Nanocapsule contra tuberculozei

2014-02-27

Un grup de cercetători din Centrul Chimie Fizică și Nanocompozite al Institutului de Chimie al AŞM (dr. hab. Fliur Macaev, dr. Veaceslav Boldescu, acad. Gheorghe Duca) au creat structuri chimice noi - nanocapsule care pot fi utilizate cu mult mai efectiv decât cele existente pentru tratarea tuberculozei.

Actualmente, un alt grup de cercetători sub conducerea dr. Valeriu Crudu din Laboratorul Microbiologia și Morfologia Tuberculozei al Institutului de Ftiziopneumologie „Chiril Draganiuc” efectuează testări biologice de activitate ale acestor compuși.

Invenția a fost realizată în cadrul proiectului „Nano-încapsularea remediilor antituberculoase pentru transport la ţintă” finanțat în cadrul unui program susținut de USA, Canada, Suedia, Ucraina (STCU) și Moldova (AȘM).

Spre deosebire de remediile antituberculoase utilizate până în prezent în medicină, nanocapsulele obținute pot ajunge mai ușor la bacteriile tuberculozei în organism. Este o tehnologie nouă, care protejează de deteriorare țesutul fin al plămânului. La locul de acțiune, nanocapsula eliberează substanța medicamentoasă și o face disponibilă pentru acțiune asupra bacteriei. În același moment, ciclodextrinele libere acționează distructiv asupra micobacteriei, captând în cavitățile lor părțile componente ale acesteia (Fig. 1).

 Fig. 1. Mecanismul de acțiune al nanocapsulelor formate din ciclodextrine și substanțe antituberculoase

Rezultatele obținute în cadrul testărilor preclinice ale activității compușilor cercetați au demonstrat că natura ciclodextrinei cu care se asociază compusul obținut influențează activitatea antituberculoasă a acestuia. Astfel, prin combinarea diferitor ciclodextrine cu substanțe biologic active cu un potențial antimicobacterian înalt, a fost posibilă obținerea unor remedii antituberculoase noi cu activitate crescută și toxicitate redusă.

Dr. Veaceslav Boldescu, Institutul de Chimie al AȘM
tel.: 022 73 97 58
email: [email protected]