Apelul membrilor Sfatului Academicienilor al AŞM

2014-03-18

Să fim demni de Templul Ştiinţei

Noi, membrii Sfatului Academicienilor al AŞM, conştientizând semnificaţia etapei pe care o parcurge Academia de Ştiinţe a Moldovei, însoţită de unele încercări de denigrare a imaginii ei, după anunţarea concursului pentru alegerea preşedintelui, şi întrucât aceasta priveşte nu numai viitorul celui mai înalt for ştiinţific, dar şi al ştiinţei naţionale în general, am considerat de datoria noastră morală să ne adresăm mediului academic, celui universitar şi întregii societăţi cu rugămintea de a manifesta înţelepciune, toleranţă şi abţinere de la acţiuni ce ar provoca dispersarea şi polarizarea comunităţii ştiinţifice.

Este incontestabil faptul că succesul dezvoltării durabile, prosperitatea unor ţări - în special ale celor care nu dispun de resurse naturale suficiente, surse energetice, iar suprafeţele latifundiare sunt strict limitate - este determinat de nivelul potenţialului ştiinţific şi de iscusinţa consolidării eforturilor comunităţii ştiinţifice spre rezolvarea problemelor stringente ale societăţii.

In această ordine de idei, menţionăm că în ultimii ani comunitatea ştiinţifică din ţară, beneficiind de condiţii relativ satisfăcătoare de activitate create în ultimul deceniu, a înregistrat rezultate ştiinţifice apreciate la nivel naţional şi internaţional, obţinute în urma susţinerii de către conducerea republicii şi ranforsării de către Consiliul Suprem pentru Ştiinţă şi Dezvoltare Tehnologică a eforturilor oamenilor de ştiinţă, indiferent de apartenenţa lor instituţională.

Necesitatea acestei consolidării este cu atât mai actuală în condiţiile de asociere a comunităţii ştiinţifice din Republica Moldova la programele comunitare europene de cercetare, când ţara se află în proces de aderare la Uniunea Europeană.

În ultimul timp, în mass-media se observă tentative de defăimare a activităţii Academiei, susţinute şi de unii membri ai AŞM, ceea ce afectează imaginea Academiei. Se pune la îndoială opinia Comisiei juridice a Parlamentului referitor la interpretarea legislaţiei în problema alegerii preşedintelui AŞM, chiar şi de unii contracandidaţi.

Recunoaştem că, în condiţiile unei societăţi democratice, fiecare membru al acesteia are dreptul să-şi exprime părerea. Aceasta însă nu trebuie să afecteze imaginea Academiei, onoarea şi demnitatea membrilor ei. Paradoxal, se ajunge la situaţia în care nu sunt luate în considerare principiile de organizare şi funcţionare a AŞM ca instituţie cu statut special, apelându-se la poziţia unor persoane absolut străine vieţii academice, care îşi permit să impună comunităţii ştiinţifice cum să procedeze în campania electorală a preşedintelui AŞM.

Noi sugerăm comunităţii ştiinţifice, membrilor AŞM şi în mod expres pretendenţilor la funcţia de preşedinte al AŞM să desfăşoare o campanie corectă, onestă, tolerantă în care să vină cu propuneri constructive de dezvoltare şi fortificare a Academiei de Ştiinţe.

Comunitatea ştiinţifică aşteaptă de la fiecare pretendent la postul de preşedinte al AŞM o autoevaluare a capacităţilor manageriale, o analiză adecvată a situaţiei în diverse domenii ale ştiinţei şi soluţii care ar satisface cerinţele cercetătorului şi ale ţării.

Membrii Sfatului Academicienilor al AŞM:

Acad. Teodor Furdui, acad. Nicolae Andronati, mem. cor. Anatol Ciobanu, acad. Mitrofan Cioban, acad. Mihai Cimpoi, acad. Eugen Doga, mem. cor. Sergiu Dimitrachi, acad. Alexandru Roşca, acad. Simion Toma, acad. Gheorghe Ţâbârnă.