Sofia, Drochia: Aşa, da! Forum ştiinţific la Muzeul satului

2014-03-20
 

La 14 martie 2013, Consiliul raional Drochia a declarat Anul Iulian Filip în localitățile drochiene. La 14 martie curent, la Drochia s-au desfăşurat o serie de manifestări legate de încheierea Anului Iulian Filip.

În contextul evenimentului, la Muzeul din Sofia, satul de baştină al poetului, scriitorului, dramaturgului, folcloristului, graficianului, doctorului în filologie, Iulian Filip, a avut loc o Conferința științifică cu genericul Șantiere patrimoniale sofiene, la care au participat președintele interimar al Academiei de Ştiințe a Moldovei, acad. Ion Tighineanu (sofian și el), acad. Mihai Cimpoi, viceprim-ministrul Tatiana Potâng, ministrul Mediului, Gheorghe Șalaru, viceministrul Culturii, Igor Șarov, poetul Ianoș Țurcanu, omul de cultură Gabi Păunescu (Târgoviște, România), alte personalităţi din domeniul culturii şi artei.

Preşedintele interimar al AŞM, acad. Ion Tighinenau, a adresat felicitări iniţiatorilor, organizatorilor acestei manifestări cultural-ştiinţifice, dar şi protagonistului Iulian Filip, care s-a făcut atât de îndrăgit nu doar de sofieni, nu doar de locuitorii Drochiei, dar şi de întreaga ţară. În luarea sa de cuvânt, sofianul Ion Tighineanu s-a referit la istoria satului, cărturarii și personalitățile emblematice ale satului, cu titlu special vorbind despre istoria școlilor sofiene.

Academicianul Mihai Cimpoi a prezentat o comunicare despre scriitorii din Sofia - Lidia Istrati, Valeria Grosu, Boris Schițco, actorii Iulian Codău, Iulian Pâslaruc, pictorul Vasile Toma. Criticul literar a prefaţat vorbele de bine ale lor despre Iulian Filip, în stilul care-l caracterizează, cu un portret propriu. Totodată, președintele Centrului de Carte și Cultură Românească, acad. Mihai Cimpoi, a oferit o donație importantă de carte.

Camertonul valoric al Conferinței l-a constituit comunicarea arheologului Veceslav Bigbaev, intitulată Șantier arheologic Cucuteni pe moșia Sofiei, prezentând informații și ilustrații fotografice şi video inedite despre căutările, constatările și mostrele de ceramică din îndepărtata civilizație cucuteni-tripolie. Mai mult, autorul comunicării s-a angajat să organizeze pentru Muzeul Sofiei o expoziție Cucuteni pe măsura importanței europene a șantierului cucuteni de aici.
Întemeierea Sofiei i-a revenit comunicării monografului satului Sofia, directorului tipografiei Academiei de Științe, Valeriu Schițco (sofian şi el).

În contextul valorificării acestui patrimoniu, dar și al potențialului de creație al sofienilor, viceprim-ministrul Tatiana Potâng a sugerat lansarea unui festival de poezie, cântece, teatru la Sofia pe baza creației scriitorilor şi actorilor sofieni. Iar pentru că autoritățile drochiene au lansat o inițiativă atât de originală, organizând Anul Iulian Filip, doamna Tatiana Potând le-a sugerat să inițieze şi un însemn, o columnă de marcaj aparte, la intrarea în satele cu oameni de artă.

Un laudatio în adresa poetului Iulian Filip, dar și tuturor scriitorilor, actorilor, pictorilor, muzicienilor sofieni a rostit viceministrul Culturii, Igor Șarov, iar ministrul Mediului, Gheorghe Șalaru a remarcat cultul izvoarelor la Sofia și numărul impresionant de fântâni (circa 2000) la baștina Filipilor fântânari și a propus umărul pentru amenajarea câtorva fântâni în formula complexă propusă de poetul Iulian Filip în unul din proiectele sale.

Poetul Ianoș Țurcanu (din Pelenia vecină), prietenul pe distanță lungă a lui Iulian Filip, a vorbit despre întâlnirile din Anul Iulian Filip, la care a fost alături de protagonist în mai multe sate din raionul Drochia, oferind donații importante de carte din partea Centrului de Carte și Cultură Românească, președinte de onoare al căruia este acad. Mihai Cimpoi. Primarul Sofiei Tudor Rusu și-a exprimat satisfacția de a fi părtaşul unui atare eveniment științific la Sofia și a asigurat asistența că administrația locală își va pune umărul la câte se preconizează.

În cadrul evenimentului au mai intervenit Alexandra Nelipovschi, directorul Muzeului, criticul de artă Tudor Bragă, Gabi Păunescu (Târgoviște, România) ş.a.

O surpriza neașteptată s-a produs la Biblioteca raională din Drochia, care, după renovare, s-a ales, conform deciziei Consiliului raional Drochia, cu numele lui Iulian Filip. Manifestarea a inclus întâlniri cu poetul şi în alte localităţi ale raionului, licee, finalul fiind rezervat revenirii la baştină, nuanțat de întâlnirea cu tatăl poetului, Ion Filip, care împlinește anul acesta 90 de ani (ultimul din Filipii fântânari), și a surorii mai mari Alexandra. Seara la Palatul de Cultură din Drochia a avut loc o adevărată paradă de talente. Copii și tineri din Drochia și din Sofia au recitat poezii și au încântat inimile localnicilor cu cântece pe versurile lui Iulian Filip.

La rândul său, Iulian Filip, a exprimat recunoștința tuturor participanţilor pentru reperele valoroase spirituale expuse, dar şi celor care s-au implicat plenar în organizarea unui eveniment care nu poate decât sa-ţi înalţe sufletul. Protagonistul manifestării a oferit Muzeului Sofiei cărțile sale mai recente și o pictură proprie din colecția Cumpenelor.

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AȘM