A fost lansat Atlasul „Resursele climatice ale Republicii Moldova”

2014-03-24
 

La 21 martie 2014, la Institutul de Ecologie şi Geografie a fost lansat Atlasul „Resursele climatice ale Republicii Moldova”. Lucrarea a fost elaborată de grupul de autori: cerc.şt.coord., dr.Răleanu Valentin; viceministrul Mediului, dr.Chirică Lazăr; cerc.şt.Cojocari Rodica; cerc.şt. Mleavaia Galina; cerc.şt.st.Sîrbu Rodica; cerc.şt.st.Gămureac Ana; cerc.şt.st.Rusu Valentina., coordonat de către dr.hab. Nedealcov Maria, şef Laborator Climatologie şi Riscuri de Mediu.

La evenimentul de lansare a participat viceministrul Mediului, dr.Chirică Lazăr, unul din coautorii lucrării. În luarea sa de cuvânt, dl Chirică a felicitat colectivul de autori, exprimând cuvinte de mulţumire dr.hab. Maria Nedealcov pentru mesajul pe care-l aduce prin intermediul Atlasului, dar şi pentru munca determinată, pe care o depune zi de zi. Referindu-se la importanţa lucrării, Domnia Sa a a subliniat că Ministerul Mediului susţine orice lucrare ce ţine de domeniul resurselor naturale. Cât priveşte Atlasul respectiv, acesta vizează resursele climatice şi Ministerul Mediului a susţinut sub aspect financiar, totalmente, editarea acestuia. Şi asta pentru că în Republica Moldova o astfel de lucrare a fost editată încă în 1978, respectiv, sunt necesare surse informaţionale noi atât pentru cercetătorii ştiinţifici din Republica Moldova, pentru studenţi, cât şi pentru publicul larg. În acest sens, colectivul din cadrul Institutului de Geografie şi Ecologie din Republica Moldova a dat dovadă de capacităţi intelectuale pertinente, astfel încât au reuşit să editeze acest mult aşteptat Atlas. Oficialul a reconfirmat faptul că Ministerul Mediului va susţine şi în continuare apariţia unor asemenea lucrări care servesc drept suport ştiinţific şi nu numai, necesar şi sub aspect local, regional, naţional, dar şi european. „De fiecare dată noi atragem fonduri importante din partea UE, prin astfel de lucrări, prin astfel de proiecte clare, precum studii de fezabilitate în managementul deşeurilor sau în domeniul apelor etc.”, a remarcat viceministrul Mediului.

Un cuvânt de felicitare pentru autorii noutăţii editoriale a avut secretarul ştiinţific al Secţiei ştiinţe ale naturii şi exacte, dr.hab., prof. Leonid Voloşciuc. Domnia Sa a remarcat că orice lansare de carte este o realizare şi un succes al autorilor, dar şi un prilej de bucurie. Cât priveşte această operă ştiinţifică lansată, acesta este un rezultat al activităţii de mai mulţi ani al colegilor de la Institutul Ecologie şi Geografie, în frunte cu dr. hab. Maria Nedealcov, care şi-a asumat iniţiativa şi responsabilitatea de a edita o lucrare atât de necesară atât biologilor, cât şi specialiştilor în agricultură, dar şi altor domenii.

Cuvinte de apreciere pentru întreg colectivul de autori, condus de dr.hab. Maria Nedealcov a exprimat m.c. Ion Dediu, care a salutat apariţia unei atare lucrări de anvergură în cadrul Institutului, din care face parte şi Domnia Sa. Dr. Nina Voluntir, şef Catedră geografie generală, Facultatea Geografie, Universitatea de Stat din Tiraspol a felicitat autorii cu ocazia acestei frumoase realizări, specificând că prof. Maria Nedelcov, împreună cu colectivul, au pornit de la necesitatea absolută de a aprecia riscurile climatice care au un impact deosebit asupra vieţii omeneşti, asupra economiei naţionale şi chiar asupra întregii realităţi geografice. În context, a subliniat vorbitoarea, este important ca societatea împreună cu savanţii să aducă la cunoştinţă oamenilor ce se poate întâmpla în caz de declanşare a unor riscuri, mai cu seamă a celor bruşte, calamităţi riscuri care sunt mai dificil de prognozat, apariţia lucrării, în acest sens, fiind absolut necesară specialiştilor în domeniu, dar şi responsabililor din alte domenii pentru a lua decizii corecte cu aspect sau de caracter aplicativ şi practic.

Acad. Andrei Ursu a menţionat că Atlasul şi hărţile care au fost pregătite şi editate dau posibilitate de a face anumite comparaţii şi de a găsi anumite interdependenţe dintre unităţile pedologice, considerând că pentru pedologi, acest Atlas reprezintă o sursă obiectivă pentru a caracteriza condiţiile pedogeografice de formare a solurilor şi cele pedogenetice a solurilor.

Prezent la evenimentul lansării, Anatolie Puţintică, director al Serviciului Hidrometeorologic de Stat, a subliniat că acest Atlas este un merit al prof. Maria Nedealcov, al Ministerului Mediului, dar şi al celor care au adunat ani de-a rândul acele valori de temperatură, acele valori de precipitaţii care se regăsesc în acest Atlas, în care sunt prelucrate şiruri lungi de date de peste o sută de ani, ceea ce înseamnă destul de mult pentru un studiu climatic veritabil şi elocvent. Domnia Sa a exprimat sincere felicitări colectivului de autori, pentru această apariţie editorială, pe care o consideră una reuşită.

La finele evenimentului de lansare a luat cuvântul dr.hab. Maria Nedealcov, coordonator principal al acestei ediţii, care a făcut o amplă prezentare a lucrării, argumentând necesitatea şi importanţa unui atare Atlas care reprezintă o lucrare ştiinţifică fundamentală, elaborată în baza Sistemelor Informaţionale Geografice ca instrument de cercetare. Prof. Maria Nedealcov a ţinut să mulţumească tuturor colegilor cu care a muncit la elaborarea şi editarea acestei lucrări, viceinistrului Mediului, dr.Chirică Lazăr, dar şi Fondului Ecologic Naţional, cu suportul financiar al căruia a fost posibilă apariţia acestuia.

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM