Noutate editorială despre istoria şi numismatica bizantină

2014-03-09
 

Istoricul Sergiu Mustaţă a lansat cel mai recent studiu de numismatică bizantină - „Moneda bizantină în regiunile carpato-nistrene în secolele VI-X”, prima lucrare de sinteză despre monedele bizantine, apărute în perioada medievală timpurie.

La evenimentul lansării au participat Gheorghe Postică, viceministrul Culturii, m.c. Ion Guceac, vicepreşedinte interimar al AŞM, Ana Boldureanu şi Ion Tentiuc, Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei, dr. Sergiu Matveev şi dr. Emil Dragnev, Universitatea de Stat din Moldova, istorici, arheologi, studenţi.

Istoricul şi arheologul Gheorghe Postică, viceministrul Culturii, a subliniat importanţa monografiei, apreciind profunzimea cercetărilor efectuate de către autor în abordarea acestei probleme, care s-au soldat cu publicarea unei monografii de excepţie, dedicate monedei bizantine din spaţiul carpato-nistrean. Viceministrul Culturii a remarcat, totodată, şi ţinuta poligrafică excepţională a lucrării, apreciind curajul şi perseverenţa autorului de a edita un asemenea volum.

Salutând apariţia lucrării, dr. Emil Dragnev a felicitat autorul pentru o dublă realizare - pentru că a scris o carte, dar şi pentru că a făcut o carte, subliniind că uneori nu se ştie ce ia mai mult timp cercetătorului - scrierea sau facerea cărţii. Istoricul a exprimat bucuria şi pentru faptul că odată cu apariţia unei asemenea lucrări, bizantologia din Republica Moldova prinde un alt contur, mai material, mai cu pondere şi nu este departe momentul când va fi prezentată o bibliografie a realizărilor de la noi din republică care s-ar înscrie perfect în acest domeniu.

Dr. Ana Boldureanu, de la Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei, a specificat că aceasta nu este doar o lucrare de numismatică, este o lucrare, în care sunt utilizate foarte multe concluzii ce vizează istoria, arheologia. Pentru Domnia Sa, ca şi pentru alţi numismaţi practicieni, cei care lucrează nemijlocit cu monedele, cei care identifică şi pun în circuitul ştiinţific descoperirile monetare, cartea este una foarte importantă, şi asta pentru că rezultatele activităţii respective vor putea fi utilizate de cercetătorii în lucrările lor de sinteză, societatea prin aceste cărţi apreciind cu adevărat rolul cercetătorilor din acest domeniu.

Făcând referinţe asupra volumului, arheologul şi numismatul Sergiu Matveev a exprimat opinia că aceste monede care vor fi prezentate pe paginile istoriei,  vor servi un instrument real şi vor avea un sens de bună practică atât pentru studenţii de la Universitatea Pedagogică, cât şi pentru alte instituţii, unde studenţii încearcă să înţeleagă procesele complicate economice care sunt în legătură directă cu viaţa politică şi socială.

Autorul monografiei, dr. Sergiu Mustaţă a mulţumit participanţilor la eveniment, dar şi tuturor vorbitorilor pentru aprecierile expuse. Protagonistul mărturiseşte că la această carte a istoriei a lucrat între 2006-2008, dar din 2008 până în 2014 „s-a chinuit” s-o editeze. „Este o carte despre bani, însă despre banii istorici şi nu întâmplător este vorba de Bizanţ, deoarece afilierea noastră, istoria noastră are tangenţe cu istoria bizantină, în special, în domeniul bisericii, culturii şi moneda bizantină este atestată şi pe teritoriul Republicii Moldova”, subliniază istoricul, precizând că moneda abordată în complexitatea ei este o istorie nemărginită, iar noi, deseori, o abordăm doar ca o unitate de schimb.

Pentru realizarea acestei lucrări, care a mai fost numită drept „Mic tratat de numismatică”, istoricul Sergiu Musteaţă s-a documentat în muzeele din Republica Moldova, România, Ucraina, nu mai puţin importantă fiind şi colaborarea cu colegii din Washington.

Moneda bizantină în regiunile carpato-nistrene în secolele VI-X este o carte care se adresează atât cercetătorilor, studenţilor de la facultăţile de istorie, colecţionarilor, cât şi publicului larg interesat de istoria şi numismatica bizantină. Au fost cercetate 592 de emisiuni monetare din perioada cuprinsă între domniile împăraţilor Anastasius (491-518) şi Vasile II (976-1025), studiul fiind însoţit de un număr solid de tabele, diagrame, hărţi, fotografii, histograme care ilustrează mai convingător fluctuaţia monedei bizantine pe piaţă, demonetizarea acesteia, relaţiile dintre Imperiu şi popoarele migratoare etc.
 

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM