Conferinţa de presă privind lansarea oficială a Programului Cadru Orizont 2020 pentru ţările Parteneriatului Estic

2014-03-17
 

Astăzi, 17 martie 2014, Republica Moldova, alături de cele cinci ţări membre ale Parteneriatului Estic, a lansat oficial Programul Cadru pentru Cercetare şi Inovare al Uniunii Europene ,,Orizont 2020’’.

Cu ocazia evenimentului de lansare, la Academia de Ştiinţe a Moldovei, a avut loc o conferinţă de presă, susţinută de preşedintele interimar al AŞM, acad. Ion Tighineanu, academicianul Gheorghe Duca, preşedintele Comitetului Naţional de asociere la Programul Cadru „Orizont 2020” şi domnul Robert-Jan Smits, Director General al Directoratului Comisiei Europene pentru Cercetare şi Inovare, aflat pentru prima dată în Republica Moldova.

În cadrul conferinţei, acad. Gheorghe Duca a exprimat mulţumire Comisiei Europene, în special, Directoratului General de Cercetare şi Inovare, care a susţinut iniţiativa de a organiza acest eveniment la Chişinău, prin aceasta încurajând dialogul cu ţările Parteneriatului Estic. Domnia Sa a reiterat că Republica Moldova a fost prima şi unica ţară din Parteneriatul Estic, care a deţinut statutul de stat asociat la programul precedent, Programul Cadru 7 (PC7), un statut similar propunându-şi şi pentru Orizont 2020. Preşedintele Comitetului Naţional de asociere la actualul Program a constatat cu satisfacţie caracterul avansat al negocierilor, fiind susţinut în acest sens de echipa Directorului General, dl Smits. „Prin asociere dorim să consolidăm integrarea comunităţii ştiinţifice în Spaţiul European de Cercetare şi, într-un final, să contribuim la integrarea Republicii Moldova în UE”, a declarat acad. Gheorghe Duca, specificând că în PC7, Moldova a demonstrat o dinamică pozitivă de participare. Cercetătorii au câştigat cca 50 proiecte, contribuţia financiară a UE pentru participanţii din Moldova fiind de 70 de milioane de lei. Totodată, acad. Gheorghe Duca a subliniat contribuia Preşedinţiei, Parlamentului, Guvernului şi întregii comunităţi ştiinţifice din Republica Moldova în procesul de asociere la Orizont 2020.

Domnul Robert-Jan Smits, Director General al Directoratului Comisiei Europene pentru Cercetare şi Inovare a exprimat deosebita plăcere de a se afla în Republica Moldova, fiind impresionat de ospitalitatea, deschiderea, disponibilitatea şi prietenia care au fost demonstrate de oamenii din Republica Moldova. Comisia Europeană, a menţionat înaltul oaspete, consideră că regiunea Parteneriatului Estic reprezintă un model de cooperare de succes. În acest context, Moldova s-a manifestat pozitiv în Programul precedent, a beneficiat de statut de ţară asociată, pe care l-a valorificat, de asemenea, cu succes. Demnitarul european a exprimat certitudinea că, Republica Moldova urmează să obţină şi în cadrul actualului Program acelaşi statut, în acest sens, pe parcursul vizitei în ţara noastră, vor avea loc întrevederi cu autorităţile competente din Republica Moldova, în cadrul cărora se va discuta procesul de asociere în cadrul Programului Orizont 2020.

Într-o altă ordine de idei, oficialul a remarcat că evenimentul de azi reprezintă o oportunitate de a face un schimb de păreri asupra cercetării si inovării în cadrul programelor europene, subliniind că nicio ţară nu poate să prospere cu adevărat fără a avea o dezvoltare economică bazată pe cunoaştere. Dacă dorim să găsim mai multe soluţii pentru problemele energetice, pentru schimbările climaterice sau sistemul de transport, noi trebuie să investim în ştiinţă şi inovaţii, a specificat oficialul european.

Preşedintele interimar al AŞM, acad. Ion Tighineanu a expus mai multe aspecte ce vizează importanţa şi semnificaţia participării în Programul Orizont 2020 a comunităţii ştiinţifice din ţara noastră. În primul rând, a precizat acad. Ion Tighineanu, va fi adusă în Republica Moldova excelenţa în cercetarea ştiinţifică, va fi învăţată arta de a implementa rezultatele ştiinţifice în practică, de a comercializa noile tehnologii, noile materiale, noile dispozitive, de a interacţiona cu întreprinderi şi companii industriale relevante din Europa de Vest, fiind, totodată, abordate serioase provocări sociale. În final, participarea ţării noastre în acest Program va permite crearea unei economii durabile şi edificarea unei societate bazată pe cunoaştere. „Pentru noi este foarte important acest lucru, deoarece piaţa noastră este foarte mică, iar prin conlucrare în consorţii cu parteneri din ţările UE vom reuşi să soluţionăm multe probleme legate de comercializarea rezultatelor ştiinţifice şi promovarea transferului tehnologic”, a afirmat preşedintele interimar al AŞM.

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM