acad. Mihai Cimpoi a venit cu iniţiativa ca acest volum să fie reeditat şi difuzat în sistemul bibliotecar pentru a putea ajunge în mâna cititorului.

M. c. Nicolae Bileţchi a prezentat comunicarea „Adevărul vieţii şi transfigurarea lui artistică în critica lui Mihai Dolgan”, relevând calităţile de literat ce le-a observat încă din anii studenţiei. „L-am văzut atunci ca fiind poet în suflet, poet aparte, cu nuanţă critică bine conturată”, a evidenţiat raportorul.

Un raport cu genericul „Mihail Dolgan – strategiile admiraţiei”, a expus dr. hab. Alexandru Burlacu, în care a remarcat paradoxurile la nivel de expresie oximoronică, la nivel de enunţ şi la nivel de structurare a discursului. „Criticul cultivă deliberat, paradoxul acesta constituind o modalitate eficientă pentru exprimarea admiraţiei”, a conchis vorbitorul.

În comunicarea „Mihail Dolgan – cercetări eminescologice”, dr. hab. Ion Ciocanu a relevat o serie de lucrări, în care acad. Mihail Dolgan a scris despre metaforă ca instrument de cunoaştere estetică a realităţii, problema şi metafora „complexităţii”, marginalii la metafora eminesciană, semnificaţia epitetului „dulce” în poezia lui Eminescu.

Omagii şi evocări au prezentat m.c. Nicolae Dabija, dr. hab. Anatol Eremia, dr. Maria Cosniceanu.

În încheierea manifestării ştiinţifice a luat cuvântul fiica protagonistului, Lilia Dolgan care a exprimat mulţumiri organizatorilor pentru că l-au pomenit pe tatăl ei şi a menţionat că îi lipseşte bunătatea lui.

Zinaida Marin,
Centrul Media al AŞM