Colocviul științific „Originalitatea lui Ion Creangă şi locul său printre povestitorii europeni”

2014-03-04

La 3 martie 2014, la AŞM, a avut loc Colocviul științific „Originalitatea lui Ion Creangă şi locul său printre povestitorii europeni”, organizat de Institutul de Filologie în cadrul florilegiului de activităţi Zilele Creangă, program duplex Iaşi-Chişinău, ediţia a IV-a.

Evenimentul a fost deschis de către dr. hab. Vasile Bahnaru, director al Institutului de Filologie al AŞM, care a salutat prezenţa preşedintelui Comitetului organizatoric al Zilelor Creangă Claudia Balaban, director Biblioteca Naţională pentru Copii, Daniel Corbu, organizator de la Iaşi, Valentin Tăpălaru, director Bojdeuca „Creangă” de la Iaşi, Constantin Parascan, scriitor, autor al unor lucrări consacrate operei şi vieţii lui Creangă.

Dr. hab. Aurelia Hanganu, secretar ştiinţific general al AŞM, a transmis un cuvânt de salut din partea conducerii AŞM, remarcând tradiţia frumoasă a Institutului de Filologie de a participa la marcarea Zilelor Creangă. „Originalitatea lui Ion Creangă şi locul său printre povestitorii europeni este o temă interesantă şi actuală, iar evenimentul de astăzi este o ocazie de a vorbi despre spiritualitatea, cultura şi gândirea românească”, a specificat Domnia Sa.

În continuarea manifestării ştiinţifice au fost prezentate o serie de comunicări în care a fost definită opera lui Creangă. Astfel, dr. hab. Alexandru Burlacu a prezentat comunicarea „Ion Creangă în expunere intertextuală”, în care a specificat că cei mai reprezentativi scriitori basarabeni precum Vasile Vasilache, Aureliu Busuioc, Vladimir Beşleagă, Ion Druţă, Spiridon Vangheli cu o bună memorie a folclorului, stabilesc relaţii intertextuale în memoria lui Creangă la nivel de expresie, motoo-uri, citate ascunse, la nivel de imitaţie a spectacolului existenţial spuse într-o cheie general umană şi realistă.

Cerc. şt. Miroslava Luchiancicova a expus raportul „În căutarea identităţii sau întoarcerea lui Ivan Turbincă”, în care i-a găsit mai multe similitudini personajului central cu ostaşul sovietic.

Cerc. şt. Ludmila Şimanschi a comunicat „Mizele autoironiei în scriitura crengiană”, în care a evidenţiat autoironia internă în mai multe poveşti, prin care avatarul scriitorului se raportează la el însuşi. „La Creangă discursul specular-auto reprezentativ enunţă o exactă evaluare a sinelui comportând o considerabilă cantitate de simţ al umorului”, a specificat raportoarea.

În cadrul evenimentului a fost organizată şi o expoziţie de carte.

Centrul Media al AŞM