Şedinţa Consiliului Suprem pentru Ştiinţă şi Dezvoltare Tehnologică din 20 februarie

2014-02-20
 

La 20 februarie 2014 a avut loc şedinţa ordinară a Consiliului Suprem pentru Ştiinţă şi Dezvoltare Tehnologică. La şedinţă au participat membrii CSŞDT, coordonatorii secţiilor de ştiinţe, şefii de direcţii ai aparatului CSŞDT al AŞM, membrii colectivelor Agenţiei de Inovare şi Transfer Tehnologic (AITT) şi Centrului pentru Finanţarea Cercetărilor Fundamentale şi Aplicative (CFCFA).

Unul din primele subiecte de pe agenda şedinţei a fost audierea Raportului Comisiei de concurs cu privire la candidaturile la funcţia de preşedinte al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, prezentată de preşedintele Comisiei de concurs, acad. Valeriu Rudic. Raportorul a informat despre examinarea, în cadrul şedinţei din 17 februarie curent, a dosarelor depuse de următorii candidaţi – academicianul Leonid Culiuc, directorul Institutului de Fizică Aplicată al AŞM; academicianul Valeriu Pasat, cercetător ştiinţific principal la Institutul de Istorie al AŞM; academicianul Gheorghe Duca, preşedintele în exerciţiu al AŞM şi academicianul Valeriu Canţer, preşedintele Consiliului Naţional de Acreditare şi Atestare. Comisia a propus Consiliului Suprem pentru Ştiinţă şi Dezvoltare Tehnologică înregistrarea candidaţilor nominalizaţi pentru participare în concurs. Plicurile în care se conţine programul de activitate pentru anii 2014-2020, elaborat de candidaţi vor fi deschise la 17 martie 2014, în prezenţa pretendenţilor la funcţia de preşedinte al AŞM, schiţele de program fiind plasate pe portalul AŞM pentru a fi aduse la cunoştinţă comunităţii ştiinţifice.

Membrii CSŞDT a audiat informaţia privind aprobarea Planului de acţiuni în vederea realizării recomandărilor Curţii de Conturi în rezultatul auditului gestionării finanţelor publice şi patrimoniului de stat de către AŞM şi unele organizaţii din sfera ştiinţei şi inovării din subordine în perioada anilor 2009-2012, prezentată de m.c. Ion Guceac, vicepreşedinte al AŞM. În prezentarea sa, raportorul a specificat că în perioada anului 2012-2013 AŞM şi o serie de instituţii subordonate au fost supuse auditului. Acesta s-a desfăşurat în cadrul a 11 entităţi dintre care CSŞDT, Institutul de Fizică Aplicată, Institutul de Chimie, Institutul de Energetică, Institutul de Protecţie a Plantelor şi Agricultură Ecologică, Institutul de Economie şi Statistică, Agenţia de Inovarea şi Transfer Tehnologic, Centrul Finanţare Proiectelor Fundamentale şi Aplicative, Institutul de Dezvoltare a Societăţii Informaţionale, Centrul Proiecte Internaţionale, Consiliul Consultativ de Expertiză. În baza auditului au fost formate mai multe constatări, propuneri şi obiecţii, cele mai relevante fiind aduse la cunoştinţă membrilor CSŞDT. Membrii CSŞDT au luat act de informaţia prezentată şi au aprobat Planul de acţiuni în vederea realizării recomandărilor Curţii de Conturi.

În cadrul şedinţei au fost audiat şi aprobat Raportul privind activitatea Centrului pentru Finanţarea Cercetărilor Fundamentale şi Aplicative în anul 2013 (raportor, dr. ahb. Vasile Tronciu, director CFCFA); Raportul privind activitatea Agenţiei pentru Inovare şi Transfer Tehnologic în anul 2013 (raportor, Roman Chirca, director AITT). Directorul AITT a prezentat, de asemenea, informaţia Cu privire la organizarea concursului „Cel mai bun elev inovator", ediția a VII-a, 2014; Cu privire la aprobarea contractului-tip de finanțare a proiectelor de inovare și transfer tehnologic pe anul 2014; Cu privire la acordarea statutului de rezident companiei SRL „Vaptos” în cadrul Parcului Științifico-Tehnologic „Academica”. O altă problemă de pe agenda de lucru a fost cu privire la lansarea concursului proiectelor în cadrul Programului AŞM -STCU Iniţiative Comune de Cercetare-Dezvoltare (Centrul Proiecte Internaţionale), raportată de dr. Alfreda Roşca.

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM