Condoleanțe

2014-03-12

13.11.1949 ― 10.03.2014

Academia de Științe a Moldovei anunţă cu adâncă tristeţe că la 10 martie 2014, la vârsta de 64 de ani, a decedat savantul informatician Iurie ROGOJIN, doctor habilitat în informatică, profesor universitar, specialist notoriu în domeniul informaticii teoretice, fondator al şcolii moldovenești de calcul biologic.

Iurie Rogojin s-a născut la 13 noiembrie 1949, în oraşul Berdicev, Ucraina. A absolvit şcoala medie din or. Bălţi în 1967. Primii doi ani de studii i-a făcut la Universitatea de Stat din Chişinău, Facultatea de fizică şi matematică, apoi, urmându-și profesorul, care l-a făcut să indrăgească informatica teoretică, dr. Marc Bușko-Juc, dumnealui s-a transferat pentru a-și continua studiile la Universitatea de Stat din Kubani, Krasnodar, Rusia. În anul 1971 a absolvit universitatea, unde timp de patru ani a activat în calitate de lector. Din noiembrie 1975, până în octombrie 1978, și-a făcut studiile la doctorantura Institutului de Matematică al AŞM. După absolvirea doctoranturii dl Iu. Rogojin a fost angajat la IMI AŞM, în calitate de colaborator ştiinţific inferior, parcurgând ulterior toate treptele ierarhice până la cercetător principal. În anul 1981 i-a fost încredințată formarea și conducerea unui laborator de subordonare dublă: IMI AȘM și Institutul de cercetări științifice în domeniul tehnicii de calcul – o experiență inedită în istoria IMI, pe care dumnealui a realizat-o cu succes.

În anul 1981 a susţinut teza de doctor „Maşini Turing universale” la specialitatea „Cibernetica matematică”, la Centrul de Calcul al Academiei de Ştiinţe a Uniunii Sovietice din Moscova, Rusia. Rezultatele tezei, dar și cele obţinute mai târziu, care se referă la maşinile Turing mici, au devenit notorii, fiind incluse în multe monografii şi manuale ce ţin de informatica teoretică.

În perioada anilor 1995-1997 a activat în calitate de secretar ştiinţific al Secţiei de ştiinţe tehnice a AȘM, revinind definiv la Institutul de Matematică și Informatică AȘM, unde a lucrat până la ultima suflare.

Din anul 1995 dl Iurie Rogojin se implică activ în diverse proiecte internaționale: conferințe, cercetări, granturi de mobilitate etc. Interesele științifice ale dumnealui se înclină tot mai mult spre modele formale de calcul bazate pe principii bilologice – domeniu absolut nou, în care dânsul a fost unul din pionierii cercetării.

În anul 2000, dl Iurie Rogojin a susţinut teza de doctor habilitat în domeniul informaticii teoretice cu titlul „Despre modele formale de calculatoare şi calcul”, la Universitatea de Stat Lomonosov din Moscova, Rusia, la Facultatea de matematică de calcul şi cibernetică.
Dl Iurie Rogojin a fost conducător al unui șir de proiecte internaţionale în domeniul modelelor formale de calcul (INTAS, NATO, MRDA/CRDF, STCU, FP5 etc.).

A avut o serie de granturi de mobilitate, oferite de Guvernul Franței și programul Marie Curie al Comisiei Europene, în baza cărora a efectuat cercetări și a ținut cursuri la Universitatea Metz, Franța și Universitatea Rovira i Virgili din Tarragona, Spania, aflându-se în aceste țări mai bine de patru ani.

Dr. hab Iurie Rogojin a fost, incontestabil, unul dintre specialiştii lideri în domeniul informaticii teoretice. Interesele ştiinţifice ale Domniei Sale s-au axat asupra cercetării şi elaborării calculatoarelor şi modelelor de calcul netradiţionale (moleculare, cuantice), de asemenea, asupra calculelor universale. În lucrările din domeniul minimizăriii mașinelor universale rezultatele lui Iurie Rogojin se situează alături de cele care aparțin unor somități precum Claude Shannon și Marvin Minsky. Din cele peste 160 de lucrări ştiinţifice, circa o jumătate sunt publicate în cele mai prestigioase reviste de specialitate în informatica teoretică ale editurilor Elsevier, Springer etc.

Dl Iurie Rogojin a contribuit mult prin munca sa la organizarea şi dezvoltarea cercetărilor în domeniul informaticii teoretice, precum şi la pregătirea cadrelor, fiind recunoscut ca un bun profesor, ţinând, în anii 1981 – 2000, cursuri speciale la teoria algoritmilor și modele formale de calcul la Universitatea de Stat a Moldovei. De asemenea, în calitate de profesor invitat, a predat la Universitatea din Metz, Franţa, cursuri speciale de modele formale de calcul (2001) şi teoria construirii compilatoarelor (2002 -2003). Sub conducerea dumnealui au susținut cu succes tezele de doctor 2 doctoranzi, unul dintre care a susținut ulterior și teza de doctor habilitat.

Dr. hab. Iurie Rogojin a fost devotat total informaticii teoretice şi a propagat ideile, frumuseţea, actualitatea şi importanţa ei, ceea ce i-a adus respectul profund şi recunoştinţa comunităţii ştiinţifice, îndeosebi, a celor care cercetează modelele formale de calcul atât în Moldova, cât şi peste hotarele ţării. În cadrul Institutului de Matematică și Informatică AȘM a format un grup de cercetare, care a reușit să se afirme pe plan internațional, dovadă fiind și găzduirea conferinței internaționale de calcule cu membrane, ediția a XIV, care a avut loc în august 2013, la Chișinău. Grație rezultatelor obținute, cu participarea și sub conducerea prof. Iurie Rogojin, Moldova a devenit unica țară din spațiul post-sovietic, care este membru al Consorțiului European de Calcule Moleculare.

Ne va lipsi talentul dumnealui, optimismul, capacitatea de a lupta și a învinge. Nu a reușit să învingă doar un singur lucru – crunta și nemiloasa boală.

În aceste clipe cernite suntem alături de rudele, prietenii şi colegii, celui care a fost doctorul habilitat, profesorul universitar Iurie ROGOJIN, exprimându-le sincere condoleanţe şi sentimente de profundă compasiune.

Fie-i ţărâna uşoară şi Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Acad. Gheorghe Duca, acad. Ion Tighineanu, m.cor. Ion Guceac, acad. Vladimir Arnautov, m.cor. Constantin Gaindric, acad. Petru Soltan, acad. Mitrofan Ciobanu, acad. Aurelian Gulea, dr.hab. Svetlana Cojocaru, dr.hab. Leonid Voloșciuc, dr.hab. Alexandru Șubă, dr.Constantin Ciubotaru